Close

Strona 9 z 27 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

Obiektyw stałoogniskowy (potocznie stałka) to rodzaj obiektywu, w którym ogniskowa, w przeciwieństwie do obiektywów zmiennoogniskowych (potocznie zoomów) jest stała.

Temat ciągle ten sam - Wasza teoria jest "naciągana", ale... możecie jeszcze napomknąć Marlenie o buforze, hotach, deadach itd - na pewno jej pomożecie...

Sprawdź co to epitet i naucz się znaczenia tego słowa zanim ponownie mnie oskarżysz.. - dotychczas nie użyłam żadnego epitetu, ani pod Twoim ani pod żadnym innym adresem.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

jm, a tak łatwo wklepać w google odpowiednie zapytanie...... ehhhh. Ale nie, lepiej pisać o teoriach, naciąganiu, bredniach..........

Proszę oto link -jest trochę matematyki, ale skoro ja dałem radę, to Ty też dasz:

http://www.urbanowicz.net.pl/artykul_6
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Fatman - masz rację. Tyle, że ja o jednym, a Wy o drugim.
    Marlena pyta czy jak kupi stałkę to czy będzie mogła ustawiać dowolnie ogniskową (w danym zakresie) - i ja twierdzę, że nie.
    Kupi 35mm to bedzie mieć 35mm, kupi 28mm to nie zrobi z tego 200mm. Żadna normalna kobieta (ani facet chyba też?) nie będzie robić pomiarów jak w podanym linku - ogniskowej soczewki przedniej, tylnej, odległości wzajemnej tych soczewek itd, itp

Tak szczerze - czy te obliczenia odległości obiektowej i obrazowej, ogniskowej nominalnej względem tej zaznaczonej na obiektywie itp miały kiedykolwiek dla Was praktyczne znaczenie?
    Jeśli tak, to ja tu nie pasuję...

fotouśmieszek - w pierwszym zdaniu tego pobocznego tematu w tym watku napisał, że... się przekomarza - jak powiedział tak zrobił
    Bo dla problemu zasadniczego tego wątku te wyliczenia są zupełnie poboczne o ile w ogóle mają jakiekolwiek, najmniejsze znaczenie. Taka trochę... teoria futbolu - można ale po co? Mylę się? Te wyliczanki dla marleny mają jakiekolwiek znaczenie?
    Nie neguję wyliczeń z linka, piszę o czysto zdrowo-rozsądkowym podejściu do kwestii ogniskowej w obiektywie stałoogniskowym.

PS przyznaję, że tego linka wcześniej nie znałam, jednak z punktu widzenia pragmatyki jest on dla mnie... bardzo malo użyteczny. Poznawczo tak (choć jakoś wybitnie pasjonujące to odkrycie dla mnie nie jest) ,
    pragmatycznie nie!

Już mnie tu nie ma.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 20-03-2011 o 21:03
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Fatman - masz rację. Tyle, że ja o jednym, a Wy o drugim.
    Ja się tylko czepiłem "bredzenia, teorii, naciągania" -dlatego chciałem pewne kwestie wyjaśnić

Marlena pyta czy jak kupi stałkę to czy będzie mogła ustawiać dowolnie ogniskową (w danym zakresie) - i ja twierdzę, że nie.
    i owszem, nie będzie mogła, zgadzam się

Kupi 35mm to bedzie mieć 35mm
    no i właśnie jak byśmy chcieli być upierdliwie dokładni, to właśnie niekoniecznie.......... ale oczywiście w tym przypadku jest to mało istotne....

Żadna normalna kobieta (ani facet chyba też?) nie będzie robić pomiarów jak w podanym linku - ogniskowej soczewki przedniej, tylnej, odległości wzajemnej tych soczewek itd, itp

Tak szczerze - czy te obliczenia odległości obiektowej i obrazowej, ogniskowej nominalnej względem tej zaznaczonej na obiektywie itp miały kiedykolwiek dla Was praktyczne znaczenie?
    ja jestem nienormalny, a i tak pomiarów robić nie będę bo mi do szczęścia to niepotrzebne jednak jest też kilku normalnych, którzy z racji wykonywanej pracy, takowe obliczenia zapewne wykonują -albo po prostu to lubią....

Jeśli tak, to ja tu nie pasuję...
    Eeeee, no coś Ty Forum to różnorodność. Twoje zdroworozsądkowe podejście i nasza upierdliwość -każdemu może się to przydać
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Tak właśnie jest np nikkor 35mm/1.8 ma ogniskową 35mm i żadnej innej nie ustawisz.
    Zmieniasz fakty,wiec przypomnę ,ze zakwestionowałem TYLKO to co zacytowane.BO TO JEST NIEPRAWDA i zreszta zupełnie niepotrzebne merytorycznie,Marlenie też sie nie przyda.Napisałaś wtedy ,ze bredzę. Masz braki w słownictwie też,pisząc,że Cie oskarżam o epitety.Otóż epitet to m.in."...wyraz pełniący wobec rzeczownika funkcję określającą..." Napisałaś "bredzisz" czyli określiłaś mnie jednoznacznie. Tak się dzieje,jak ktoś czerpie wiedzę ze słyszenia a nie ze źródeł lub doświadczenia. Piszesz do mnie przez "wy",to nawet miłe,że wystąpiliśmy razem w grupie "czysto zdrowo-rozsądkowej" z Fatmanem wg Ciebie naciągając teorię.Przyznaję,że sprawiłaś mi przyjemność Acha! fragment hasła o epitecie pochodzi ze Sł.Wyr.Obcych PWN. A ponure jest to,że zamiast przyznać,ze przegiełas z <bredzeniem> sciemniasz </
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 20-03-2011 o 22:31
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Wy pisałam nie do Ciebie samego, a do Ciebie razem z Fatmanem - źle czytasz.
    Zrobiłeś się agresywny, z agresorami zwykle nie rozmawiam.
    Na 35mm innej ogniskowej nie ustawisz, co najwyżej manipulując odległościami od ostrzonego obiektu i wyczyniając absurdalne wyliczenia uzyskasz efekt. Bez znaczenia w normalnym fotografowaniu, sztuka dla sztuki.

Bardzo chcesz mi przywalić ale ciężko idzie....
    "Funkcję określającą" wobec rzeczownika może pełnić przymiotnik (zaimek też-ale to zwykle nie jest epitet), imiesłów ale nigdy czasownik. (Epitet to inaczej przydawka - przydawka nigdy nie jest czasownikiem!)
    Ów przymiotnik (epitet) dodaje się w celu podkreślenia jakiejś cechy lub właściwości rzeczownika. Czasownik tej funkcji nie spełnia. Często epitetem jest też sam rzeczownik, przydomek nadany osobie.
    Zatem znów źle czytasz.
    Jak coś, to wołaj ekoneta, albo Pana Miodka od razu

Na pewno mam braki w słownictwie, jednak epitet to nie to, co Ci się wydaje. A Ty w ogóle nie bredzisz, nie bredziłeś, ani nie będziesz bredzić. Przekomarzasz się jedynie

O czym był ten wątek?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jm ; 20-03-2011 o 23:23
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Wy pisałam nie do Ciebie samego, a do Ciebie razem z Fatmanem - źle czytasz.
    Zrobiłeś się agresywny, z agresorami zwykle nie rozmawiam.
    Ja też...
    parę fotek

Domyślnie

Co te ostatnie posty mają wspólnego z tematem wątku. Takie utarczki powinny odbywać się na prywatnej poczcie. Potem chcąc prześledzić jakiś interesujący wątek trzeba przedzierać się przez całe strony niepotrzebnych komentarzy. Myślę, że moderatorzy też nie mają czasu na sprzątanie wszystkiego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 124miko Zobacz posta
    Co te ostatnie posty mają wspólnego z tematem wątku. Takie utarczki powinny odbywać się na prywatnej poczcie. Potem chcąc prześledzić jakiś interesujący wątek trzeba przedzierać się przez całe strony niepotrzebnych komentarzy. Myślę, że moderatorzy też nie mają czasu na sprzątanie wszystkiego.
    Masz racje. Wchodze na forum,zeby sie czegos nauczyc i posłuchać innych.Tymczasem po moim merytorycznym poscie dowiaduje sie,ze jestem agresorem i bredze.Niepotrzebnie dalem sie wciągnąc w "rozmowe" typu portal plotkarski.Nie ma z kim rozmawiac i o czym.Przepraszam za OT wszystkich,także Fatmana,ktory tez pomyślał,ze rozmawiamy o fotografii.
    parę fotek

Domyślnie

Witam wszystkich długo nosiłem się z zakupem aparatu najpierw D5000. D90, ewoluowałem do D7000 i się zdenerwowałem. Finalnie kupiłem D3100 wraz z 105'tką.

Pierwsze wrażenia: Bardzo pozytywne, puki co jest wszystko czego potrzebuję. Jedyne co mogło by być lepsze to jakoś LCD.
    D7000 nie kupiłem z uwagi na problemy jakie mu towarzyszą, a raczej zboczenie jakie jest z nim powiązane. Pozatym lubię gadżety i chyba na ten moment nie jest mi potrzebny tak zaawansowany sprzęt.

Myślę że po tygodniach użytkowania podzielę się z wami moimi wrażeniami.

Pozdrawiam.

Strona 9 z 27 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów