Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: HDR w PS CS5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Rozumiem szum na tych agresywnie wyciąganych cieniach. Ale na jasnym oknie szumu nie powinno być, bo i skąd? Coś tu jest nie tak. Przecież HDR "wkracza" dopiero na prześwietleniach i niedoświetleniach. Właściwie naświetlonych miejsc nie powinien korygować, nawet jeśli składa się ze 100 ekspozycji.

Akurat tego przykładu który zaprezentowałeś nie kupuje, bo jest marketingowo naciągany.
    Czasami jest tak, że widzi się tylko to, co się chce widzieć.
    Porównaj sobie poziom szumu na ramie okiennej i wnęce okna. Dokładnie widać, że na ramie okiennej i wnęce okna w obydwu przypadkach, szumu praktycznie nie widać.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 31-03-2011 o 08:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Czasami jest tak, że widzi się tylko to, co się chce widzieć.
    Porównaj sobie poziom szumu na ramie okiennej i wnęce okna. Dokładnie widać, że na ramie okiennej i wnęce okna w obydwu przypadkach, szumu praktycznie nie widać.
    Przyjrzałem się. Nie jestem przeciwnikiem techniki HDR, sam z niej korzystam, a w zasadzie się jej uczę, tylko, że korzystam akurat z PS CS5. Jednak to nie zmienia faktu, że zaprezentowany przez Ciebie przykład mnie nie przekonuje, bo można z niego jedynie wywnioskować, że HDR pozwala ładnie poradzić sobie z utratą szczegółów w cieniach. Ale po kij to drugie zdjęcie jest zaszumione tam, gdzie nie powinno być? Wygląda, jakby było wyciągane z potwornie niedoświetlonego kadru, w którym pomiar punktowy światła był ustawiany na okno.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Przyjrzałem się. Nie jestem przeciwnikiem techniki HDR, sam z niej korzystam, a w zasadzie się jej uczę, tylko, że korzystam akurat z PS CS5. Jednak to nie zmienia faktu, że zaprezentowany przez Ciebie przykład mnie nie przekonuje, bo można z niego jedynie wywnioskować, że HDR pozwala ładnie poradzić sobie z utratą szczegółów w cieniach. Ale po kij to drugie zdjęcie jest zaszumione tam, gdzie nie powinno być? Wygląda, jakby było wyciągane z potwornie niedoświetlonego kadru, w którym pomiar punktowy światła był ustawiany na okno.
    Obydwa zdjęcia były wyciągane z cienia i to mocno. Drugie zdjęcie było naświetlane na okno, gdyż okno oraz zapalona lampka, która na nim stała, nie mogły być przepalone. Na zdjęcie HDR złożyło się 9 ekspozycji tego kadru.
    Oczywiście niektórzy powiedzieliby, że można było pomieszczenie dodatkowo doświetlić. Pytanie tylko, czy uzyskany efekt byłby lepszy od zdjęcia HDR i czy uzasadniałby użycie znacznie droższego rozwiązania.

Domyślnie

Pebal
    znam troche ludzi ktorzy robia fotografie wnetrz profesjonalnie, nie raz asystowalem przy sesji
    pare razy sam takie sesje robilem
    i prawda jest ze czasami ludzie sie wspieraja softem i kilkoma naswietleniami w naprawde skrajnych sytuacjach
    ale wszyscy profesjonalisci uzywaja oswietlenia do fotografowania wnetrz (nawet jesli na zdjeciach tego nie widac)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Pebal
    znam troche ludzi ktorzy robia fotografie wnetrz profesjonalnie, nie raz asystowalem przy sesji
    pare razy sam takie sesje robilem
    i prawda jest ze czasami ludzie sie wspieraja softem i kilkoma naswietleniami w naprawde skrajnych sytuacjach
    ale wszyscy profesjonalisci uzywaja oswietlenia do fotografowania wnetrz (nawet jesli na zdjeciach tego nie widac)
    Ok, trzy pytania:
    Kto to jest profesjonalista?
    Jak Ci profesjonaliści fotografują duże wnętrza np. bazylik?
    Co jest złego w technice HDR skoro daje na teraz to, co aparaty dadzą nam dopiero w przyszłości?

Domyślnie

W tym znaczeniu to osoba ktora fotografuje na zlecenie i bierze z to kase
    Bazylike tez spokojnie da sie oswietlic, tak jak i innne duze wnetrze.
    Swoja droga to uczepiles sie teych bazylik, a fotografia wnetrz to w co najmniej 80-90% mieszkania i wnetrza aranzowane w studio na potrzeby sesji
    W technice hdr nic nie ma zlego, jesli ktos wie jak sie nia poslugiwac.

Domyślnie

W tym znaczeniu to osoba ktora fotografuje na zlecenie i bierze z to kase
    Jeżeli przyjmujemy taką definicję profesjonalisty to ja znam wielu takich, którzy w pomieszczeniach świecą tylko to co zastali na miejscu (wszystkie możliwe źródła światła w tym lampki, świece, itp).
    Nie zauważyłem większych wad takiego postępowania.

Bazylike tez spokojnie da sie oswietlic, tak jak i innne duze wnetrze.
    Swoja droga to uczepiles sie teych bazylik, a fotografia wnetrz to w co najmniej 80-90% mieszkania i wnetrza aranzowane w studio na potrzeby sesji
    Wiem, że się uczepiłem tej bazyliki, ale to jest przykład wnętrza, które jest trudno równomiernie doświetlić.

Domyślnie

Trudno nie znaczy niemozliwe. I profesjonalista to taki ktoś, kto potrafi to zrobić. Bazylikę i każde inne ogromne wnętrze mozna zrobić i to na kilka sposobów. I o dziwo w jednym z nich nie potrzeba wiele światła, wystarczy jedna lampa. Kluczem w tej metodzie jest wielokrotna ekspozycja. Inna metoda to długa ekspozycja z wielokrotnym błyskaniem. Mając przysłonę 32 lub 45 i ISO 50 ma się naprawdę dużo czasu.
    Jakoś te zdjęcia kiedyś robiono na slajdach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W HDR (i ogólnie w fotografii cyfrowej) głównie chodzi nie o to, że można zrobić coś, czego wcześniej nie dało się zrobić - tylko że można zrobić to inaczej.

To, że ktoś robi w ten sposób koszmarki to jest argument prowadzący do nikąd - idąc tym tropem rozumowania powinno się całkowicie zabronić fotografowania, w każdej technice fotograficznej możliwości wykreowania ohydztwa są kolosalne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta

A czego ten dolny sampel że taki banding? Czyżby Canon?

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów