Close

Strona 19 z 27 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

kupilem d3100 jako zapas - najtanszy nikon - po prostu sztuka i zapialem do niego samyanga 85mm 1,4 wlaczylem funkcje dalmierza (tak tak jest cos takiego) i ostrzenie z tym szkielkiem to po prostu poezja - zdjecia tez sa rewelacyjne choc ekran jest badziewny i trzeba troche na oko to co pokazuje brac do tego iso 100 z jasnym szklem to na prawde rewelacja w sloneczny dzien choc i tak brakuje jeszcze krotszego czasu.... chyba go juz nie odepne.... no i filmiki tez calkiem fajne zwlaszcza jak sie wcisnie blokade ekspozycji... wtedy swiatlomierz nie wariuje....
    polecam wszystkim bardziej zaawansowanym
    d300s, d3100, 35 1.8, sy 85 1.4, s17-70 2.8-4, 70-300vr, sabina 900, nissin 620.....

Domyślnie

Witam,
    Mam zamiar kupić lustrzankę, i szukam jakiejś dla amatora, zdjęcia będę głównie robił gdzieś na wyjazdach lub na dworze. Którą bardziej polecacie? D3100 czy D90?

Pozdrawiam

Domyślnie

D3100
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mazda313 Zobacz posta
    Witam,
    Mam zamiar kupić lustrzankę, i szukam jakiejś dla amatora, zdjęcia będę głównie robił gdzieś na wyjazdach lub na dworze. Którą bardziej polecacie? D3100 czy D90?

Pozdrawiam

Masz zamiar kupić lustrzankę z jakiego powodu? Chcesz być trendi, czy może poważnie myślisz o fotografii jako hobby?
    Jeśli to pierwsze to oszczędź sobie kłopotów i kup dobrego kompakta.
    Jeśli to drugie to kup D3100 - na początek sprzęt wystarczający, jak chcesz wydac jeszcze mniej i nauczyc sie robic zdjecia lustrzankami to kup uzywanego D40

Domyślnie

Ze względu na raporty musiałem się zająć starą sprawą.

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    .. Hej jm - przekomarzam sie,ale nie masz racji z tą "zadną inną ogniskową".Wyobraź sobie,ze stałka (!!!) zmienia ogniskową w zaleznosci od odległości na ktora nastawiasz ostrość.Juz nie pamietam,ale np.200mm ustawiona na 20m ma "swoje" ~200mm,ale wyostrzona na 2 m ma ogniskowa ~140mm. To taka ciekawostka ale tak się dzieje naprawdę)))).
    jednak przykład jaki podałes nie dotyczy stałki 200 mm ( nikona to 200/2, ale on ma IF) a wyłapano to w zoomie 18-200 i 70-200 v.2 W zoomach to zjawisko jest usprawiedliwione tym, że soczewki zmieniają wzajemnie swoje odległosci, więc jeśli konstruktorzy się nie popiszą, to mogą być takie efekty. Natomiast w zdecydowanej większości stałek szkła między sobą sie nie przesuwają, można je traktować niemal jak pojedyńczą soczewkę. A w innych wędruje soczewka (IF, RF) i to może działac dwojako - ogniskowa może się zmieniać, ale nie musi - zaleznie od konstrukcji. Ogniskową podaje się dla ogniskowania w nieskończoności, przysunięcie wszystkich soczewek zmieni ogniskową, ale niewiele.
    Przypomnę, że jm pisała o stałce.

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    ..Proszę oto link -jest trochę matematyki, ale skoro ja dałem radę, to Ty też dasz:

http://www.urbanowicz.net.pl/artykul_6
    mi się odpala normalna stronka www, nie ma tam żadnego artykułu, matematyki itd.
    Bardzo ciekaw jestem co tam kiedyś było napisane. I dlaczego zniknęło.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 88y Zobacz posta
    Masz zamiar kupić lustrzankę z jakiego powodu? Chcesz być trendi, czy może poważnie myślisz o fotografii jako hobby?
    Jeśli to pierwsze to oszczędź sobie kłopotów i kup dobrego kompakta.
    Jeśli to drugie to kup D3100 - na początek sprzęt wystarczający, jak chcesz wydac jeszcze mniej i nauczyc sie robic zdjecia lustrzankami to kup uzywanego D40
    Chce kupić aby robić amatorsko zdjęcia, interesuje mnie to po prostu, oraz na jakieś wyjazdy również

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mazda313 Zobacz posta
    Chce kupić aby robić amatorsko zdjęcia, interesuje mnie to po prostu, oraz na jakieś wyjazdy również
    D3100 jest mniejszy i tańszy, D90 większy i droższy. Ciężko doradzić co dla Ciebie byłoby lepsze, jednym i drugim można robić fajne zdjęcia.
    Idź do sklepu i złap obydwa aparaty w rękę.
    Jeśli masz do wydania określoną kwotę to kupując D3100 będziesz mógł kupić go z lepszym lub dodatkowym obiektywem, lub po prostu wydać mniej. Poczytaj jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma aparatami i które z funkcji są dla Ciebie ważniejsze.

Domyślnie

D5100? Koszt jak D90 a ma najlepsza matryce z calej trojki.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    a ma najlepsza matryce z calej trojki.
    I sądzisz, że jest to do wykorzystania dla totalnie początkującego amatora
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Jak ostatnio sprawdzalem to skill uzytkownika nie ma wplywu na prace tranzystorow

Do tego totalny amator bedzie korzystal z tanich szkiel, a wiec poza stalkami ciemnych - a jesli w gre wchodzi zastosowanie wyjazdowe to predzej czy pozniej trafia sie jakies zamki/muzea/etc gdzie bedzie ciemno i wtedy wyzsze iso sie przyda.

Mysle tez po sobie, ze amatora o wiele bardziej ucieszy odchylany ekran i krecenie filmow w full hd niz dodatkowe guziki na obudowie czy silnik w korpusie do antycznych niszowych szkiel.

Dla mnie sens ma tylko pytanie tani i dobry D3100 czy drozszy i troche lepszy D5100, D90 bym kompletnie usunal z listy rozwazanych.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Strona 19 z 27 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów