Close

Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Ja juz sie okreslilem - D5100 jest zdecydowanie za male, wiec juz nie musze miec metliku w porownywaniu funkcji, ergonomii itd itp, bo problem rozwiazal sie sam ;] szczerze zaczynam gardzic tymi producentami, jak ktos jest amatorem to koniecznie musi miec wlasnie komunie za pasem albo byc dziewczyna majaca chlopaka, ktory lubi kupowac drogie prezenty, zeby aparat mu lezal dobrze w dloni?

EDIT: ech sora, porypaly mi sie watki i zaczalem pisac, jakbym byl autorem tego :P
    Ostatnio edytowane przez robber ; 13-05-2011 o 16:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Te wszystkie testy można sobie w buty wsadzić. Daje sobie wszystkie paznokcie obciąć, że nie odróżniłbyś gołym okiem przy wydruku A4 które zdjęcie pochodzi z której puszki.
    Wprawdzie poświeciłeś paznokcie,ale to zaden dowod,chociaż naduzywany.Nie odróżnił byś d90 od d2x.Wszystko zależy jakie fotki,jaki postprocessing,jaki motyw itepe.Jakie są rożnice w obrazowaniu d90 i d5.1k może sprobowac porownac user,ktory wystarczjaco dlugo uzywal obydwie puchy i sfocił setki obrazków.Słynny numer z "odrożnianiem" fotek to demagogia wielokrotnie wyśmiana.Nie bronię tu testow,chociaż czasem testowe info bywa pożyteczne.
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    Wprawdzie poświeciłeś paznokcie,ale to zaden dowod,chociaż naduzywany.Nie odróżnił byś d90 od d2x.Wszystko zależy jakie fotki,jaki postprocessing,jaki motyw itepe.Jakie są rożnice w obrazowaniu d90 i d5.1k może sprobowac porownac user,ktory wystarczjaco dlugo uzywal obydwie puchy i sfocił setki obrazków.Słynny numer z "odrożnianiem" fotek to demagogia wielokrotnie wyśmiana.Nie bronię tu testow,chociaż czasem testowe info bywa pożyteczne.
    Jestem ciekaw ilu użytkowników d5000-5100 robi zaawansowaną obróbkę i zdjęcia w ekstremalnych warunkach. Pisząc o odróżnianiu fotek miałem na myśli wyjściowe jpg-i prosto z puszki, bo pewnie takich będzie najwięcej. Jeśli statystycznie ktoś więcej obrabia swoje zdjęcia, to raczej użytkownik d90, bo jest to puszka skierowana do ludzi, którzy już coś o fotografii wiedzą, albo wiedzą, że chcą wiedzieć i tacy ją w większości kupują.
    Ja zresztą przyznałem, że d5100 ma lepszą, nowszą matrycę, tylko wskazałem również fakt, że w normalnym codziennym użytkowaniu, to nie będzie miało znaczenia. Dlatego każdy musi sobie określić priorytety i twierdzenie: bierz d5100, bo ma lepsza matrycę, a na dowód test jest żałosne.
    Tak naprawdę w tej klasie puszek, to bardziej chwyt marketingowy. Nad wyższością matrycy, to świadomie zastanawiają ci którzy naprawdę potrzebują z niej korzystać na co dzień. Choćby osoby, które może nie zarobkują na co dzień ale zdarza im się focić śluby, czy komunie. Dylemat, kupić d300s, czy d7k. Tutaj ma znaczenie matryca. W tym wypadku test z odróżnianiem odbitek byłby demagogią ale na poziomie modeli, które były rozważane w tym wątku nie.
    Możesz oczywiście nie wierzyć w to co piszę ale powiem Ci, że wcześniej miałem Pentaxa k10d, teraz przesiadłem się na d300s i robiąc odbitki na swojej drukarce (bardzo dobrej, żeby nie było niedomówień) jestem pełen podziwu dla jakości Pentaxa. Zmieniłem go z różnych innych względów ale zdjęcia dało się nim robić jakościowo świetne. Porównaj sobie wiek i do kogo były adresowane te dwa modele.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Możesz oczywiście nie wierzyć w to co piszę ale powiem Ci, że wcześniej miałem Pentaxa k10d, teraz przesiadłem się na d300s i robiąc odbitki na swojej drukarce (bardzo dobrej, żeby nie było niedomówień) jestem pełen podziwu dla jakości Pentaxa. Zmieniłem go z różnych innych względów ale zdjęcia dało się nim robić jakościowo świetne. Porównaj sobie wiek i do kogo były adresowane te dwa modele.
    Wierze OCZYwiscie tym bardziej,ze w testach tez go chwalą
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Tak sobie czytam ten temat i mam wrażenie, że dyskusja toczy się pomiędzy tymi, co kupili wcześniej D90 lub podobny i tymi, co doczekali do D5100.
    Ja osobiście szukałem jakiejś lustrzanki i porównywałem opinie o D90, D300s, D5000 i D7000. I w końcu stanęło na D7k nowa matryca, nowy procesor, fotki ładniejsze niż w pozostałych modelach. Ale jak czytałem o jego problemach z AF to zdecydowałem się na D300s. I w tym momencie pojawił się D5.1k ten sam procesor i matryca, co w D7k porównania osiągów D5.1k z D7k pod względem szumów itp. Wychodzą tak samo. Więc kupiłem D5.1k. Jak miałbym kupić D90 za taką samą kasę ze starą matrycą i starym procesorem to bym musiał się długo zastanawiać i mieć porządne argumenty za D90. A takich brak.
    Jestem amatorem i nie chodzę cały dzień z puszką w ręce żeby mi totalnie przeszkadzało, że D5.1k jest mniejszy i gorzej leży w ręce. Za to żona i syn jest zadowolony, bo im puszka idealnie leży w ręce. Śrubokręt w puszce, może by się przydał, ale jak dokupię jeszcze jeden, może dwa szkiełka to nie jestem przekonany czy bym na tym sporo zyskał. Co innego, jeśli ktoś ma już szklarnię do Nikona. Drugi wyświetlacz? wątpię czy bym z niego cały czas korzystał. Czytałem, że AF jest dość dobry w D90. A w D5.1k zastosowali ten sam układ. I czym jeszcze D90 jest lepszy od D5.1k ?
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

W najbanalniejszej rzeczy - ergonomii. Jak ci dobrze lezy w lapie to sie ciesz, niezly okaz z ciebie ;] czytalem troce teorii o fotografowaniu, zanim jeszcze wzialem jakiekolwiek cyfrowe lustro do reki ;] poszedlem do fotojokera, biore d5100. Juz pomijam wage i rozmiary, ktore byly nie do zaakceptowania (podpiete 18-105, tego sie nie dalo pewnie w rece trzymac...), ale probuje cos ustawic na szybko, zero obeznania, doswiadczenia. dupa, nic nie idzie. biore D90, szybki rzut na klawisze, pokrecilem troche obiema rolkami i od razu moglem zmienic to co chcialem. Przyswojenie tego zajelo mi niespelna minute. I w ten sposob D90 mnie urzeklo ;] nie ulega watpliwosci, ze D7000 byloby najlepszym wyborem, gdyby chcialo dzialac sprawnie u wszystkich...
    Ostatnio edytowane przez robber ; 16-05-2011 o 01:50

Domyślnie

Zastanawiałem się między audi A6 2003 a nową Dacią Logan. Wybrałem Dacie i nie rozumiem czemu ktoś miałby wybrać audi. Mam nowszy silnik, nowszą konstrukcje, klimatyzacja fajna rzecz ale opuszczane szyby mi wystarczą, nawigacja też dobra rzecz, ale mam mape. Skóra w środku też fajna, ale wszyscy się cieszymy że jej nie mamy bo to jednak założymy bambusową okładzine.

Mając do wyboru D7000 i D5100 w sumie wcale nie w tak dużej różnicy cenowej zakup D7000 jest... dziwny. Albo ktoś nie wie czego chce albo wciśnięto mu nowość. D7000 to już wiele potężniejsza konstrukcja. Wystarczająca dla chyba każdego użytkownika.

Miałem ostatnio okazje pobawić się D5100. Klawiszologia irytuje - napewno nie cofne się juz do nizszych modeli. Jedno wielkie TAK. Jak ktoś chce kręcić filmy to TAK i jeszcze raz TAK
    Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 16-05-2011 o 06:38
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robber Zobacz posta
    biore D90, szybki rzut na klawisze, pokrecilem troche obiema rolkami i od razu moglem zmienic to co chcialem. Przyswojenie tego zajelo mi niespelna minute. I w ten sposob D90 mnie urzeklo ;]...
    Jestem pod wrażeniem
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robber Zobacz posta
    W najbanalniejszej rzeczy - ergonomii. Jak ci dobrze lezy w lapie to sie ciesz, niezly okaz z ciebie ;] czytalem troce teorii o fotografowaniu, zanim jeszcze wzialem jakiekolwiek cyfrowe lustro do reki ;] poszedlem do fotojokera, biore d5100. Juz pomijam wage i rozmiary, ktore byly nie do zaakceptowania (podpiete 18-105, tego sie nie dalo pewnie w rece trzymac...), ale probuje cos ustawic na szybko, zero obeznania, doswiadczenia. dupa, nic nie idzie. biore D90, szybki rzut na klawisze, pokrecilem troche obiema rolkami i od razu moglem zmienic to co chcialem. Przyswojenie tego zajelo mi niespelna minute. I w ten sposob D90 mnie urzeklo ;] nie ulega watpliwosci, ze D7000 byloby najlepszym wyborem, gdyby chcialo dzialac sprawnie u wszystkich...
    Poczytałeś trochę i po minucie wszystko sobie ustawiłeś.
    Niezly okaz z ciebie.
    Wręcz geniusz.

I zanim, co wypocisz na klawiaturze to dokładnie przeczytaj, co ktoś napisał.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 16-05-2011 o 08:03
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    Zastanawiałem się między audi A6 2003 a nową Dacią Logan. Wybrałem Dacie i nie rozumiem czemu ktoś miałby wybrać audi. Mam nowszy silnik, nowszą konstrukcje, klimatyzacja fajna rzecz ale opuszczane szyby mi wystarczą, nawigacja też dobra rzecz, ale mam mape. Skóra w środku też fajna, ale wszyscy się cieszymy że jej nie mamy bo to jednak założymy bambusową okładzine.

Mając do wyboru D7000 i D5100 w sumie wcale nie w tak dużej różnicy cenowej zakup D7000 jest... dziwny. Albo ktoś nie wie czego chce albo wciśnięto mu nowość. D7000 to już wiele potężniejsza konstrukcja. Wystarczająca dla chyba każdego użytkownika.
    skoro uzywac motoryzacyjnych porównan to ja bym to ujął w troche inny sposób. "Zastanawiałem się nad A6 ale wybrałem A4, bo nie potrzebna mi taka limuzyna, których walorów i tak nie wykorzystam".
    Każdemu według potrzeb. Róznica cenowa to na dzień dzisiejszy to około 1000 pln.

Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów