Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: HDR w PS CS5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Przepraszam, ale czy to nie Ty wlasnie zapytales, jak profesjonalnie wykonuje sie takie zdjecia? Fakt iz ludzie sprzedajacy mieszkania wykonuja nawet dziesiatki zdjec dziennie, nie czyni ich profesjonalnymi fotografami wnetrz!
    Teraz to już jedziesz po bandzie. Rozumiem, że profesjonaliści to tylko Ci, którzy wykonują zdjęcia tak jak Ty.

Czlowieku -- moze Ty i radzisz sobie z programowaniem, ale na temat fotografii wiesz raczej niewiele. Niestety dajesz tego dowod, wypisujac wszystkie powyzsze brednie.
    Gdybyś wiedział z kim się na co dzień konsultuję, nie pisałbyś takich głupot.

Czyli tym samym nadaje sie co najwyzej do poprawiania zdjec dokumentacyjnych, ale na pewno nie jest koniecznym podczas wykonywania profesjonalnych zdjec wnetrz -- jak to napisales na poczatku.
    Przy wykonywaniu zdjęć portretowych, dodatkowe oświetlenie także nie jest konieczne. Jednak mało kto nie świeci, prawda?
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 28-03-2011 o 14:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Przy wykonywaniu zdjęć portretowych, dodatkowe oświetlenie także nie jest konieczne. Jednak mało kto nie świeci, prawda?
    No nie wiem. Portret to w sumie specyfika facjaty i gra światła. Pochodzenie jego źródła jest najmniej istotne.

Aczkolwiek jeśli chodzi o HDR, to uważam tę technikę w pewnych przypadkach za użyteczną technicznie lub twórczo. Niestety większość osób zdecydowanie przesadza z jej użyciem.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    No nie wiem. Portret to w sumie specyfika facjaty i gra światła. Pochodzenie jego źródła jest najmniej istotne.
    Więc po co świecić?

Domyślnie

Teraz to już jedziesz po bandzie. Rozumiem, że profesjonaliści to tylko Ci, którzy wykonują zdjęcia tak jak Ty.
    Nie probuj mieszac w to mnie. Profesjonalne sesje foto nie zmienily sie po wyjsciu na rynek Photomatixa, ani tez pstrykacze mieszkan dla agencji nieruchomosci nie sa profesjonalnymi fotografami wnetrz. Calkowicie mylisz pojecia.

Gdybyś wiedział z kim się na co dzień konsultuję, nie pisałbyś takich głupot.
    A gdybys Ty wiedzial z kim ja w sobote obiad jadlem... Przestan juz, bo takimi opowiastkami zaczynasz mnie nieprzyzwoicie bawic. Argument o tym z kim Ty sie konsultujesz, ma naprawde ogromne znaczenie w dyskusji na temat tego, czy do profesjonalnej fotografii wnetrz, nieodzwony jest HDR.

Do wykonania profesjonalnego portretu, jak najbardziej dodatkowe swiatlo (lub modyfikator zastanego) jest potrzebne. Fakt iz powstalo dosc sporo dobrych portretow bez tych dodatkowych atrybutow, to jak najbardziej wyjatek od reguly. Do fotografii przedmiotow w studio tez nie uzyjesz lamp, tylko bedziesz napierdzielal HDRy przy sloncu padajacym z okna?

Dobra, koncze dyskusje, bo jest zenujaca. Niech zostanie wg Twojego, ze ludki trzeskajace kilkadziesiat mieszkan dziennie dla agencji nieruchomosci sa profesojonalnymi fotografami wnetrz, i ze HDR zastepuje dodatkowe, dobrze rozplanowane zrodla swiatla...

EOT

Aaa... Dokleje sie jeszcze to tej malej subdysputy, bo to jedynie dobry przyklad Twojej wiedzy foto:

Cytat Zamieszczone przez rsz
    Cytat Zamieszczone przez pebal
    Więc po co świecić?
    Nooo widzisz... Jak Ty malo wiesz na temat swiatla i fotografii... Swiatlo to niestety nie jest tylko wartosc jasnosci piksela, ktorego maltretujesz opercjami matematycznymi w swoich algorytmach...
    Ostatnio edytowane przez stig ; 28-03-2011 o 14:52
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Więc po co świecić?
    1. Żeby móc swobodnie "rysować" facjatę. Raz chce się mieć twarz całą ładną, raz jedną część w półmroku, a drugą część nawet lekko prześwietloną. Nie bez powodu nawet na zewnątrz przy mocnym słońcu używa się blend itp.
    Akurat portret i HDR to dwie różne sprawy.

2. HDR uważam za dobry patent na zniwelowanie ułomności w postaci ograniczonych możliwości rejestracji obrazu przez matrycę, gdy obiekt ma bardzo dużą rozpiętość tonalną. I chyba w sumie po to ktoś wykombinował HDR.
    A, że hadeery są już obecnie pewnym zjawiskiem fotograficznym, często nadużywanym, to już inna sprawa.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Nie probuj mieszac w to mnie. Profesjonalne sesje foto nie zmienily sie po wyjsciu na rynek Photomatixa, ani tez pstrykacze mieszkan dla agencji nieruchomosci nie sa profesjonalnymi fotografami wnetrz. Calkowicie mylisz pojecia.
    Chyba najbardziej boli Cię to, że coraz więcej osób jest w stanie wykonywać profesjonalne zdjęcia. Mieszasz pojęcie profesjonalnego zdjęcia z profesjonalnym fotografem uważając, że jedno jest nierozerwalnie związane z drugim. Niestety, ale tylko Ci się tak wydaje.

A gdybys Ty wiedzial z kim ja w sobote obiad jadlem... Przestan juz, bo takimi opowiastkami zaczynasz mnie nieprzyzwoicie bawic.
    Na zdrowie.

Argument o tym z kim Ty sie konsultujesz, ma naprawde ogromne znaczenie w dyskusji na temat tego, czy do profesjonalnej fotografii wnetrz, nieodzwony jest HDR.
    Ano właśnie ma, ale Ty tego, jak widać i tak nie zrozumiesz. Ja nie wychodzę z założenia, że wiem wszystko najlepiej.

Do wykonania profesjonalnego portretu, jak najbardziej dodatkowe swiatlo (lub modyfikator zastanego) jest potrzebne. Fakt iz powstalo dosc sporo dobrych portretow bez tych dodatkowych atrybutow, to jak najbardziej wyjatek od reguly. Do fotografii przedmiotow w studio tez nie uzyjesz lamp, tylko bedziesz napierdzielal HDRy przy sloncu padajacym z okna?
    Tak, będę napierdzielał zdjęcia przy słońcu padającym z okna, jeżeli te słońce tworzy mi w pomieszczeniu unikalny klimat. Sztuczne doświetlenie sceny mi ten klimat zaburzy i nawet Ty to powinieneś wiedzieć.

Dobra, koncze dyskusje, bo jest zenujaca. Niech zostanie wg Twojego, ze ludki trzeskajace kilkadziesiat mieszkan dziennie dla agencji nieruchomosci sa profesojonalnymi fotografami wnetrz, i ze HDR zastepuje dodatkowe, dobrze rozplanowane zrodla swiatla...
    Jeżeli o mnie chodzi, to możesz określać się mianej jedynego, prawdziwego profesjonalisty.

Domyślnie

Mialo byc EOT z mojej strony, ale widze, ze brniesz dalej w te bzdury...

Chyba najbardziej boli Cię to, że coraz więcej osób jest w stanie wykonywać profesjonalne zdjęcia.
    Nie, nic mnie nie boli. Raczej przeraza mnie to, ze coraz wiecej ludzi lapie sie na komputerowa papke, nie potrafiac wykonac chociazby prawidlowego zdjecia (nie mowiac juz o profesjonalnym). Przeraza mnie tez to, kiedy roznej masci "specjalisci" (z Toba miedzy nimi), probuja tlumaczyc uczacym sie fotografom, ze do wykonania profesjonalnego zdjecia wnetrza, trzeba uzyc HDRa.

Mieszasz pojęcie profesjonalnego zdjęcia z profesjonalnym fotografem uważając, że jedno jest nierozerwalnie związane z drugim. Niestety, ale tylko Ci się tak wydaje.
    Mi, na pewno sie nic nie wydaje. Niestety -- to jest akurat Twoja domena. Ani wyrobnik zasuwajacy na akord dla agencji nieruchomosci nie jest profesjonalnym fotografem wnetrz, ani jego plody -- tym bardziej nie sa profesjonalnymi fotografiami wnetrz. Tak samo jak uczennica w zakladzie foto wciskajaca spust migawki w ustawionym na statywie aparacie, nie jest profesjonalnym portrecista, tak rowniez zdjecie, ktore wykona komus do dowodu, nie jest profesjonalnym portretem. Oczywiscie moznaby to jeszcze rozwinac o probe zdefiniowania profesjonalnego zdjecia, ale obydwaj powinnismy miec na mysli cos wiecej niz wychodzi na odbitce z zakladu foto "na rogu"...

Ano właśnie ma, ale Ty tego, jak widać i tak nie zrozumiesz.
    Moze bym zrozumial, gdybys napisal imie i nazwisko czlowieka z ktorym sie konsultujesz, i do tego jakos sensownie wytlumaczyl, co to ma wspolnego z nasza dyskusja. Ty jednak nie potrafiles tego zrobic, ograniczajac sie jedynie do rzucania infantylnym "cos se tam powiem, bo innego rzeczowego argumentu mi brak".

Tak, będę napierdzielał zdjęcia przy słońcu padającym z okna, jeżeli te słońce tworzy mi w pomieszczeniu unikalny klimat. Sztuczne doświetlenie sceny mi ten klimat zaburzy i nawet Ty to powinieneś wiedzieć.
    No prosze... Widziales Ty kiedys zdjecia produktowe wykonywane w studio? Troche chyba generalizujesz, jesli sadzisz, ze mozna je oswietlic sloncem padajacym z okna. No, ale skad mialbys to wiedziec, skoro Twoja wiedza ogranicza sie do mnozenia, dzielenia i co tam jeszcze wyprawiasz z tymi pikselami.

Jeżeli o mnie chodzi, to możesz określać się mianej jedynego, prawdziwego profesjonalisty.
    Co Cie w tej dyskusji boli, ze ciagle mi probujesz wkladac swoje slowa w moje usta? Czyzbym gdzies nieopatrznie napisal, ze jestem profesjonalista w fotografii wnetrz, ze co chwile czynisz jakies dziwne przytyki w kierunku mojej fotografii?

Nadal tez nie odpowiedziales na pytanie -- jak robilo sie dobre zdjecia wnetrz, kiedy nie bylo Photomatixa, ze o Twoim programie nie wspomne. Ze drozej, to wiadomo, ale ze z lepszym efektem niz pstrykacze zapieprzajacy na akord dla agencji nieruchomosci, tego chyba nie podwazysz. Chociaz... kto Cie tam wie? Sypiesz bzdurami jak z rekawa, wiec i zapewne stwierdzisz, ze HDRy sa lepsze niz zdjecia dobrze oswietlonych wnetrz, wykonane przez profesjonalistow w tym fachu.

Teraz juz naprawde EOT, i zeby mnie nie kusilo -- od razu wylaczam subskrybcje watku.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

1. Żeby móc swobodnie "rysować" facjatę. Raz chce się mieć twarz całą ładną, raz jedną część w półmroku, a drugą część nawet lekko prześwietloną. Nie bez powodu nawet na zewnątrz przy mocnym słońcu używa się blend itp.
    Ależ nie musisz mi tego tłumaczyć, ja wiem po co świeci się w portretach. Zadałem to pytanie przewrotnie.
    Jedne sceny się doświetla, aby budować klimat, innych scen się nie doświetla, aby nie zaburzać panującego klimatu. Są też takie sceny, gdzie świecenie nic nie da, bo scen nie da się doświetlić.

Akurat portret i HDR to dwie różne sprawy.
    Portret posłużył jedynie jako przykład dla powszechnie doświetlanych zdjęć.

2. HDR uważam za dobry patent na zniwelowanie ułomności w postaci ograniczonych możliwości rejestracji obrazu przez matrycę, gdy obiekt ma bardzo dużą rozpiętość tonalną. I chyba w sumie po to ktoś wykombinował HDR.
    A, że hadeery są już obecnie pewnym zjawiskiem fotograficznym, często nadużywanym, to już inna sprawa.
    Dokładnie tak.

Nooo widzisz... Jak Ty malo wiesz na temat swiatla i fotografii... Swiatlo to niestety nie jest tylko wartosc jasnosci piksela, ktorego maltretujesz opercjami matematycznymi w swoich algorytmach...
    Sory, ale ja aż taki głupi nie jestem. Chyba za wysoko siedzisz, że tego nie dostrzegasz.

Domyślnie

Nie, nic mnie nie boli. Raczej przeraza mnie to, ze coraz wiecej ludzi lapie sie na komputerowa papke, nie potrafiac wykonac chociazby prawidlowego zdjecia (nie mowiac juz o profesjonalnym). Przeraza mnie tez to, kiedy roznej masci "specjalisci" (z Toba miedzy nimi), probuja tlumaczyc uczacym sie fotografom, ze do wykonania profesjonalnego zdjecia wnetrza, trzeba uzyc HDRa.
    Niestety, ale tylko Ci się wydaje. Ja nigdzie nie pisałem, że trzeba stosować technikę HDR w przypadku zdjęć wnętrz. To, że w przypadku profesjonalnych zdjęć wnętrz (i nie tylko), technika HDR jest często stosowana to fakt a nie moje wymysły.

Mi, na pewno sie nic nie wydaje. Niestety -- to jest akurat Twoja domena. Ani wyrobnik zasuwajacy na akord dla agencji nieruchomosci nie jest profesjonalnym fotografem wnetrz, ani jego plody -- tym bardziej nie sa profesjonalnymi fotografiami wnetrz. Tak samo jak uczennica w zakladzie foto wciskajaca spust migawki w ustawionym na statywie aparacie, nie jest profesjonalnym portrecista, tak rowniez zdjecie, ktore wykona komus do dowodu, nie jest profesjonalnym portretem. Oczywiscie moznaby to jeszcze rozwinac o probe zdefiniowania profesjonalnego zdjecia, ale obydwaj powinnismy miec na mysli cos wiecej niz wychodzi na odbitce z zakladu foto "na rogu"...
    Odnoszę wrażenie, że posługujesz się, tylko sobie znanymi, definicjami profesjonalisty i profesjonalnego zdjęcia.

Moze bym zrozumial, gdybys napisal imie i nazwisko czlowieka z ktorym sie konsultujesz, i do tego jakos sensownie wytlumaczyl, co to ma wspolnego z nasza dyskusja. Ty jednak nie potrafiles tego zrobic, ograniczajac sie jedynie do rzucania infantylnym "cos se tam powiem, bo innego rzeczowego argumentu mi brak".
    Nie powinienem wskazywać konkretnych osób, bo nie wiem czy sobie tego życzą. Jednak dla zaspokojenia Twojej ciekawości, podlinkuje Ci stronę jednej z nich. Mam nadzieję, że Hugo się nie pogniewa, biorąc pod uwagę, że tłumaczył mi interfejs programu i jest w nim wymieniony.

No prosze... Widziales Ty kiedys zdjecia produktowe wykonywane w studio? Troche chyba generalizujesz, jesli sadzisz, ze mozna je oswietlic sloncem padajacym z okna. No, ale skad mialbys to wiedziec, skoro Twoja wiedza ogranicza sie do mnozenia, dzielenia i co tam jeszcze wyprawiasz z tymi pikselami.
    No żesz.... A widziałeś Ty kiedyś bazylikę fotografowaną w studiu?

Co Cie w tej dyskusji boli, ze ciagle mi probujesz wkladac swoje slowa w moje usta? Czyzbym gdzies nieopatrznie napisal, ze jestem profesjonalista w fotografii wnetrz, ze co chwile czynisz jakies dziwne przytyki w kierunku mojej fotografii?
    Boli mnie Twoje pogardliwe podejście do innych, do Twojej fotografii nic nie mam. Jesteś zrażony do techniki HDR i upatrujesz w niej całe zło fotografii. Szanuję Twój punkt widzenia, ale nie muszę się z nim zgadzać.

Nadal tez nie odpowiedziales na pytanie -- jak robilo sie dobre zdjecia wnetrz, kiedy nie bylo Photomatixa, ze o Twoim programie nie wspomne. Ze drozej, to wiadomo, ale ze z lepszym efektem niz pstrykacze zapieprzajacy na akord dla agencji nieruchomosci, tego chyba nie podwazysz.
    Większość zapieprzaczy na akord nie stosuje techniki HDR, bo jej nawet nie zna. Większość zapieprzaczy robi zwykłe zdjęcia i raczy tymi zdjęciami innych.
    W przypadku wnętrz, które można równomiernie doświetlić, zdjęcia HDR lokują się pomiędzy zwykłymi zdjęciami a tymi równomiernie doświetlonymi. Zdarza się jednak, że dużych różnic pomiędzy HDRami a tymi sztucznie doświetlonymi nie ma. Technika HDR ma jednak te zaletę, że można ją stosować także tam, gdzie doświetlić scen się nie da.

Chociaz... kto Cie tam wie? Sypiesz bzdurami jak z rekawa, wiec i zapewne stwierdzisz, ze HDRy sa lepsze niz zdjecia dobrze oswietlonych wnetrz, wykonane przez profesjonalistow w tym fachu.
    Przyznam Ci racje jeżeli mi udowodnisz, że każde pomieszczenie można oświetlić jak w namiocie bezcieniowym.

Teraz juz naprawde EOT, i zeby mnie nie kusilo -- od razu wylaczam subskrybcje watku.
    Wcale mnie ten Twój EOT nie dziwi. Mam jednak wyrobione zdanie o takim zachowaniu.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 28-03-2011 o 17:14

Domyślnie

Matko nie wiedziałam, że od mojego postu wyłoni się taka dyskusja... Dużo robię już w PS, bo bawię się nim nie od dzisiaj i powoli odkrywam coraz więcej jego możliwości, ale akurat zaciekawiły mnie zdjęcia w HDR i dlatego chciałam coś pokombinować... A co do treningu z aparatem, to na razie muszę się oswoić z myślą, że w ogóle posiadam lustrzankę zanim wyjdę z nią sama z domu ^^ wiem, że to głupie, ale mimo wszystko jeszcze trochę boję się z nią wychodzić... Myślałam, że to tylko jakies moje urojenia, ale jak pytałam znajomych to na szczęście okazało się, że na początku też tak mieli moglibyście poradzić coś przy okazji jak się wyzbyć tej obawy? wiem, że to śmieszne, ale długo odkładałam na ten aparat no i wiecie jak to jest.... Póki co pstrykam na balkonie, u babci i w domu

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów