Filmik dla autora:
http://www.youtube.com/watch?v=JWmQBQ397PA
Szukaj
Filmik dla autora:
http://www.youtube.com/watch?v=JWmQBQ397PA
Bierz D90. Górny wyświetlacz jest super rozwiązaniem! I bez niego nic szybko nie ustawisz!
Będziesz szukał funkcji i poszukaj sobie ISO, Przesłonę, itd. a Tu wciskasz przycisk pokretlo, albo 1 albo 2 i juz.
D7000, no polecam temat apropo niego = NIE BIERZ go, CHYBA ze lubisz oddawac do serwisu na 2 lata.
Ostatnio edytowane przez kamoreks ; 10-05-2011 o 09:55
jeżeli nie masz rąk jak drwal i nie przeszkadza ci brak drugiego wyświetlacza to nawet się nie zastanawiaj D5100. Jeżeli zależy Ci na ruchomym ekraniku to tylko D5100. Jeżeli musisz koniecznie mieć drugi ekran i tzw śrubokręt to D90 ale jakość zdjęć będzie gorsza niż D5100
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
rdcom
Na kiedy planujesz wymiane body?
p.s. widze,że mamy podobny sprzęt.![]()
NEX- 5R
Mój body nie ma jeszcze roku. Na razie w zupełności mi wystarcza. Sprawdza się super nie przeszkadza mi brak śrubokręta bo nie mam obiektywów które tego wymagają nie mam też zamiaru takich kupować.
Górny wyświetlacz w zupełności mnie nie interesuje. Robię zdjęcia amatorko dla swojego użytku i przyjemności nigdzie nie muszę się spieszyć więc zmiana ustawień w menu nie sprawia mi kłopotu. Natomiast przerażają mnie te rosnące miliony pikseli w każdym nowym body
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
u la la, zaraz posypią się gromy
To chyba zbyt mocne stwierdzenie. Jestem pewien, że tak D90 jak i D5100 można popełnić równie piękne fotografie. Nie znaczy to jednak, że te dwa korpusy się nie różnią. D5100 oferuje nieco z tego, czego D90 nie ma, ale i na odwrót. Kwestia potrzeb i priorytetów. Mówienie jednak, że jakość zdjęć z D90 będzie gorsza niż z D5100 jest chyba zbyt odważne.
Sam mam od niedawna D90, ale staram się być obiektywny.
Nie jest. Matryca D5100 jest pod każdym względem lepsza od tej z D90. Na potwierdzenie tych słów link.
to be a rock and not to roll
Te wszystkie testy można sobie w buty wsadzić. Daje sobie wszystkie paznokcie obciąć, że nie odróżniłbyś gołym okiem przy wydruku A4 które zdjęcie pochodzi z której puszki.
Jak dobrze to określił danmus, która puszka jest lepsza, to kwestia potrzeb i priorytetów. Matryca jest w d5100 owszem nowsza o lepszych parametrach tyle, że wcale nie daje lepszej jakości w codziennym i amatorskim użytkowaniu.
Zastanów się poważnie. Najdzie Cie na 50, obiektyw macro, albo portretówke i będziesz skazany na pierścień ostrości (no chyba ze będziesz miał kupe kasy), co przy słabym wizjerze 5100 będzie duzym problemem. Szybkość seryjnych też lepsza w 90.
Co do matrycy. Oj tak więcej ma megapixeli. Jak będziesz robił odbitki 2x1 metr to róznica będzie. Ale racja. Znajomy myślał o D3s, ale doradze mu żeby kupił 5100. W końcu większa matryca no i nowsza. D3s to już stara konstrukcja.
Tak więc jak chcesz kręcić filmy (do tego się nadaje ten aparat), pochwalić się ilością MP, odchylanym wyświetlaczem i... właściwie tyle to bierz D5100.
Jak chcesz robić zdjęcia bierz D90. Większe możliwości zastosowania obiektywów, lepszy uchwyt (nie mam dużej ręki a te z 3000 i 5000 troche kobiece), szybsze działanie, lepsze zdjecia seryjne, lepszy wizjer, przyciskologia która nie doprowadza do szału i zupełnie nieprzydatny 2 ekran którego nie będzie w D800 i D4 bo to przecież bajer... nie to co uchylny ekran :]
Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 11-05-2011 o 08:30
A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie
Skontaktuj się z nami