Close

Strona 20 z 48 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Oglądałeś zdjęcia z podanego linka? Tam masz sporo pełnowymiarowych i z D90 i z D7000, masz możliwość porównania tego ze swoimi oczekiwaniami.
    Jak dla mnie D90 to wyjątkowo udany produkt, choćby samo to że po kilku latach od premiery nadal sprzedaje sie świetnie i skutecznie broni się przed nową serią nikona.

Domyślnie

Obejrzałem trochę - sorry ale jpg nie nadaje się do tego - widać to bardzo wyraźnie. Porażka....
    A w ogóle to najlepsze zdjęcie (jeżeli chodzi o szczegółowość, detale) widziałem z eosa 550d, ale może akurat kompresja jpg była dla niego wyjątkowo łaskawa...
    Tylko RAW
    Ostatnio edytowane przez decadent ; 19-07-2011 o 11:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    Obejrzałem trochę - sorry ale jpg nie nadaje się do tego - widać to bardzo wyraźnie. Porażka....
    A w ogóle to najlepsze zdjęcie (jeżeli chodzi o szczegółowość, detale) widziałem z eosa 550d, ale może akurat kompresja jpg była dla niego wyjątkowo łaskawa...
    Tylko RAW
    kup zatem canona
    skoro wymiata, po co zdrowie marnowac na ogladanie sampli w necie innych puszek skoro tamten obrazek ci odpowiada. Chyba ze wyglad ma jak ubogi krewny, a potrzeba puchy o wygladzie pro i o wysokiej cenie.

Odpusc poszukiwania sampli, kup aparat i rob zdjecia.
    Pozdr
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 19-07-2011 o 12:51
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Hmm dziwne u mnie google działa...
    Wpisz w google np.: "d90 sample raw" i możesz sobie pooglądać.
    Zwróć jednak uwagę, że na jakość zdjęcia ogromny wpływ ma także obiektyw, warunki oświetleniowe itp.

Na pewno jednak d5100 da lepszy/dokładniejszy obrazek niż d90.

W skrócie ergonomia vs jakość obrazka. Jeśli chcesz mieć oba to musisz dopłacić i kupić np. d7000 - nic tu więcej nie wymyślisz.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hadwao Zobacz posta
    Hmm dziwne u mnie google działa...

Na pewno jednak d5100 da lepszy/dokładniejszy obrazek niż d90.

W skrócie ergonomia vs jakość obrazka. Jeśli chcesz mieć oba to musisz dopłacić i kupić np. d7000 - nic tu więcej nie wymyślisz.
    dwa zdania, które są esencją tego całego postu pomijając kwestie szeroko pojmowanego prestiżu - wyglądu PRO.
    ja jestem zdania, że aparat kupujemy do zdjęć a ergonomia to kwestia przyzwyczajenia.
    Wiem, że się mocno narażę pisząc, że po kilku miesiącach użytkowania D5100 można praktycznie równie szybko jak w D90 przestawić najważniejsze opcje podczas focenia. Różnice będą może 1-2 sekundowe w szybkości obsługi więc chyba dla amatora nie mają tak dużego znaczenia jak dla zawodowca.
    teraz szybko ubiorę coś nieprzemakalnego zanim zostanę zlany wiadrami pomyj przez użytkowników D90
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    dwa zdania, które są esencją tego całego postu pomijając kwestie szeroko pojmowanego prestiżu - wyglądu PRO.
    ja jestem zdania, że aparat kupujemy do zdjęć a ergonomia to kwestia przyzwyczajenia.
    Wiem, że się mocno narażę pisząc, że po kilku miesiącach użytkowania D5100 można praktycznie równie szybko jak w D90 przestawić najważniejsze opcje podczas focenia. Różnice będą może 1-2 sekundowe w szybkości obsługi więc chyba dla amatora nie mają tak dużego znaczenia jak dla zawodowca.
    teraz szybko ubiorę coś nieprzemakalnego zanim zostanę zlany wiadrami pomyj przez użytkowników D90
    Ja uważam że każdy powinien wybrać w zależności od swoich potrzeb. Miałem wcześniej Konice-Minolte A2 o niebywałej ergonomii. Przesiadłem się na D5000. W nim brakowało mi udogodnień wiec teraz mam D90 który zdziwił mnie nie tyle ilością klawiszy ale możliwościami customizacji działania aparatu pod użytkownika. Zapewne te same funkcje mogły by być dostępne w niższym modelu (d5000/d5100) jednak jakoś Nikon musi pozycjonować produkty. Może gdybym wcześniej miał kompakta to nic by mi nie brakowało w D5000 i obecnie cieszył bym się jego następcą ale od niektórych rzeczy ciężko odwyknąć jak raz się zasmakowało. A czy różnica 1 czy 2 sekundy to chyba tylko przy zmianie jednego ustawienia. D90 ma wiele udogodnień które mnie miło zaskoczyły np w trybie A/S jednym pokrętłem zmieniasz przesłonę/czas a pod drugie możesz ustawić zmianę ISO i bez odrywania oka od wizjera pracujesz na takiej czułości by mieć i detale i krótki czas. Przed zakupem miałem w rękach oba aparaty, do obsługi D5100 byłem przyzwyczajony jako użytkownik D5000. Jednak żeby zrozumieć naprawdę co to osławiana "ergonomia" to trzeba trochę popracować na nim a nie zobaczyć na zdjęciu lub dotknąć w sklepie (później poniekąd ciężko wrócić do starych przyzwyczajeń). Nie ujmuje D5100 matrycy która jest świetna ale ja miałem inne priorytety. Stać mnie było na D7000 lecz matryca znana mi z D5000 dawała radę do moich zastosowań, a brakowało ergonomii (bo często fotografuje osoby w ruchu, zwierzęta itp), CLSa no i dobrych szkieł więc za zaoszczędzoną kasę kupuję szklarnie i widzę że efekty mam o wiele lepsze niż z lepszej matrycy i kitowego obiektywu.
    Na D5100 przy obecnej cenie jako początkujący użytkownik bym się nie skusił bo gdybym chciał aparat z jednym obiektywem to kupiłbym dobrego kompakta lub hybrydę oszczędzając pieniądze i plecy ze względu na mniejszy ciężar sprzętu w torbie.
    Podsumowując, nie sprzęt robi zdjęcia ale fotograf. Nie rozumiem tych sporów o to czy jeden czy drugi i ze użytkownicy D5100 czują się uciemiężeni - po prostu każdy ma swoje zdanie.

Jeden woli blondynki, drugi brunetki, jeden okrągłe, drugi szczupłe i wszyscy mogą się kłócić które lepsze aż tych najładniejszych zabraknie
    Ostatnio edytowane przez micz87 ; 20-07-2011 o 20:52
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

miałem d3100 i to co wypluwał podobało mi się, zresztą po hybrydach musiało i gdyby nie to że postanowiłem mieć 85/1.8 to pewnie bym go zostawił. Przesiadka na D90 pokazała mi o co chodzi z tą ergonomią D90 ) mam to samo odczucie co micz87, dla tej wygody nawet jestem skłonny ok 200g więcej ponosić.
    5100 ma coś innego fajnego, każdemu co kto lubi )

Domyślnie

Może Wam wystarczy 12 Mpix ale mnie do wydruków A3 nie wystarczy - nawet z rachunku matematycznego wychodzi , że nie da rady. A na pewno będę chciał kiedyś robić i jeszcze większe powiększenia niż a3

Domyślnie

Nie zapomnijmy ,ze wybor body ma mniejszy wplyw niz wybor obiektywow Wg mnie lepiej kompletowac dobre szkla pod dany system (byc moze z wizja FX-a kiedys) anizeli kupic drogie body DX .
    Autorowi proponuje d90 + 18-105 (cos innego do tysiaka na poczatek moze 35/50 1.8G) i focac zwiekszac swoj zbior . Lub tez czekac w nieskonczonosc , podniecajac sie nowosciami +100 w liczbie aparatu (typu d3000,3100...) i nie miec niczego
    D90 jest czyms takim jak nikkor 35 1.8G w obiektywach -> cena/jakosc = miazga
    D90 / N35 1.8G / N70-300VR 4.5-5.6G

Domyślnie

Masa pixeli a więc i szczegółów, świetne body i do tego niska cena - no gdyby jeszcze była era to można by coś pokombinować, ery już nie ma i będzie trudniej
    Wywal przynajmniej jedno z tego to będzie nieco łatwiej )

Strona 20 z 48 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów