Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Zdyboo, no a ja zaczynam myslec, czy nie zaprzac 3 puszki do filmow BW.
    To byloby tak. Leci cyfra-na monitor i do kombinacji z obrobka. Potem leci slajd-na sciane. A potem leci BW do zimnego procesu z najwieksza z calej trojki rozpietoscia tonalna.
    no mi niestety (dla kręgosłupa) zdaża się chodzić z trzema puszkami... cyfra, negatyw cz-b i slajd, ale to już masakra trochę...
    jeden nowy Nikon i kilka starych Minolt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Zdyboo, no a ja zaczynam myslec, czy nie zaprzac 3 puszki do filmow BW.
    To byloby tak. Leci cyfra-na monitor i do kombinacji z obrobka. Potem leci slajd-na sciane. A potem leci BW do zimnego procesu z najwieksza z calej trojki rozpietoscia tonalna.
    No ja tam nie wiem czy negatyw ma taka największą rozpiętość tonalną. Daje lepiej, że tak napiszę prosto z puchy, ale rawa z cyfry można bardziej powyciągać suwakami. Co prawda skanując negatyw, tez można to i owo pociągnąć, ale to już zabawa porównywalna z obróbką rawa. Podejrzewam, że podobnie można się pobawić pod powiększalnikiem, tylko człowiek więcej ruchu przy tym zażyje.

Co do fotografowania na kilka puszek. Raz jeden jedyny obwiesiłem się dwoma puszkami. W F100 miałem slajd i podpięte 14-24, a w FM2 cz-b i 28 lub 105 mm. Nawet to wyszło, ale slajd był do architektury, a cz-b do streeta, zatem nie istniał konflikt interesów. Jednak ostatecznie doszedłem do wniosku, że im mniej tym lepiej, nie tylko dla kręgosłupa, ale też dla zdjęć.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Talking

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    Alicja w krainie slajdów...[ czyli wszystko na temat slajdów ] chyba najdłuższy wątek na forum o slajdach
    wszystko mocno i szeroko wyjasnione...

hi, hi
    widziałem mnóstwo kiepskich slajdów
    Zgadzam się z Tobą, ja też widziałem. Proszę jednak uważnie przeczytać część mojego wątku, który byłeś uprzejmy przytoczyć: "... w niedoświadczonym ręku." Powszechnie wiadomo, że kupno pędzla oraz palety farb z nikogo malarza nie czynią ... no, chyba, że pokojowego.

Proszę nie sądzić, że jestem przeciwnikiem cyfry i Photoshopa, wręcz przeciwnie, wciąż nie mogę wyjść z podziwu dla ich niesamowitych możliwości. Uważam jednak, że przejście przez analog jest dobrą szkołą (negatyw można poprawić pod powiększalnikiem a przeźrocze już nie) i pozwala lepiej nauczyć i zrozumieć wiele podstawowych zasad.

Zdyboo,
    Gratuluję 37 klatek na 36 klatkowym filmie! Ja jednak w 80% uzyskiwałem na F 70 klatek 38. Niby to nic ale jaka frajda, nie mówię oczywiście o ekonomii.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krokus66 Zobacz posta
    Zdyboo,
    Gratuluję 37 klatek na 36 klatkowym filmie! Ja jednak w 80% uzyskiwałem na F 70 klatek 38. Niby to nic ale jaka frajda, nie mówię oczywiście o ekonomii.
    Dzięki, ale to dla mnie norma, że mam jedna klatkę w gratisie.
    Jak robiłem jakieś slajdy, nie pamiętam co to już było, ale jakieś Fuji, to wyciągnąłem chyba 39 klatek. Myślałem, że to F100 marnuje tak mało rozbiegówki, ale widać Fuji nawija więcej filmu do kasetki, bo z Ilfordów wychodzi mi zawsze 37 klatek. W FM2, zakładając w ciemnicy może bym wykręcił te 40 klatek, ale jakoś nigdy mi się nie chce i tak na kliszy 135 jest strasznie dużo zdjęć.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Talking

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Dzięki, ale to dla mnie norma, że mam jedna klatkę w gratisie.
    Jak robiłem jakieś slajdy, nie pamiętam co to już było, ale jakieś Fuji, to wyciągnąłem chyba 39 klatek. Myślałem, że to F100 marnuje tak mało rozbiegówki, ale widać Fuji nawija więcej filmu do kasetki, bo z Ilfordów wychodzi mi zawsze 37 klatek. W FM2, zakładając w ciemnicy może bym wykręcił te 40 klatek, ale jakoś nigdy mi się nie chce i tak na kliszy 135 jest strasznie dużo zdjęć.
    Raz tylko miałem 39 ale nigdy nie udało mi się tego powtórzyć. Film zakładałem w dzień, częściowo tylko wsunięty.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba Zobacz posta
    no mi zdaża się chodzić z trzema puszkami... cyfra, negatyw cz-b i slajd
    A nie lepiej zainwstować w średni fromat? Jedna puszka i trzy magazynki, a w każdym inny materiał.
    Jedyny "szkopuł" to koszt magazynka cyfrowego
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bowie Zobacz posta
    A nie lepiej zainwstować w średni fromat? Jedna puszka i trzy magazynki, a w każdym inny materiał.
    Jedyny "szkopuł" to koszt magazynka cyfrowego
    no niby fajnie, ale aktualnie nie na moją kieszeń
    kiedyś- możliwe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba Zobacz posta
    no niby fajnie, ale aktualnie nie na moją kieszeń
    kiedyś- możliwe
    sprzedaj te trzy puszki w małym obrazku
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bowie Zobacz posta
    sprzedaj te trzy puszki w małym obrazku
    tiaaa, to chyba by mi na magazynek do średniego starczyło ;p w każdym razie za analogowe puszki (Minolta 5000 kupiona za 5zł i Minolta 7000 za 60zł ;p), bo D80 się nie pozbędę jednak...

Minolt w sumie też się nie pozbędę, straszny sentyment mam do tych aparatów

Domyślnie

Jeszcze mi się przypomniało. W zeszłym roku jak był plener forumowy nad Biebrzą, to został zaproszony Wiktor Wołkow. Pokaz slajdów jaki zrobił spowodował lekki opad szczeny, ale ja nie o tym. Powiedział wtedy, że z rolki 135 tak średnio dwie klatki idą do ramkowania.
    To tak a propos tego, że slajdem, to tylko super przemyślane ujęcia się robi.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów