Close

Strona 8 z 27 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 262

Wątek: D 3100

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bardziej stolica niż moje rodzinne...

Domyślnie

O! Jak miło kobietę zobaczyć na forum. Prym wiodą tu panowie.

fotouśmieszek: wiesz dobrych rad nigdy za wiele Lepiej teraz wszystko do końca wyjaśnić niż potem "płakać", że kiepskie zdjęcia wychodzą bo coś tam.. Dobra rada nie jest zła. Zwłaszcza tutaj.

Photograficzna: To ja mam pytanie kolejne. Nie wiem czego zdjęcia pstrykasz, ale czy wystarcza na Twoje potrzeby ten obiektyw, który wymieniłaś? Jak już pisałam wcześniej lubię, wręcz nie wiem skąd ubóstwiam krajobrazy, naturę. Szczegóły też mają dla mnie znaczenie , na budynkach na przykład. Nadal się waham nad samym obiektywem już, bo coś mi się widzi, że puszka d3100 zostanie.

Też własnie przechodzę z "dziadka" sony na coś nowszego. Trochę też z musu, w domu nie ma już żadnego aparatu
    Frustracja mnie ogarnia na myśl, że kupno aparatu zajmuje mi pól roku już.

Again.. dzięki za odpowiedzi. Jakoś tak przyjaźnie się robi.. Teraz szukam sposobu jakie by tu cięcia budżetowe zrobić żeby przyoszczędzić i żeby mi portfel nie zemdlał.
    D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marlena01 Zobacz posta
    O! Jak miło kobietę zobaczyć na forum. Prym wiodą tu panowie.
    A ja to co? hę?

Apropos obiektywu - cena tego 18-55VR jest w zestawie naprawdę bardzo przyjazna wydaje mi się, że warto go w tym zestawie za tę cenę kupić. Ten obiektyw jest ostry, kontrastowy, dobrze działa pod światło, jego wady to światło (18-105 tez jest ciemny) i to że kręci "mordką" przy ostrzeniu - używanie polara wymaga odrobine więcej zachodu.
    Jak kiedyś dojdziesz do wniosku, że potrzeba Ci dłuższych ogniskowych, zawsze możesz dokupić/zmienić 18-105 - choćby na forumowej giełdzie. Choć równie dobrze za jakiś czas dojdzesz do wniosku, że zamiast długiego zooma wolisz np jasną stałkę 35/1.8. Ta stałka w połączeniu z bardzo użytecznym wysokim iso w d3100 da Ci pełnię swobody na zewnątrz i w pomieszczeniach z lichym światłem.

Jeśli jednak uciułasz od razu na zestaw z 18-105, to "notopstryk" miewa dobre ceny na ten zestaw.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bardziej stolica niż moje rodzinne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    A ja to co? hę?

Apropos obiektywu - cena tego 18-55VR jest w zestawie naprawdę bardzo przyjazna wydaje mi się, że warto go w tym zestawie za tę cenę kupić. Ten obiektyw jest ostry, kontrastowy, dobrze działa pod światło, jego wady to światło (18-105 tez jest ciemny) i to że kręci "mordką" przy ostrzeniu - używanie polara wymaga odrobine więcej zachodu.
    Jak kiedyś dojdziesz do wniosku, że potrzeba Ci dłuższych ogniskowych, zawsze możesz dokupić/zmienić 18-105 - choćby na forumowej giełdzie. Choć równie dobrze za jakiś czas dojdzesz do wniosku, że zamiast długiego zooma wolisz np jasną stałkę 35/1.8.
    Tak na wstępie uświadomcie mnie. Cytat: "[..] Obiektywy stałoogniskowe mają większe możliwości zbierania światła (są jaśniejsze, co oznacza mniejsze wartości maksymalnego otworu - f/), przez co lepiej nadają się do fotografowania w kiepskich warunkach oświetleniowych.[..]" Czyli przy stałkach tak naprawde jest jedna wartość ogniskowej, którą nie mogę sobie dowolnie ustawiać? (jak gadam "gupoty" to mnie poprawcie- ja się uczę )

Jezu.. jakie to wszystko trudne do zapamiętania...
    Skoro decyzja już podjęta, że d3100 będzie to koniec i kropka. Trochę szkoda, że bracketing'u nie ma.. ale to do przeżycia w zasadzie.

Dzięki ponownie. Jak kupię to się pochwalę, no i.. wreszcie będzie większa chęć, żeby się z chałupy ruszyć
    D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?

Domyślnie

Czyli przy stałkach tak naprawde jest jedna wartość ogniskowej, którą nie mogę sobie dowolnie ustawiać? (jak gadam "gupoty" to mnie poprawcie- ja się uczę )
    Tak właśnie jest Dobrze wnioskujesz! np nikkor 35mm/1.8 ma ogniskową 35mm i żadnej innej nie ustawisz. Ma też f1.8 czyli na tym otworze więcej światła wpadnie w obiektyw - w ciemnym pomieszczeniu uda Ci się zrobić nieporuszoną fotkę bez lampy (tak skrótowo, żeby Cie nie zrazić terminologią

Jezu.. jakie to wszystko trudne do zapamiętania...
    Skoro decyzja już podjęta, że d3100 będzie to koniec i kropka. Trochę szkoda, że bracketing'u nie ma.. ale to do przeżycia w zasadzie.
    Dasz radę!
    Wiesz, ten bracketing urasta czasem do cechy nienaturalnej ważności...
    Powiem tak - miałam kilka lustrzanek - wszystkie miały bracketing ekspozycji - NIGDY z tej funkcji nie korzystałam. Co więcej, robiłam zwiad wśród znajomych fotopstryków - wszyscy przyznali, że albo wcale tego nie używają, albo sprawdzili czy działa i zapomnieli, że to mają w aparacie. W czasach fotografii cyfrowej znaczenie tej funkcji chyba znacznie spada, a jedyne zastosowanie to chyba tworzenie HDRów - które zresztą można bez bracketingu i zbytniego kłopotu także robić.
    Dzisiejsze aparaty są naładowane funkcjami, z których w sporej części nie korzystamy (tzn przeciętny amator), choć zwykle marketingowo chcemy je mieć, bo wydaje się nam może, że wstyd "nie mieć"?
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Tak właśnie jest Dobrze wnioskujesz! np nikkor 35mm/1.8 ma ogniskową 35mm i żadnej innej nie ustawisz.
    Dasz radę!
    Pewnie,ze da rade Hej jm - przekomarzam sie,ale nie masz racji z tą "zadną inną ogniskową".Wyobraź sobie,ze stałka (!!!) zmienia ogniskową w zaleznosci od odległości na ktora nastawiasz ostrość.Juz nie pamietam,ale np.200mm ustawiona na 20m ma "swoje" ~200mm,ale wyostrzona na 2 m ma ogniskowa ~140mm. To taka ciekawostka ale tak się dzieje naprawdę)))) Nie należy się tym przejmować,OCZYwiście A z bracketingiem to masz absolutną racje!! Jeszcze dodal bym do tego mityczny śrubokręt...pozdro...
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 20-03-2011 o 12:56
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    .Juz nie pamietam,ale np.200mm ustawiona na 20m ma "swoje" ~200mm,ale wyostrzona na 2 m ma ogniskowa ~140mm. To taka ciekawostka ale tak się dzieje naprawdę)))) Nie należy się tym przejmować..
    Bredzisz.
    Gorzej, że nie pomagasz osobie, która zadaje podstawowe pytanie o obiektyw stałoogniskowy (stałkę).
    Ostatnio edytowane przez jm ; 20-03-2011 o 13:02
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

jm, no tak się składa, że fotouśmieszek wcale nie bredzi, tylko ma rację. To nawet można bardzo łatwo sprawdzić sobie, bo widać to w wizjerze.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Bredzisz.
    Gorzej, że nie pomagasz osobie, która zadaje podstawowe pytanie o obiektyw stałoogniskowy (stałkę).
    W dyskusji (z damą też, parytet w końcu itepe ) nie uzywam epitetow,tylko faktow/argumentow.To,że nie znasz pewnych zjawisk optycznych nie powinno Cie zmuszać do ich (epitetow) używania</ Poza tym pomaganie komuś nie upoważnia mnie do ukrywania faktow. Zresztą i tak Cie lubie, jesteś taka fotogeniczna i pewna swego
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 20-03-2011 o 18:18
    parę fotek

Domyślnie

A czy aby na pewno ma to zastosowanie do 35mm?

Też Was lubię
    Zamiast "bredzisz", niech będzie "gmatwasz" niepotrzebnie, bo to akurat do dyskusji nic nie wnosi
    Lepiej?

PS nie sprawdzę, bo nie mam wizjera Na LCD nie widać
    35mm to dla mnie 35mm - dla zdecydowanej większości fotografujących także.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 20-03-2011 o 19:15
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

A czy aby na pewno ma to zastosowanie do 35mm?

Też Was lubię
    Zamiast "bredzisz", niech będzie "gmatwasz" niepotrzebnie, bo to akurat do dyskusji nic nie wnosi
    Lepiej?
    PS nie sprawdzę, bo nie mam wizjera
    Optyka jest taka sama bez względu na ogniskową trzydziestkapiątka to też stałka,więc nie zmieniaj tematu. Zamiast dobierać epitety zajrzyj do książki/googli a nie do wizjera,jak nie masz bo niepotrzebnie mylisz entuzjastów/nowicjuszy a to nie wnosi nic do dyskusji Naucz się poprawnej definicji stałki i będzie gites dla mnie EOT
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 20-03-2011 o 19:27
    parę fotek

Strona 8 z 27 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów