Close

Strona 18 z 57 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    No więcej bzdur na tym forum nie czytałem.
    1. Chyba wyraźnie piszą, że to puszka dla amatorów. I nie trzeba wielkiej filozofii, aby to zrozumieć. Pewnie znalazłoby się paru takich, co kupili D90 i szpanują, że niby mają super profesjonalną puszkę.
    2. Poczytaj o nowym wspaniałym AF w D7k.
    3 .„trzeba było ustawić samemu” To, po co jest ten automat z AF skoro on wybiera, co ma być ostre a nie użytkownik.
    4. Pewnie wiewiórki nie były twoje i niby, dlaczego miały skakać gdzie ty chciałeś. A puszka ( amatorska ) jest moja i chcę, aby robiła fotki takie jak ja chcę i tego, co ja chcę.
    zapomniałeś że autor tej wypowiedzi nie jest amatorem - amatorzy nie posiadają D90 nie stać ich
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

@rdcom,
    i dlatego stricte amatorska puszka D5100 jest drozsza od D90? ;] amator ma to do siebie, ze chce kupic raz, jak najlepsze, jak najnowsze, zeby starczylo na dlugo. I w ten o to sposob zdeterminowany potrafi wysuplac te dodatkowe zlocisze.

Domyślnie

D5100 i D90 mają TEN SAM moduł AF A dokładniej oba mają MultiCam-1000 http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=764&add1=1373

Przyznaję racje koledze, jak chcecie się pozabijać to na PW A jak tutaj to dawać zdjęcia z obu puszek
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elarco Zobacz posta
    Wrzućcie już na luz z tymi przepychankami albo się na PW dogadajcie
    zamiast tego może ktoś jakiś fajny teścik zrobi, jakieś zdjęcia wrzuci z d5100?
    Oby nie były to 30 sekundowe zdjęcia dekielka...

Domyślnie

No, foty by sie przydaly jak nic... Najlepiej kogos kto ma i D90, i D5100.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robber Zobacz posta
    ... Najlepiej kogos kto ma i D90, i D5100.
    Takich tu nie znajdziesz. Po tym wątku widać, że to dwie zwalczające się frakcje. Rozumieją się jak Tutsi z Hutu, a kochają jak pies z kotem.

Domyślnie

No tak Patrzac na to, czym kieruja sie przyszli nabywcy D5100 i D90, to dla tych 1. kupowanie D90 byloby krokiem w tyl (matryca, wychylany ekran), a dla tych 2. kupowanie D5100 byloby tym samym (cala reszta) Wiec nie dziwne, ze ciezko o takie polaczenie. Wniosek - czekac na D7100 lub bezposredniego nastepce D90 (spotkalem sie z opiniami, ze D7000 rozpoczal calkowicie nowa serie, a nie jest nastepca D90 - choc w sumie jedno drugiego nie wyklucza i do tej wersji sie wlasnie sklaniam .
    Ostatnio edytowane przez robber ; 18-05-2011 o 23:20

Domyślnie

W przyszłym tygodniu będę miał przyjemność poćwiczyć na D90. Jak nie będzie lało, bo na razie leje cały czas. Umówiłem się ze znajomym chyba zawodowiec. Bo z zeszłym roku kupił sobie D90.
    A wracając do tego wielo punktowego AF. Idzie go zmusić, aby działał w jakiś określony sposób. Na przykład żeby wybierał obiekty w określonym polu, bo skoro jest ustawiony, jako domyślny i nie idzie tego zmienić to, jaki z niego pożytek skoro wybiera to, co mu pasuje.
    A takie ciągłe zmienianie funkcji AF po każdym przełączeniu programu, może człowieka troszeczkę delikatnie mówiąc wkurzyć.
    I jeszcze jedno. Spotkał się ktoś ze zmodernizowany oprogramowaniem do puszek. Tak jak robią to w smartfonach. Mam w swoim telefonie zmodyfikowane oprogramowanie i mogę sobie tak poustawiać telefon jak mi pasuje a nie tak jak życzy sobie korporacja. Przypuszczam, że sporo można by wyciągnąć z tych puszek grzebiąc w oprogramowaniu.

Gdyby nie „Fatman” to byłbym posiadaczem D7k, ale jakbym trafił, (a prawie na pewno bym trafił) na wadliwy AF to zamiast pstrykać fotki puszka jeździłaby do serwisu aż by go zrobili albo kasę oddali. I za zaoszczędzone nerwy mogę podziękować „fatmanowi”
    Jak pojawi się D7.1k i będzie miał pozytywne opinie, to syn będzie posiadaczem D5.1k.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 19-05-2011 o 01:03
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

+1 dla D90
    Rok temu wybierałem między D5k a D90 (chodziły wtedy słuchy, że D5k ma zastąpić serię dwucyfrową Nikona, pamiętacie? . Na papierze zalety D90 nie do końca do mnie przemawiały, ale wystarczyło że wziąłem obie puszki do ręki i wszystko stało się oczywiste. Dziś tylko upewniłem się w swoim wyborze. Nie wyobrażam sobie pracy/zabawy z D5100 lampą i jakimkolwiek większym obiektywem. Już D90 z N17-55 i SB-700 jest mało wygodne, ale z D5100 to musiałaby być męczarnia. A że za zdjęcia odpowiada światło (w końcu fotografia znaczy rysowanie światłem) to bez lampy jak dla mnie ani rusz. I bez dobrego obiektywu, a przy 5100 nawet 16-85 waży tyle co korpus. Gdzie z tym do 17-55? Wielu zdjęć bym nie zrobił, gdyby nie dostęp do pewnych ustawień na korpusie. Kolejnych gdyby nie obiektywy na śrubokręt. Jednocześnie nigdy nie brakło mi czułości matrycy, 99% moich zdjęć jest do ISO 1600, z czego 90% nie przekracza 400.
    Za D5100 przemawiają 3 rzeczy - naturalne kolory skóry (w poprzedniej generacji matryc nie były tak dobre (Azjaci ustawili jakby tak bardziej pod siebie ); większa rozpiętość tonalna (można pstrykać jak się chce i potem ciągnąć światła i cienie do woli); obracany ekran. Dwie pierwsze zalety są dla mnie spore, dlatego przymierzam się do D7k ale gdybym nie mógł sobie na to pozwolić, zostałbym przy D90 i z pewnością nie zamienił go na D5100.
    Jednocześnie rozumiem tych, którzy kupują D5100 - nie każdy chce grzebać ciągle w ustawieniach, mieć sporą szklarnie czy dociążać się lampą. Gdybym był typowym tatusiem-pstrykaczem, który nie zamierza wyjść poza korpus i kitowy zoom, to D5100 jest dobrą propozycją, ale nie wiem czy lepszą od analogicznych Canonów i Sony
    x100s

Domyślnie

Jedno pytanie - ile srednio wazy raw + jpg (najlepsza jakosc) w D90?

Strona 18 z 57 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów