Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: HDR w PS CS5

Domyślnie

Zastanawia mnie, co robię źle scalając NEFy w automacie HDR w CS5, że po zakończeniu czynności mam tylko jedną czarną warstwę?

PS.
    Nie mogłem rozkminić, ale okazało się, że powodem była zaznaczona opcja Włącz rysowanie Open GL w preferencjach. Po wyłączeniu tej opcji HDRy tworzą się już prawidłowo.

O kij z tym OpenGL chodzi? problem po stronie karty graficznej? Sterowniki?
    Ostatnio edytowane przez swider ; 29-03-2011 o 00:21
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Spokojnie, kadry itp rzeczy mam już za sobą Co prawda wiele moich zdjęć mnie nie zadowala, ale myślę, że z czasem będzie coraz lepiej, a że dużo czasu spędzam przed komputerem i czasem nie bardzo mam już co robić, to pokombinowałabym sobie trochę w PS właśnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photograficzna Zobacz posta
    Spokojnie, kadry itp rzeczy mam już za sobą Co prawda wiele moich zdjęć mnie nie zadowala, ale myślę, że z czasem będzie coraz lepiej, a że dużo czasu spędzam przed komputerem i czasem nie bardzo mam już co robić, to pokombinowałabym sobie trochę w PS właśnie.
    To pokombinuj z czymkolwiek innym w tym PSie. Do uzyskania dobrych efektow obrobki np. zdjec (ze tak je ogolnie nazwe) "widoczkowych", wcale nie potrzeba hadeera. Jak masz za duzo czasu to mimo wszystko trenuj z aparatem. Obrobka sie przydaje zeby z dobrego zdjecia zrobic jeszcze lepsze, ale zeby z kiepskiego zrobic dobre -- to juz sie raczej nie da.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Hehe, ja po 10 latach z cyfrą dopiero zaczynam z PS. Stwierdziłem, że nie będę robił z siebie pseudo antyszopowego ortodoksa i potraktuje PS jako jedno z narzędzi w fotografii. Mocnych hadeerów nie znoszę, ale wczoraj miałem na tapecie nocny kadr fabryki. Jako, że miałem różnie naświetlone NEFy tego samego ujęcia, aż się prosiło, żebym tematu spróbował. Zresztą to była kolejna lekcja PS, ACR i Br.

Ogólnie na razie mało co obrabiam, a skupiam się na oblataniu CSa. Kurdę, ale to jest sprytnie przemyślany kombajn.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Jesli dopiero zaczynasz zabawe z fotografia, to skup sie na samej fotografii a dopiero pozniej na "cudaczeniu".
    Chyba trochę przesadzasz. Można się przecież chcieć specjalizować w fotografii, w której HDR jest praktycznie nieodzowny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Chyba trochę przesadzasz. Można się przecież chcieć specjalizować w fotografii, w której HDR jest praktycznie nieodzowny.
    Rozumiem, ze jako autor programu do HDRow mozesz miec zgola naturalne sklonnosci do opowiadania takich bzdur, jednakze racz zrozumiec, ze to forum to nie tylko poletko do uprawiania swoich interesow, ale przede wszystkim miejsce nauki fotografow. Nie siej propagandy na temat nieodzownosci HDR w jakiejs dziedzinie fotografii.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Rozumiem, ze jako autor programu do HDRow mozesz miec zgola naturalne sklonnosci do opowiadania takich bzdur, jednakze racz zrozumiec, ze to forum to nie tylko poletko do uprawiania swoich interesow, ale przede wszystkim miejsce nauki fotografow. Nie siej propagandy na temat nieodzownosci HDR w jakiejs dziedzinie fotografii.
    Rozumiem, że zarzucając komuś pisanie bzdur, wiesz co piszesz.
    Napisz mi więc proszę, jak profesjonalnie wykonuje się zdjęcia wnętrz, bez stosowania dodatkowego oświetlenie.

Ja z mojego doświadczenia, popartego doświadczeniem wielu zawodowych fotografów, pracujących w branży nieruchomości wiem, że korzysta się głównie z techniki HDR.

Domyślnie

Rozumiem, że zarzucając komuś pisanie bzdur, wiesz co piszesz.
    Napisz mi więc proszę, jak profesjonalnie wykonuje się zdjęcia wnętrz, bez stosowania dodatkowego oświetlenie.
    Tak jak wyjdzie, czyli "bylejak"! Sztuka fotografii wnetrz, polega wlasnie na ich dobrym oswietleniu.

Ja z mojego doświadczenia, popartego doświadczeniem wielu zawodowych fotografów, pracujących w branży nieruchomości wiem, że korzysta się głównie z techniki HDR.
    A jak nie bylo Photomatixa to zdjec wnetrz sie nie wykonywalo? Analogicznie w przypadku portretow, studyjnej fotografii produktow, etc. -- tez powiesz, ze HDR jest nieodzowny, czy moze jednak swiatlo (czyli ten podstawowy czynnik fotografii)?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Tak jak wyjdzie, czyli "bylejak"! Sztuka fotografii wnetrz, polega wlasnie na ich dobrym oswietleniu.
    Piszesz bzdury. Tak to można robić zdjęcia do kolorowych magazynów, gdzie wykonuje się ich kilka w miesiącu a nie tam gdzie robi się ich po kilkadziesiąt dziennie. Pomijam już to, że to "bylejak" wcale nie będzie gorsze, a będzie za to zdecydowanie tańsze.

A jak nie bylo Photomatixa to zdjec wnetrz sie nie wykonywalo? Analogicznie w przypadku portretow, studyjnej fotografii produktow, etc. -- tez powiesz, ze HDR jest nieodzowny, czy moze jednak swiatlo (czyli ten podstawowy czynnik fotografii)?
    Technika HDR jest dokładnie takim samym wspomagaczem jak dodatkowe oświetlenie. Skoro tak krytykujesz HDRy to dziwię się, że nie krytykujesz stosowania dodatkowego oświetlenia.
    Dodatkowe oświetlenie zmienia rozkład światła w pomieszczeniu, bo w praktyce nie da się uzyskać idealnego wypełnienia światłem fotografowanej przestrzeni. Technika HDR pozwala zaś zarejestrować rzeczywisty rozkład światła w pomieszczeniu. Pomijam już to, jak wyobrażasz sobie doświetlić np. dużą bazylikę.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 28-03-2011 o 14:14

Domyślnie

Piszesz bzdury. Tak to można robić zdjęcia do kolorowych magazynów, gdzie wykonuje się ich kilka w miesiącu a nie tam gdzie robi się ich po kilkadziesiąt dziennie. Pomijam już to, że to "bylejak" wcale nie będzie gorsze, a będzie za to zdecydowanie tańsze.
    Przepraszam, ale czy to nie Ty wlasnie zapytales, jak profesjonalnie wykonuje sie takie zdjecia? Fakt iz ludzie sprzedajacy mieszkania wykonuja nawet dziesiatki zdjec dziennie, nie czyni ich profesjonalnymi fotografami wnetrz!

HDR jest dokładnie takim samym wspomagaczem jak dodatkowe oświetlenie.
    Czlowieku -- moze Ty i radzisz sobie z programowaniem, ale na temat fotografii wiesz raczej niewiele. Niestety dajesz tego dowod, wypisujac wszystkie powyzsze brednie.

HDR pozwala zaś zarejestrować rozkład światła dokładnie taki jaki był.
    Czyli tym samym nadaje sie co najwyzej do poprawiania zdjec dokumentacyjnych, ale na pewno nie jest koniecznym podczas wykonywania profesjonalnych zdjec wnetrz -- jak to napisales na poczatku.
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów