Close

Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 262

Wątek: D 3100

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Witam.

Podepnę się pod temat. Otóż kupiłem sobie d3100 ze standardowym obiektywem w zestawie 18-55 mm. Wiem, że lepiej byłoby zainwestować w szkło 18-105 ale naprawdę kupiłem okazjonalnie bardzo tanio no i reasumując różnica pomiędzy kupionym a tym z obiektywem 18-105 wyszła mi 600 zł. Jestem amatorem i dlatego chciałem prosić o poradę odnośnie troszkę lepszego obiektywu. Zdjęcia jakie będę robił to przede wszystkim jakieś widoczki, krajobrazy, fotki ze zlotów motoryzacyjnych, troszkę pstrykania na weselach. Zastanawiałem się nad szkiełkiem 55-200 VR - czy warto inwestować czy polecicie coś lepszego. Z góry wielkie dzięki

Domyślnie

Ja na początek polecę jednak wymienić 18-55 na 18-105, a jeśli o wesela chodzi może 35/1.8, ewentualnie jakaś lampka.
    D3100, N18-105 VR + Marumi UV + Marumi CPL WPC, Jupiter 37A MC 135/3.5, Helios 81N MC 50/2, Velbon DF-60

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No właśnie sam już nie wiem co i jak. Potrzebuję czegoś w miarę uniwersalnego z dobrym zoomem. Dzisiaj sobie popstrykałem troszkę w plenerze i jednak muszę przyznać że brakuje trochę tego zbliżenia. Zbyt wiele jest tych obiektywów do wyboru zwłaszcza dla laika A przecież nie będę strzelał w ciemno skoro się na tym nie znam

Oszczędny w słowach Awatar Garos
    Miasto
    HollyŁódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cinul Zobacz posta
    Witam.

Zastanawiałem się nad szkiełkiem 55-200 VR - czy warto inwestować czy polecicie coś lepszego. Z góry wielkie dzięki
    ja posiadam w/w szkło i jestem zadowolony.Nie należy do jasnych ale w terenie za dnia sprawuje się dobrze i cenowo jest znośnie.
    Nikon D300 + kilka weków
    www.fotokadry.wordpress.com

Domyślnie

Podobno jedyne co ogranicza to sprzęt... Po tym jak zobaczyłem zdjęcia ptactwa robione przez bodajże 14 latka Canonem 450D z obiektywem 18-55 to przestałem w to wierzyć. Nie mogę aktualnie tego znaleźć ale podsyłam fajny wątek z forum Canonierów http://canon-board.info/showthread.p...300+is&page=11 Czasem warto pomyśleć dwa razy przed zakupem czy opłaca się dokupić nieco dłuższy zoom czy podejść bliżej do fotografowanego obiektu lub wykadrować coś ze zdjęcia o iluśtam megapixelach. Aparat nie czyni nikogo fotografem. Kupowanie sprzętu wciąga ale lepiej zainwestować w dobrą książkę by nauczyć się wykorzystywać to co się ma

Co do tego że dużo obiektywów to polecam http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests i tu wcale 18-105 nie pobił 18-55 (no chyba że zależy na zoomie). Do wesel to raczej lampa niż zmieniać jeden ciemny obiekty na inny równie ciemny... A stałka na taką zabawę to może być mało uniwersalna dla osoby z małym doświadczeniem...

P.S. tekst miał nie być uszczypliwy
    P.S.2. nasz Nikkor 18-55 potrafi tyle co Canonowski odpowiednik
    Ostatnio edytowane przez micz87 ; 03-04-2011 o 00:11
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Mam 18-55 z D3000 kupiłem D90 i myslalem o zestawie z 18-105. Na tym forum mi to odradzili i nie żałuje. Po cholere zmieniać dobry obiektyw na niewiele lepszy tylko dłuższy. Lepiej poczekać i kupić tak jak w moim przypadku zapewne 17-50 2.8 VC
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    Mam 18-55 z D3000 kupiłem D90 i myslalem o zestawie z 18-105. Na tym forum mi to odradzili i nie żałuje. Po cholere zmieniać dobry obiektyw na niewiele lepszy tylko dłuższy. Lepiej poczekać i kupić tak jak w moim przypadku zapewne 17-50 2.8 VC
    Święta racja, tylko czy lepszy to kwestia "gustu" Pożyczyłem 18-105 i jedyna różnica to tyle że był dłuższy i cięższy, może po prostu mam bardzo udaną sztukę 18-55 VR Dlatego dokupiłem 55-200 VR bo chciałem coś dłuższego i jestem happy! Też zbieram na 17-50 2.8 ale chyba bez stabilizacji bo wole dopalić lampą w całkowitej ciemności
    Nic i Panasonic G3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marlena01 Zobacz posta
    W tej chwili denerwuje mnie, w zasadzie to mało powiedziane 'denerwuje'.., mój brak wiedzy.. mój brak umiejętności. Nie mogę zrobić, nie umiem przyznajmy szczerze, zdjęć takich jakie chciałabym, żeby były... a że jestem niecierpliwa.. to moje nerwy... wrrr... wertuję forum już, ale mam problemy z wieloma rzeczami. Mowa nadal o fotografii..
    Wiele lat temu, jeszcze na analogach, zwoływaliśmy się z bracią fotomaniaków na wspólne plenery w różnych częściach Polski. W dzień focenie, wieczorem w jakiejś knajpce pokaz slajdów na ścianie i rozmowy przy piwie. Było ekstra - i atmosfera wspaniała, a przede wszystkim możliwość podpatrzenia jak bardziej doświadczeni patrzą na świat obiektywem, jak wyszukują tematy zdjęć. Żadna książka nie dała mi tyle ile właśie takie plenery. Teraz na tym forum też widzę, że są organizowane takie zloty, może warto, abyś się tym zainteresowała? No i życzę radości fotografowania lustrzanką, żaden aparat nie dawał mi takiej radości jak właśnie ona. Gdy odstawiłem swoją lustrzankę dla cyfrowej małpy, to cała radość fotografowania zniknęła. Lustrzanka ma w sobie magię
    D7000 + N18-105; Czajka II

Domyślnie

Witam serdecznie

Bardzo proszę o poradę dotyczącą zakupu. Z racji, że będzie moja pierwsza lustrzanka zdecydowałem się na podstawowy model d3100. Zestaw ma sprawdzać się głównie na wystawach psów na dworze, ale także i w halach, które często są słabo oświetlone. Często zdjęcia psów w ruchu.

Chciałbym zmieścić się w kwocie 3000 - 3500 zł.

Pod uwagę wziąłem takie zestawy:

1) NIKON D3100 + 18-105VR
    http://allegro.pl/nikon-d3100-18-105...519396756.html

2) NIKON D3100 + 18-55VR + 55-200
    http://allegro.pl/nikon-d3100-18-55v...533807483.html

Z tego co czytałem zestawy te jeżeli chodzi o możliwości są podobne, ale może jeden z tych obiektywów sprawdzi się lepiej w ciemnej hali ?

Jeżeli nie to jaki w takim razie obiektyw do 1000 zł, który poradzi sobie w ciemnych pomieszczeniach ?

http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=154

Z góry dziękuje za wszelkie porady i sugestie.
    Ostatnio edytowane przez elczupakabra ; 03-04-2011 o 12:18

Domyślnie

D3100 bo ma wysokie ISO przyda Ci się w pomieszczeniach. A jakie szkło to weź 35 1.8 i 18-105. Ja akurat wolałbym jakąś lampkę ale to moja opinia.
    Nic i Panasonic G3

Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów