Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Question Praca ze slajdami?

witojcie,

Tak naprawdę zaczynam dopiero pracę z tym materiałem, więc chciałbym zasięgnąć trochę informacji co i jak?

Na co więc na co uważać? Czego nie robić? Czego unikać? I z drugiej strony na co można sobie pozwolić? Jak dbać o materiał? Jak wołać?

Pomożecie?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-04-2011 o 23:20 Powód: pis. ("na prawdę")

Domyślnie

Raz w życiu zrobiłem rolkę slajdu na nikonie f70 i naświetlałem według światłomierza i było ok. Ostatnio zrobiłem kilka rolek slajdu 6x7 i też według wskazań światłomierza aparatowego. Jak dotąd wszystkie klatki bezproblemowo. Co do wołania, to w Bydgoszczy mamy jednego specjalistę, sam bym się za to nie brał. To takie moje luźne uwagi.
    FX był i się zmył...

Domyślnie

Musisz pamiętać o niskiej tonalnosci, czyli unikać kontrastowych scen. Dlatego ostre swiatło w srodku dnia raczej nie jest dobre - no chyba ze robisz ze słoncem za plecami i plan masz cały ładnie oswietlony i miłe niebo - ponizej masz sampla na taką kontrastową scenę: niebo juz prawie białe, a dół nadal mocno ciemny. Ale jak aparat ma dobry pomiar i scena jest zrównoważona to wyjdzie elegancko.

Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 20-04-2011 o 12:08
    Völkchlor

Domyślnie

No i dochodzi niska tolerancja na błędy naświetlania. Zwykle -1EV masz zapasu, ale światła musisz mieć pomierzone w punkt.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Dodam że przy naświetlaniu slajdu w pomieszczeniach z użyciem lampy błyskowej, przyjmij zasadę że film musisz prześwietlać od 0,5 d0 1 EV, tak czyniłem z filmami ORWO, spostrzegam to na współczesnych materiałach odwracalnych.
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Slajd będzie używany tylko do plenerów, czasem jakaś martwa streetowa natura i tylko tyle. Do reszty (wnętrza, studio, fashiony) będzie używany Fufu...

Czyli slajd będzie trzeba mierzyć punktowo i modlić się żeby Aparat dobrze wymierzył?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Czyli slajd będzie trzeba mierzyć punktowo i modlić się żeby Aparat dobrze wymierzył?
    Możesz mierzyć jak chcesz, byle bys to zrobił dobrze, do punktowego pomiaru zwykle stosuje się korekty. Ja w F100 używałem do slajdów zawsze pomiaru matrycowego. Gdzie nie wyszedłem poza zakres tonalny slajdu było dobrze.

Pisząc wcześniej o naświetlaniu w punkt, miałem na myśli precyzję pomiaru światła, to nie negatyw, gdzie jak przepalisz o 2 EV, to możesz tego w ogóle nie zauważyć.
    Na początek polecam tani Agfa Precisia, sprawdzisz jak aparat mierzy światło.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Pamiętaj, że slajd nie ma balansu bieli. Fotografowanie w cieniu lub pochmurny dzień może spowodować zaniebieszczenie (ochłodzenie kolorów).

Domyślnie

zdyboo a poleciłbyś jakiś sklep internetowy gdzie można pewnie i w miarę tanio cosik takiego kupić?

A n90s powinno dobrze naświetlać chyba...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    zdyboo a poleciłbyś jakiś sklep internetowy gdzie można pewnie i w miarę tanio cosik takiego kupić?
    Nie licząc okazji, zaopatruje się w materiały tylko w dwóch punktach. Jeden, to stacjonarny sklep, co go koło firmy mam, a internetowo w www.fotograf-sklep.pl. Przy drugich zakupach gościu nawet nie czekał na wpłynięcie kasy, wystarczyło potwierdzenie przelewu.

A n90s powinno dobrze naświetlać chyba...
    Tak, ale zawsze może być coś uwalone w puszce. Dlatego lepiej na początku puścić testową rolkę taniego materiału, zanim się sięgnie po velviszona za cztery dychy.

Aha i jak masz te slajdy potem tylko skanować, to nie ma sensu zabawa w diapozytywy. Slajd to ramki, rzutnik i ściana. Nawet najbardziej wypasiona puszka cyfrowa nie ma do tego startu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów