Close

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 212

Wątek: Krolowe Nigru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ale właśnie na podstawie zdjęcia da się to wywnioskować. Poniżej fotografia, klasyka klasyki:

Świderku, równie dobrze mógł być to 17 skok - tak aby Mistrz zdążył

A co do chłopca: czy gdyby ktoś zrobił POLSKIEGO chłopca z dwoma flaszkami to również byłoby to takie świetne zdjecie? Nie neguję wielkości Mistrza, tylko uważam, że argumenty nie te.

Do autora wątku:
    Pierwsze zdjęcie: nie mogłeś poprosić "drogie Panie uśmiech proszę i bliżej trochę siebie, bo mi się w kadrze nie mieścicie i jeszcze momencik, o tak ... stópki całe, patrzymy tu na moją rączkę, świetnie ........... cholera, jeszcze raz, histogram mi źle wyszedł, uśmiech proszę ..... ". Dodam, że mi się cholernie to zdjęcie podoba prócz faktycznej obwódki wokół jednej z głów.

Drugie zdjęcie: po prostu świetne kadrowanie, pomysł, wykonanie. Dawno nie widziałem tak dobrego zdjęcia stóp.
    Czyli widzisz: jak chcesz to potrafisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    Z tego co pamiętam odnośnie tego konkretnego kadru to czasu miał aż nadto Ze stykówek wynika, że stał tam całkiem długo
    No z tym, że z wielu kadrów jakie wtedy zrobił (a nie były to czasy z technicznego punktu widzenia specjalnie sprzyjające robieniu wieeeeeeeelu ujęć tego samego motywu - zresztą, w fotografii - dziś "wiele" i wtedy "wiele" to dwie inne bajki )wybrał do publicznej prezentacji (że tak to ujmę ) ten jeden, doskonały no i pomimo naprawdę niezwykle szybko zmieniającej się scenerii zdołał TEN moment nie tylko uchwycić (jako tako-co niektórzy już uznają za sukces) ale jeszcze poprawnie go skadrować. Nie mówię, że takie sztuczki zawsze muszą się udawać - jednak w przypadku kiedy nie mamy do czynienia z zadaniem sfotografowania pędzącego i do tego wierzgającego na lewo i prawo konia czy zacytowanego wyżej człowieka skaczącego przez kałużę (czy może do ) - niewiele jest w stanie usprawiedliwić - powiedzmy sobie szczerze - takiego błędu, braku, niedopatrzenia (niewłaściwe skreślić)... Zestawienie braku stóp+sporo wolnego miejsca nad głowami bardzo razi w oczy - człowiek zastanawia się od razu dlaczego autor fotografii tak scenkę "uciachał". Patrząc na tą bądź co bądź stosunkowo statyczną scenę nie znajduje ku wspomnianej amputacji żadnych powodów. No po prostu: tak się nie tnie - nie same stopy. Z prostego powodu - wygląda to na najzwyklejszy przypadek, niedopatrzenie >niewprawne oko autora. Przy czym zaznaczam, ze niczego z talentu autora tego zdjecia nie zamierzam ujmować - nie znam jego pozostałego dorobku. Mówię jedynie o czym może świadczyć, jak wygląda to konkretne zdjęcie (które mogło by być uznawane za dobre - gdyby nie... - szkoda ) pod którym autor się podpisał i chyba jest z niego zadowolony skoro chwali się nim na forum fotograficznym.
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

mowimy o 6 nie do konca milo nastawionych do mnie kobietach z ktorych kazda mala na glowie cos innego niz patrzenie mi w obiektyw, nie wiem czemu wielu z was uwaza ze to scena niezwykle statyczna, porownujac ja do robienia zdjec dziewczyny na spacerze
    wiec zamiast ucietych stop ciesze sie ze moglem zlapac spojrzenia kazdej z nich
    Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 23-03-2011 o 01:30 Powód: błąd ortograficzny "spojzenia"
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    mowimy o 6 nie do konca milo nastawionych do mnie kobietach z ktorych kazda mala na glowie cos innego niz patrzenie mi w obiektyw, nie wiem czemu wielu z was uwaza ze to scena niezwykle statyczna, porownujac ja do robienia zdjec dziewczyny na spacerze
    wiec zamiast ucietych stop ciesze sie ze moglem zlapac spojzenia kazdej z nich
    Mariusz, daj już spokój... jest takie przysłowie o perłach... i nie tylko, ale nie zacytuję, bo...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Mariusz, daj już spokój... jest takie przysłowie o perłach... i nie tylko, ale nie zacytuję, bo...
    przekonales mnie, czas wybrac nowe zdjecie ktorym z przyjemnoscia sie podziele, tylko tym razem chyba wybiore jakis krajobraz
    Road to Manila

Domyślnie

przekonales mnie, czas wybrac nowe zdjecie ktorym z przyjemnoscia sie podziele, tylko tym razem chyba wybiore jakis krajobraz
    Tylko słupów nie zapomnij wystemplować.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

wiec zamiast ucietych stop ciesze sie ze moglem zlapac spojzenia kazdej z nich
    Rozumiem stres związany z napięciem jakie mogło wisieć w powietrzu - jednak jako doświadczony fotograf - skoro w ogóle byłeś w stanie zdobyć taki kadr - mimo wszystko powinieneś być też wstanie wykadrować tę scenkę nieco lepiej. Zakładam, że nieprzychylne spojrzenia kobiet to była jedyna ew. przeszkoda w pstrykaniu (nikt nie stał nad Tobą z karabinem przez co fatalnie trzęsły Ci się ręce - no i masz babo placek - ucięte stopy...). W takiej sytuacji-wracając do momentu kiedy postanowiłeś wykonać to zdjęcie, spokojnie mogłeś pstryknąć ten sam kadr przesuwając tylko odrobinę w dół aparat by zrobić to samo jedno ujęcie (bo cały czas mówię o tym jednym ujęciu - nie twierdząc, że trzeba było zrobić jakieś powtórki - z tego co piszesz raczej trudne do wykonania). Innymi słowy - od początku - zrobić jedno, lepiej wykadrowane zdjęcie. Bo zdjęcia szkoda...

Odpuść proszę. Z racji przynajmniej częściowej, pozornej anonimowości nie wiesz kto bywa, uczestniczy i komentuje na forum - dlaczego więc mowa o przysłowiowych "wieprzach"? Skąd takie informacje? I czy to nie nadmierne generalizowanie - każdy kto łaskawie rzucane "perły" krytykuje z założenia musi być "wieprzem"?...
    Poza tym akurat w tym wątku nie krytykujemy rzeczy opierających się wyłącznie o kwestię gustu, a pewne niedociągnięcie będące w zasadzie podręcznikowym błędem (stóp bez powodu nie ucinamy - bo głupio to wygląda - ot przypadek-wypadek).
    Ostatnio edytowane przez agape ; 23-03-2011 o 01:13
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    (stóp bez powodu nie ucinamy - bo głupio to wygląda - ot przypadek-wypadek).
    Ja tylko zapytam - jakie sa te uznane za wlasciwe powody kiedy uciecie stop jest dopuszczalnym lub wrecz wskazanym ?

Domyślnie

Uffff... ale jadu polecialo...

Mario, swietne zdjecie - rewelacyjna chwila i piekna kompozycja... przestrzen nad postaciami dodaje cudownego oddechu do calosci obrazu, wiec IMHO dolne ciecie jak najbardziej zasadne... Moze wlasnie podswiadomosc, czy tez estetyka na ktora jestes uwrazliwiony, wymusila na Tobie wcisniecie spustu migawki wlasnie w tym polozeniu aparatu?! W mojej opini zdjecie zdecydowanie udane
    regulamin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    pewne niedociągnięcie będące w zasadzie podręcznikowym błędem (stóp bez powodu nie ucinamy - bo głupio to wygląda - ot przypadek-wypadek).
    Mi się wydaje, że o to rozbija się cała dyskusja.
    Pursue happiness with diligence

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów