Close

Strona 10 z 48 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdiPL Zobacz posta
    Mnie D5100 bardzo dobrze leży w dłoni, mimo że mam je dość spore. Dla mnie puszka jest poręczna i lekka. Dla mnie to plus, dla innych może minus. Mnie się podoba jak najbardziej.
    To samo napisal Fatman w sąsiednim wątku a to kawał chłopa.Ale mnie dziwi jedno:co z tego,że można szybko opanować guzikologię d90? CZY OD TEGO BEDA LEPSZE FOTY??? Wydaje mi sie,ze ciagle pokutują stare mityuszka ma <LEŻEĆ>.Tak,kiedyś musiała leżeć zeby fota byla ostra.Ludziska popisywali się ostrym detalem "z ręki" z czasem 1/15. Teraz to echo dawnych dziejów.Leży czy nie leży - sprawny AF załatwi wszystko nawet dyndając puszką na pasku. Do tego VR, zawrotnie wysokie iso jak na odległe czasy i - żyleta! Mit o guzikologii: kiedyś ważne dla reporterow,żeby błyskawicznie sterować puszką i walnąć jak najwiecej klatek o jakimś zdarzeniu.Teraz włączam 5 klatek/sek(albo więcej/mniej) i git.Nie chce nudzić innymi "mitami" ,które wymyslone przez dinozaurow/podyktowane koniecznością są teraz bezmyślnie powtarzane przy okazji ocen nowych modeli. Natomiast b. rzadko argumentem jest OBRAZOWANIE. Kupiłem d5.1K wyłącznie dla matrycy. I to jest rewelacja. Kolor,szum,detal/szczegółowość,tonalność super. I dlatego ergonomia,"leżenie" i take tam to wszystko tu mi lotto Mialem d200,potem d300 i d90 - żeby nie było,że zmyślam i mimo to dopiero po godzinie rozkminiłem sterowanie d5.1k.No wiem,nie jestem bystry;P Do tego leciutki,na dluższy wypad wygrywa z ciężkim,starym c ff.No i jeszcze to video...echhh...świetna,nowoczesna puszka z amatorskiej połki z matrycą na poziomie pro.Nikon lubi takie niespodzianki: d90 mial lepsza matryce od d300 itedeitepe...
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    No wiem,nie jestem bystry;
    Muszę Ci przyznać rację jeśli takie rzeczy wypisujesz:

Mit o guzikologii: kiedyś ważne dla reporterow,żeby błyskawicznie sterować puszką i walnąć jak najwiecej klatek o jakimś zdarzeniu.Teraz włączam 5 klatek/sek(albo więcej/mniej) i git.Nie chce nudzić innymi "mitami" ,które wymyslone przez dinozaurow/podyktowane koniecznością są teraz bezmyślnie powtarzane przy okazji ocen nowych modeli.
    Jeśli dla Ciebie opcja zdjęć seryjnych jest lekarstwem na wszystko, to d5100 jest zdecydowanie za bardzo rozbudowane i już nie dziwę się dlaczego miałeś d200, 300 i 90, a teraz masz d5100.

Mieć aparat, a umieć z niego korzystać, korzystać z jego możliwości i funkcji, to dwie różne strony.

Ale mnie dziwi jedno:co z tego,że można szybko opanować guzikologię d90? CZY OD TEGO BEDA LEPSZE FOTY???
    Nie, nie będą, tak samo jak od lepszej matrycy. Potrzebny jeszcze jest ktoś, kto umie z tego korzystać.
    Sorry ale dawno większych bredni nie czytałem, wg Twojego toku rozumowania, to wszyscy zawodowcy powinni się przesiąść na d5100, bo ma najnowszą, najlepszą matrycę, a cała reszta jest nieważna. To tylko jakieś mity dinozaurów.
    Ostatnio edytowane przez Długi ; 17-05-2011 o 07:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta

Jeśli dla Ciebie opcja zdjęć seryjnych jest lekarstwem na wszystko, to d5100 jest zdecydowanie za bardzo rozbudowane i już nie dziwę się dlaczego miałeś d200, 300 i 90, a teraz masz d5100.
    Skompromitowana metoda prowadzenia polemiki ,ktora polega na ciągnięciu/sprowadzeniu do absurdu mojego wątku a nastepnie wyśmianie tego absurdu.Czy to wnosi coś do dyskusji?

Mieć aparat, a umieć z niego korzystać, korzystać z jego możliwości i funkcji, to dwie różne strony.
    Potrzebny jeszcze jest ktoś, kto umie z tego korzystać.
    Wyświechtany banał.Ignoruję
    Sorry ale dawno większych bredni nie czytałem, wg Twojego toku rozumowania, to wszyscy zawodowcy powinni się przesiąść na d5100, bo ma najnowszą, najlepszą matrycę, a cała reszta jest nieważna. To tylko jakieś mity dinozaurów.
    "Brednie" to argument nie dysponujacych argumentami.Pomijam jako szum znaczeniowyUcz sie dyskutować. A wniosek końcowy rownież wymyślony n.pdst.Twoich pomysłów,bo pisalem co innego.

W sumie jest to,o co mi chodzilo.Nareszcie rozmowa o konkretach a nie o lezeniu/guzikologii.
    A z punktem AF ma tak być.To puszka amatorska,okastrowana z ułatwień w sterowaniu.Na szczeście nie wplywa to na obrazowanie.Też chcialem kupić d7k ale od pół roku niedostępny więc kupilem matrycę w gorszym opakowaniu NO I CO Z TEGO? Po prostu są jakieś priorytety w fotografii.I o nich warto dyskutować.A argument w rodzaju"brednie" utwierdziły mnie w przekonaniu,że ciągle jest grupa,ktora myślenie z ubieglego wieku zrobiła swoim dogmatem i modli sie tu do niego.
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Szanowny Panie, sami prowadzicie podobny rodzaj dyskusji za jaki innym się od Pana oberwało. Krytykujecie za "brednie" kontratakując "banałem" w dodatku wyświechtanym. Piszecie o "absurdzie", a sami sprowadzacie do "absurdu" wypowiedzi innych pisząc o jakiś dinozaurach(pewnie w domyśle dziadkach leśnych z epoki kliszy). Na konieć stawiacie wisienkę na torcie, zaliczając przedmówców do niewątpliwe elitarnego grona "bezmyślnych powtarzaczy". Przykro mi, ale podziękuję za taką lekcję retoryki i powtórzę za innym dinozaurem: "Czemu to widzisz drzazgę w oku brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku?"

Na koniec, żeby nie było tylko OT, dodam że ergonomia może być równie ważnym argumentem jak obrazowanie. Jeśli się z tym nie zgadzasz to chociaż uszanuj opinię innych.

Domyślnie

Jesli mowisz o tym w kontekscie D90 to raczej mijasz sie z prawda... te "bajery" ulatwiaja i przyspieszaja poslugiwanie sie aparatem, a nie sluza do szpanu... Bardziej bajeranckie jest imo kilkanascie trybow auto lub wychylany lcd (choc to akurat uzyteczny bajer).
    Gripa do D5100 nie ma i oficjalnie nie bedzie. A wole pewne, firmowe metody, a nie jakies kombinowanie z gumami... poza tym do wygody - tez mialem podejscie, ze ergonomia ujdzie jaka jest, byle funkcje wypasne. Ale niemal kazdy pisal - wez do reki zobacz jak lezy. No to w koncu wzialem i... po problemie z wyborem.

BTW ok, sora, moze przesadzilem z nadinterpretacja. Ale mimo to nie widze powodow, zeby sie tak od razu obruszac...

Domyślnie

Może w podjęciu decyzji pomoże fakt, że na japońskiej stronie od wczoraj model D 90 figuruje jako wycofany. Logika podpowiada, że w dość krótkim czasie ceny powinny pójść w górę.

Domyślnie

A kto powiedział że nie ma gripa do D5.1k
    Grip od D3.1k pasuje ( http://www.balta.pl/opis.php3?ID=52712 ) i bateryjka też.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    A kto powiedział że nie ma gripa do D5.1k
    Grip od D3.1k pasuje ( http://www.balta.pl/opis.php3?ID=52712 ) i bateryjka też.
    oczwiście jak ktoś potrzebuje gripa
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    oczwiście jak ktoś potrzebuje gripa
    Grip to bardzo fajna sprawa. Szczególnie jeśli ktoś ma spore łapy Mam D300 i dopiero z gripem leży to tak jak powinno
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

zbędnych bajerów albo większego napisu nikon...

takich jak uchylny ekran i kręcenie filmów oraz posiadanie NOWOŚCI
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Strona 10 z 48 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów