Close

Strona 9 z 48 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

W najbanalniejszej rzeczy - ergonomii. Jak ci dobrze lezy w lapie to sie ciesz, niezly okaz z ciebie ;] czytalem troce teorii o fotografowaniu, zanim jeszcze wzialem jakiekolwiek cyfrowe lustro do reki ;] poszedlem do fotojokera, biore d5100. Juz pomijam wage i rozmiary, ktore byly nie do zaakceptowania (podpiete 18-105, tego sie nie dalo pewnie w rece trzymac...), ale probuje cos ustawic na szybko, zero obeznania, doswiadczenia. dupa, nic nie idzie. biore D90, szybki rzut na klawisze, pokrecilem troche obiema rolkami i od razu moglem zmienic to co chcialem. Przyswojenie tego zajelo mi niespelna minute. I w ten sposob D90 mnie urzeklo ;] nie ulega watpliwosci, ze D7000 byloby najlepszym wyborem, gdyby chcialo dzialac sprawnie u wszystkich...
    Ostatnio edytowane przez robber ; 16-05-2011 o 01:50

Domyślnie

Zastanawiałem się między audi A6 2003 a nową Dacią Logan. Wybrałem Dacie i nie rozumiem czemu ktoś miałby wybrać audi. Mam nowszy silnik, nowszą konstrukcje, klimatyzacja fajna rzecz ale opuszczane szyby mi wystarczą, nawigacja też dobra rzecz, ale mam mape. Skóra w środku też fajna, ale wszyscy się cieszymy że jej nie mamy bo to jednak założymy bambusową okładzine.

Mając do wyboru D7000 i D5100 w sumie wcale nie w tak dużej różnicy cenowej zakup D7000 jest... dziwny. Albo ktoś nie wie czego chce albo wciśnięto mu nowość. D7000 to już wiele potężniejsza konstrukcja. Wystarczająca dla chyba każdego użytkownika.

Miałem ostatnio okazje pobawić się D5100. Klawiszologia irytuje - napewno nie cofne się juz do nizszych modeli. Jedno wielkie TAK. Jak ktoś chce kręcić filmy to TAK i jeszcze raz TAK
    Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 16-05-2011 o 06:38
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    Zastanawiałem się między audi A6 2003 a nową Dacią Logan. Wybrałem Dacie i nie rozumiem czemu ktoś miałby wybrać audi. Mam nowszy silnik, nowszą konstrukcje, klimatyzacja fajna rzecz ale opuszczane szyby mi wystarczą, nawigacja też dobra rzecz, ale mam mape. Skóra w środku też fajna, ale wszyscy się cieszymy że jej nie mamy bo to jednak założymy bambusową okładzine.

Mając do wyboru D7000 i D5100 w sumie wcale nie w tak dużej różnicy cenowej zakup D7000 jest... dziwny. Albo ktoś nie wie czego chce albo wciśnięto mu nowość. D7000 to już wiele potężniejsza konstrukcja. Wystarczająca dla chyba każdego użytkownika.
    skoro uzywac motoryzacyjnych porównan to ja bym to ujął w troche inny sposób. "Zastanawiałem się nad A6 ale wybrałem A4, bo nie potrzebna mi taka limuzyna, których walorów i tak nie wykorzystam".
    Każdemu według potrzeb. Róznica cenowa to na dzień dzisiejszy to około 1000 pln.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jare_k Zobacz posta
    skoro uzywac motoryzacyjnych porównan to ja bym to ujął w troche inny sposób. "Zastanawiałem się nad A6 ale wybrałem A4, bo nie potrzebna mi taka limuzyna, których walorów i tak nie wykorzystam".
    Każdemu według potrzeb. Róznica cenowa to na dzień dzisiejszy to około 1000 pln.
    hmm i ja wtrace swoje pare groszy, mialem okazje robic zdjecia d7k a sam jestem od niedawna posiadaczem d5100, coz czesto jest tak ze niestety ale nie stac nas na to co bysmy chcieli, a zachowania typu ' wyzej sram niz dup... mam' uwazam za troszke idiotyczne. Jesli ktos jest amatorem, cos tam wie o fotografi, umie kadrowac , wykorzystywac ustawienia aparatu spokojnie (jak w moim przypadku) wystarczy mu d5100. Jesli zas ktos chce naprawde sie bawic w foto, ewentualnie robi to zawodowo-zarobkowo to i tak wybierze puszke wyzej niz d7k. A co do ceny nie zgodze sie. Ja za swojego d5100 dalem 2,8 tys ze szklem 18-105 nikonowskim zas d7k z tym samym szklem to koszt 4,99 - 5,2 tys w tej chwili wiec uwazam ze roznica cenowa jest porazajaca w porownaniu do zawartosci i roznicy puszki. Owszem byl moment ktory sam osobiscie przegapilem gdzie d7k z tym szklem stal na poziomie 4,1 -4,3 tys, wtedy moze bym rozwazyl kupno tej puszki, ale przy tak wielkiej roznicy cenowej jak w tej chwili, uwazam ze to przesada spora. Takie jest bynajmniej moje zdanie i moj przypadek, nie generalizujac
    ...szkoda życia jeśli chcesz je tylko przeżyć.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikemb Zobacz posta
    hmm i ja wtrace swoje pare groszy, mialem okazje robic zdjecia d7k a sam jestem od niedawna posiadaczem d5100, coz czesto jest tak ze niestety ale nie stac nas na to co bysmy chcieli, a zachowania typu ' wyzej sram niz dup... mam' uwazam za troszke idiotyczne. Jesli ktos jest amatorem, cos tam wie o fotografi, umie kadrowac , wykorzystywac ustawienia aparatu spokojnie (jak w moim przypadku) wystarczy mu d5100. Jesli zas ktos chce naprawde sie bawic w foto, ewentualnie robi to zawodowo-zarobkowo to i tak wybierze puszke wyzej niz d7k. A co do ceny nie zgodze sie. Ja za swojego d5100 dalem 2,8 tys ze szklem 18-105 nikonowskim zas d7k z tym samym szklem to koszt 4,99 - 5,2 tys w tej chwili wiec uwazam ze roznica cenowa jest porazajaca w porownaniu do zawartosci i roznicy puszki. Owszem byl moment ktory sam osobiscie przegapilem gdzie d7k z tym szklem stal na poziomie 4,1 -4,3 tys, wtedy moze bym rozwazyl kupno tej puszki, ale przy tak wielkiej roznicy cenowej jak w tej chwili, uwazam ze to przesada spora. Takie jest bynajmniej moje zdanie i moj przypadek, nie generalizujac
    Amen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robber Zobacz posta
    biore D90, szybki rzut na klawisze, pokrecilem troche obiema rolkami i od razu moglem zmienic to co chcialem. Przyswojenie tego zajelo mi niespelna minute. I w ten sposob D90 mnie urzeklo ;]...
    Jestem pod wrażeniem
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

W najbanalniejszej rzeczy - ergonomii. Jak ci dobrze lezy w lapie to sie ciesz, niezly okaz z ciebie ;] czytalem troce teorii o fotografowaniu, zanim jeszcze wzialem jakiekolwiek cyfrowe lustro do reki ;] poszedlem do fotojokera, biore d5100. Juz pomijam wage i rozmiary, ktore byly nie do zaakceptowania (podpiete 18-105, tego sie nie dalo pewnie w rece trzymac...), ale probuje cos ustawic na szybko, zero obeznania, doswiadczenia. dupa, nic nie idzie. biore D90, szybki rzut na klawisze, pokrecilem troche obiema rolkami i od razu moglem zmienic to co chcialem. Przyswojenie tego zajelo mi niespelna minute. I w ten sposob D90 mnie urzeklo ;] nie ulega watpliwosci, ze D7000 byloby najlepszym wyborem, gdyby chcialo dzialac sprawnie u wszystkich...
    Poczytałeś trochę i po minucie wszystko sobie ustawiłeś.
    Niezly okaz z ciebie.
    Wręcz geniusz.

I zanim, co wypocisz na klawiaturze to dokładnie przeczytaj, co ktoś napisał.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 16-05-2011 o 08:03
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Jak ci dobrze lezy w lapie to sie ciesz, niezly okaz z ciebie ;]
    O co mi chodzi. Właśnie o to, co ci zacytowałem.
    Pokaż gdzie napisałem, że leży mi w łapie D5.1k Napisałem, że nie przeszkadza mi to, bo nie zarabiam fotkami na życie i nie biegam z puszką cały dzień. A pasuje mojej żonie i synowi.
    A tak na marginesie to widziałem zawodowych fotografów, którzy mieli dopasowane gripy według własnych potrzeb.
    Po prostu poobklejali sobie gripy jakąś gumą. I z tego wnioskuję, że samą puszkę wybierali kierując się tym, co ona potrafi odnośnie samych fotek dla danego fotografa, a nie tym czy jest wygodna.
    Oczywiście są tacy, co wybierają puszkę, kierując się tym, że musi być widoczna sporo widocznych bajerów, no i nazwa firmy musi być dobrze widoczna.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

@palikon,
    o co ci chodzi? opisuje swoje przezycia, gdy stawalem przed takim samym wyborem. nie chcialem sie chwalic, mowie o jakis funkcjach totalnie podstawowych, pomijajac przyslone, czas naswietlania, ISO, to takie rzeczy jak balans bieli itd... tym i tym bawilem sie krotka chwile, moze jestem ulomny, ale D90 szybko ogarnalem, a z D5100 nie moglem sobie do konca poradzic. Z tym typem chodzilo mi o to, ze jeszcze nieslyszalem, zeby jakiemus facetowi D5100 dobrze lezalo w lapie (nie mowie o ludziach z forum, bo nie czytam tam masowo o D5100). Mialo byc zartobliwie, nie zlosliwie. Wiec chill, pokoj nam wszystkim

Domyślnie

Mnie D5100 bardzo dobrze leży w dłoni, mimo że mam je dość spore. Dla mnie puszka jest poręczna i lekka. Dla mnie to plus, dla innych może minus. Mnie się podoba jak najbardziej.

Strona 9 z 48 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów