Close

Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 262

Wątek: D 3100

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bardziej stolica niż moje rodzinne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulmus102 Zobacz posta
    Wiele lat temu, jeszcze na analogach, zwoływaliśmy się z bracią fotomaniaków na wspólne plenery w różnych częściach Polski. W dzień focenie, wieczorem w jakiejś knajpce pokaz slajdów na ścianie i rozmowy przy piwie. Było ekstra - i atmosfera wspaniała, a przede wszystkim możliwość podpatrzenia jak bardziej doświadczeni patrzą na świat obiektywem, jak wyszukują tematy zdjęć. Żadna książka nie dała mi tyle ile właśie takie plenery. Teraz na tym forum też widzę, że są organizowane takie zloty, może warto, abyś się tym zainteresowała? No i życzę radości fotografowania lustrzanką, żaden aparat nie dawał mi takiej radości jak właśnie ona. Gdy odstawiłem swoją lustrzankę dla cyfrowej małpy, to cała radość fotografowania zniknęła. Lustrzanka ma w sobie magię
    o matko.. święte słowa. Powiem wam, że zaraz po pierwszych kilku dniach robienia zdjęć to było tylko ochy i achy.

Cud, miód i orzeszki Nie wracam do kompaktów. Nie mogę po prostu.

Co do poziomu wiedzy, ktoś tam wyżej :P napisał, że lepiej się za książki wziąć, żeby wiedzę poszerzać- zgadzam się. Na razie tak naprawdę metodą prób i błędów dochodzę do pewnych wniosków, robię po kilkanaście, kilkadziesiąt zdjęć wręcz. Na rożnych ustawieniach. I wybieram te najlepsze.

Poza tym mądrze powiedziane. To, że mam aparat nie czyni mnie jeszcze fotografem.

Tak więc latam gdzie popadnie, szukam tematów do zdjęcia i.. pstryk! )

Aha! Co do wyjazdów. Widziałam, że są organizowane raz na jakiś czas. Ale ja ze swoimi pseudo-umiejętnościami chyba bym się przy nich wszystkich ze wstydu spaliła.. :P Jak się podszkolę to pomyślę A w ogóle to ja nie wiem czy tam jakichś ograniczeń wiekowych nie ma, bo podług niektórych to gówniara jestem (dowód już mam ))
    D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?

Domyślnie

Przeglądaj dział warsztaty/plenery na forum Ograniczeń wiekowych nie ma Sam robiłem pierwszy raz zdjęcia w studio podczas zeszłorocznej Wigilii Nikoniarzy ale dobre wytłumaczenie i życzliwość prowadzących oraz kolegów z forum pozwoliły wiele się nauczyć Naucz się robić foto w RAWach (NEF) i obrabiać np w Lightroomie (świetne tutoriale na początek na stronie Adobe - nie mogłem samemu się za to wziąć a teraz oszczędzam połowę czasu bo np o balans bieli nie trzeba się martwić.
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Oszczędny w słowach
    Miasto

Domyślnie

Właśnie nie wiem dlaczego, ale boję się RAWów... :S jakoś tak.. wolę JPEGów się trzymać. Bo różnicę między jednym, a drugim znam (nieocenione forum ) Pewnie jacyś zawodowcy, albo bardziej doświadczeni zaczną się śmiać ze mnie , ale dopiero od nie dawna robię zdjęcia na kompletnych ustawieniach manualnych, co i raz przeplatając to trybem A (jak mi się spieszy , albo się wkurzę )

a programów jakichś z lat ubiegłych to mam ze dwa na kompie, ale może pora zrobić mały update. O Lightroomie gdzieś już tu na forum czytałam. Pomyślę o programie, poczytam i wyszperam gdzieś.

A właściwie to zapomniałam napisać, że ja jako początkujący to w ogóle się na razie jeszcze za PSa, ani LRa nie brałam. Zupełnie inny programik mam do obróbki zdjęć..
    Ostatnio edytowane przez Marlena01 ; 05-04-2011 o 19:16 Powód: braki w pamięci :P

Domyślnie

Kochana, ja też bałem się rawów Zacznij od RAW+jpeg i jak zobaczysz ile "skaszanionych" zdjeć da się szybko i łatwo uratować to zaczniesz strzelać same rawy Też byłem sceptyczny ale jak zobaczyłem że to działa to strzelam same rawy okazyjnie + jpeg Poza tym to uczucie że kiedyś foto trzeba by było wywoływać samemu w ciemni aby osiągnąć pożądane rezultaty, a teraz mamy coś an wzór "cyfrowej ciemni" co odróżnia nas od amatorów Haha - uczucie fotoprestiżu

Zacznij od LR - dla fotoamatora wystarczy i naprawdę warto!
    Nic i Panasonic G3

Oszczędny w słowach
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    Kochana, ja też bałem się rawów Zacznij od RAW+jpeg i jak zobaczysz ile "skaszanionych" zdjeć da się szybko i łatwo uratować to zaczniesz strzelać same rawy Też byłem sceptyczny ale jak zobaczyłem że to działa to strzelam same rawy okazyjnie + jpeg Poza tym to uczucie że kiedyś foto trzeba by było wywoływać samemu w ciemni aby osiągnąć pożądane rezultaty, a teraz mamy coś an wzór "cyfrowej ciemni" co odróżnia nas od amatorów Haha - uczucie fotoprestiżu

Zacznij od LR - dla fotoamatora wystarczy i naprawdę warto!
    haha no faktycznie. To jest dobry powód. A teraz poważnie , pomyślę o LR. Wczoraj już szperałam w sieci i chyba LR można tylko kupić wraz z licencją. Coś jak PS, czy się mylę może ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marlena01 Zobacz posta
    haha no faktycznie. To jest dobry powód. A teraz poważnie , pomyślę o LR. Wczoraj już szperałam w sieci i chyba LR można tylko kupić wraz z licencją. Coś jak PS, czy się mylę może ?
    Mozna sciagnac wersje demo i poprobowac przez jakis czas. Potem kupisz albo nie. Sa tez jakies darmowe programy, ale w tej kwestii nie mam doswiadczenia, bo ich nie testowalem.

Domyślnie

Z darmowych to np wtyczka do GIPMPa czyli UFraw, a tak tylko demo LR
    Nic i Panasonic G3

Talking

Jak by ktoś chciał zobaczyć co można wycisnąć w studio z D3100+18-55VR, to zapraszam:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177267
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Jak by ktoś chciał zobaczyć co można wycisnąć w studio z D3100+18-55VR, to zapraszam:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177267
    Rewelacja. Nie chodzi o cycki, ktore na roznej masci fotach mi sie przejadly, ale o rezultaty. Kolejny raz wyszlo, ze sprzet to sprawa drugorzedna.

Domyślnie

witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem jakiejś tańszej lustrzanki. Padło na 3100. Spodobała mi się ze względu na opcję filmów full HD i dobrą cenę. Chciałbym skompletować zestaw obiektywów, które wykorzystałbym do kilku rzeczy.
    Będę fotografował dzikie zwierzęta (do tej pory miałem ultrazoom 10x), zdjęcia makro i zwykłe ujęcia portretowe/krajobrazowe.

Jakie obiektywy będą niezbędne? Do zwierząt myślę kupić Sigmę 18-200mm, tylko że tą bez VR i tu pytanie, czy bez stabilizacji sprzęt da radę? Do fotografii portretowej 18-55, czy może lepiej troszkę więcej dołożyć na 18-105? Do macro obowiązkowo coś innego?

Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów