Close

Strona 7 z 57 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Talking

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    Zastanów się poważnie. Najdzie Cie na 50, obiektyw macro, albo portretówke i będziesz skazany na pierścień ostrości (no chyba ze będziesz miał kupe kasy), co przy słabym wizjerze 5100 będzie duzym problemem. Szybkość seryjnych też lepsza w 90.

Co do matrycy. Oj tak więcej ma megapixeli. Jak będziesz robił odbitki 2x1 metr to róznica będzie. Ale racja. Znajomy myślał o D3s, ale doradze mu żeby kupił 5100. W końcu większa matryca no i nowsza. D3s to już stara konstrukcja.

Tak więc jak chcesz kręcić filmy (do tego się nadaje ten aparat), pochwalić się ilością MP, odchylanym wyświetlaczem i... właściwie tyle to bierz D5100.

Jak chcesz robić zdjęcia bierz D90. Większe możliwości zastosowania obiektywów, lepszy uchwyt (nie mam dużej ręki a te z 3000 i 5000 troche kobiece), szybsze działanie, lepsze zdjecia seryjne, lepszy wizjer, przyciskologia która nie doprowadza do szału i zupełnie nieprzydatny 2 ekran którego nie będzie w D800 i D4 bo to przecież bajer... nie to co uchylny ekran :]
    mówisz że jesteś posiadaczem najlepsego aparatu na świecie,
    D90
    Nikon | Olympus

Domyślnie

a gdzie to napisałęm ? pokaż czekam... bo z tego co mi się wydaje nie do konca rozumiesz co napisalem

Aparat nie robi zdjec zdjecia robi człowiek. Ale jak ktoś mówi że kupił fiata bez klimatyzacji bo na co mu volvo z klimatyzacją to jest śmieszne.

"Potrzebuje porady ktory model da wieksze pole do popisu i możliwości doskonalenia swoich umiejętnosci." to chciał wiedzieć autor i chyba zostało mu wyjaśnione który aparat da większe możliwosci na przyszłosc i który jest bardziej rozbudowany.
    Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 11-05-2011 o 09:08
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

W zasadzie zgadzam się z Kubaczem, z wyjątkiem tego fragmentu:
    Zastanów się poważnie. Najdzie Cie na 50, obiektyw macro, albo portretówke i będziesz skazany na pierścień ostrości (no chyba ze będziesz miał kupe kasy), co przy słabym wizjerze 5100 będzie duzym problemem. Szybkość seryjnych też lepsza w 90.
    Jest już nowa 50 z silniczkiem, a szacunkowa cena ok 800 PLN jakoś portfela nie drenuje. Poza tym amatorsko nadaje się do portretu. Obiektywy makro to w większości i tak kręcenie pierścieniem ostrości( taka już specyfika pracy przy dużej skali odwzorowania). Również różnica 0,5 klatki w serii wielkiej różnicy nie czyni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    mówisz że jesteś posiadaczem najlepsego aparatu na świecie,
    D90
    To nie chodzi o to....jakość zdjęć w pewnym momencie jest dla przeciętnego urzytkownika wystarczająca i przewagę biorą funkcje czysto praktyczne...(wygoda obsługi,ergonomia,wizjer,uchwyt,bateria- (mój p7000 jest na tej samej baterii co d5100 i d3100 o ile ja z tego jestem zadowolony tzn z wytrzymałości, to raczej w lustrach to będzie tak sobie śmigać ),
    Trzeba też przede wszystkim pomyśleć o tym po co się kupuje aparat....jakie są nasze preferencje, czy kupujemy jako rodzinne pstrykadełko, czy może podchodzimy poważniej do tematu i szukamy aparatu bardziej zaawansowanego...i nie mam tu wcale na myśli lepszej matrycy. Wtedy sprawa oczywista...rodzinnemu pstrykaczowi nie potrzebne funkcje bardziej zaawansowane, dostepne w modelach wyższych, więc spokojnie d5100 spełni rolę 1-szej lustrzanki, lub lustrzanki na długie lata...Jednak, jak złapie się bakcyla, to daję 1-2 lat, że zacznie się myśleć o zmianie sprzętu, bo to przeszkadza, tam niewygodnie, tu ciężko się dostać,-matryca, upitalacze jpg-ów schodzą w tym momencie na 2-gi plan.
    Natomiast jeżeli szukamy z pełną świadomością aparatu bardziej zaawansowanego, to tę rolę spełni d90 i nie tylko, bo może to być i d7000.

tu jest ankieta - zagłosowało 1280 osób
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170732

posiada:
    d90- 323 osób - 26,3 %
    d80 -139 osób - 11,3%
    ------------------------------------
    RAZEM 37,6%
    Czyli można przyjąć 1/3 - - - - - to chyba o czymś świadczy....
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 11-05-2011 o 10:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Te wszystkie testy można sobie w buty wsadzić. Daje sobie wszystkie paznokcie obciąć, że nie odróżniłbyś gołym okiem przy wydruku A4 które zdjęcie pochodzi z której puszki.
    I dlatego właśnie mam D90
    Jak dobrze to określił danmus, która puszka jest lepsza, to kwestia potrzeb i priorytetów. Matryca jest w d5100 owszem nowsza o lepszych parametrach tyle, że wcale nie daje lepszej jakości w codziennym i amatorskim użytkowaniu.
    Pewnie nie, ale w kilku procentach zastosowań i zwykły użytkownik zauważy przewagę nowej matrycy - chociażby użyteczne wyższe ISO. Może nie jest to taki skok, jaki przynoszą matryce FX, ale jest to krok naprzód.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

A poza tym jpg z nowej matrycy są takie bardziej przyjazne niż te ze starej matrycy. Czyli jak ktoś się nie chce bawić w wywoływanie ma gotowca.
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Domyślnie

Ja odradzam wszystkim D3. To stara konstrukcja z małą matryca... i nie ma uchylnego ekranu. Polecam D5000. Zdecydowanie lepsze.
    W ten sposób niektórzy tutaj radzą.

Co do 50 z silnikiem. Cena 800 zł raczej mi się nie wydaje żeby była możliwa Myśle że po wejsciu rzucą 1000 zł cene i nie będzie wielkiej różnicy do 1.4. A co jak będzie chciał się pobawić 85? 1400 zł bez silnika. A z ..........

Co do iso to przydatna sprawa, ale przy obecnej cenie D5100 bardziej się opłaca różnice w stosunku do D90 wydać na lampe. (a niedługo sobie porównam różnice w iso)
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

...Co do 50 z silnikiem. Cena 800 zł raczej mi się nie wydaje żeby była możliwa Myśle że po wejsciu rzucą 1000 zł cene i nie będzie wielkiej różnicy do 1.4. A co jak będzie chciał się pobawić 85? 1400 zł bez silnika...
    surprise

a 85/1.8 AF-S to kwestia czasu...
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

Stopniowo odświeżają amatorskie stałki dokładając do nich silniczki więc i 85 się pojawi. Co do ceny 50 to skoro w przedsprzedaży jest po 800, to gdy się już zadomowi na rynku raczej będzie taniej a nie drożej.Kubacz, sam masz 35, równie "skomplikowaną" optycznie. Jaki byłby powód takiej drożyzny z tą 50(rozumiem nowość, ale ile to będzie trwać).
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 11-05-2011 o 12:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Stopniowo odświeżają amatorskie stałki dokładając do nich silniczki więc i 85 się pojawi.
    Zapominamy jednak, że szkiełka to nie tylko Nikkor. Tamron, czy sigma ma też parę fajnych niedrogich ale niestety bez napędu i tu każda puszka ze śrubokrętem wygrywa. Dlatego ważne jest, co komu potrzeba.

Strona 7 z 57 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów