Close

Strona 13 z 27 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Kolejny raz wyszlo, ze sprzet to sprawa drugorzedna.
    ...o ile nie trzecio-, bądź nawet czwartorzędna
    To tylko narzędzie
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Na zwierzynę polecałbym 70-300 VR, będzie mz idealny. Do portretu weź jakąś stałkę, może Tamron 90 2,8 lub Nikkor 85? Do makro niestety nie polecę.
    D3100, N18-105 VR + Marumi UV + Marumi CPL WPC, Jupiter 37A MC 135/3.5, Helios 81N MC 50/2, Velbon DF-60

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abraham2ooo Zobacz posta
    Na zwierzynę polecałbym 70-300 VR, będzie mz idealny.
    nie będzie zbyt słaby zoom? Obecnie mam 10x w kompakcie i wydaje mi się odpowiedni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariuszmistrz Zobacz posta
    nie będzie zbyt słaby zoom? Obecnie mam 10x w kompakcie i wydaje mi się odpowiedni.
    Chyba nie wiesz, o co pytasz.
    Jezeli decydowac stosujac twoje kryterium, to lepiej wypada obiektyw tpu 18-200, ktory da duzo mniejsze zblizenie niz 70-300. Zobacz z czym sie 'je' takie parametry jak zoom, ogniskowa, kat widzenia i powiekszenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariuszmistrz Zobacz posta
    Zaraz zostaniesz zjedzony - widać od razu, że jesteś "kompaktowiczem" (bez urazy) - określenie zoom razy ileś tam stosuje się głównie w kompaktach (z reguły do celów marketingowych).
    Przy aparatach z wymienną optyką mówi się raczej o ogniskowych - nie wiem jaki masz kompakt, ale 10-krotny zoom oznacza , że masz zakres ogniskowych w przeliczeniu na pełna klatkę mniej więcej 28-300mm (np taki Fuji S6500), a jak zapniesz taki obiektyw jak 70-300VR do lustrzanki APS-C to masz w przeliczeniu 105-450mm w pełnej klatce (choć to tylko ledwie 4-krotny zoom)
    Dodatkowo jakość obiektywów kompaktowych zoomów nijak się ma do dużych obiektywów (szczególnie na długim końcu).
    Jeżeli bardzo się przyzwyczaiłeś do zakresu ogniskowych Twojego kompaktu i chcesz koniecznie mieć lustrzankę to kup obiektyw np 18-200 co będzie odpowiednikiem 27-300, a to już ponad "11-krotny zoom"
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Jeżeli bardzo się przyzwyczaiłeś do zakresu ogniskowych Twojego kompaktu i chcesz koniecznie mieć lustrzankę to kup obiektyw np 18-200 co będzie odpowiednikiem 27-300, a to już ponad "11-krotny zoom"
    Hmmm, a jakim odpowiednikiem będzie dla średniego formatu? Np, dla 6x7, albo dla wielkiego np 13x18?
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Hmmm, a jakim odpowiednikiem będzie dla średniego formatu? Np, dla 6x7, albo dla wielkiego np 13x18?
    A skąd to pytanie ?
    MISTER

Domyślnie

Czepiasz się laika, że używa określeń kompaktowych, a ktoś posługujący się średnim formatem mógł by Ci zarzucić, że Ty posługujesz się nomenklaturą małoobrazkową.
    Przeliczanie ogniskowych APSC'owych na odpowiednik dla filmu 135 jest tak troszkę bez sensu wg mnie... w każdym razie nijak nie pomogłeś tym przelicznikiem koledze, bo tak samo jak bardziej doświadczonemu fotografowi nic nie mówi określenie 10x zoom (bo zarówno obiektyw 8-80mm będzie miał zoom x10, jak również 80-800mm będzie x10), tak samo Mariuszmistrz nie skuma o co chodzi z tym 27-300mm.

Najkorzystniej było by przejść z podawania ogniskowej w mm, na podawanie kąta obrazowania jaki daje dany obiektyw podpięty pod określoną matrycę, ale świata nie zmienimy, wiadomo- tak tylko luźno dywaguję
    A to psikus

Domyślnie

A ja uważam, że podawanie ogniskowych jako ekwiwalentu filmu to nie jest głupi pomysł bo można szybko porównać ogniskowe aparatów z różnymi matrycami.
    Owszem, można by podawać kąty, ale widać metoda z ekwiwalentem pełnej klatki lepiej się przyjęła.
    Nie czepiam się kolegi tylko próbuję mu uświadomić pewne rzeczy bo najwyraźniej ich nie rozumie.
    MISTER

Domyślnie

Myślisz, że jeśli nie rozumie, że pojęcie zoom x10 nic defacto nie mówi, to zrozumie co mu daje ogniskowa 27mm, skoro jego kompakt miał np 8,3-75mm?
    A to psikus

Strona 13 z 27 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów