Close

Strona 18 z 27 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

mam 3100 z obiektywem 18 - 105 i ze stałką 50 mm 1.4 . szczególnie z tym drugim obiektywem wychodzą rewelacyjne wprost zdjęcia, jak komuś pasuje taka ogniskowa polecam z czystym sercem. co do filmów, mam dwoje małych dzieci i nierzadko kręce nim filmy tym aparatem, jakość filmów bardzo dobra, jedyna wada to BARDZO GŁOŚNA I SŁYSZALNA W FILMIE praca autofocusa. jeśli ktoś chciałby kilka zdjęć czy filmików, chętnie podeślę na maila.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mregal Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    Chciałbym się zapytać odnośnie ładowarki do D3100.
    niestety zostawiłem swoją w hotelu na wyjeździe, a na allegro nie wiedziałem żadnej, gdyż w tym aparacie jest zastosowana chyba nowa bateria ? Więc nie ma żadnych jeszcze zamienników. Czy mógłby któryś z doświadczonych kolegów to potwierdzić ? Jestem zmuszony zakupić w sklepie Nikona tylko taką ładowarkę która wyniesie mnie pewnie ponad 200 zł ?

Edit: Pojawiła sie na allegro (nie wiem czy mogę wkleić link)
    http://allegro.pl/ladowarka-nikon-en...575933597.html

Ta ładowarka chyba będzie pasować i mogę jej używać przez jakiś miesiąc póki nie odzyskam tamtej ?
    Na odzyskanie nie licz.
    Ja mam podobna do d90, bo tez posialem gdzies oryginal. Pewnie zrobiona przez tego samego Chinczyka. Dziala dobrze.
    Mozesz kupowac. Dziala rownie dobrze, jak oryginal.
    Opcjonalnie mozna poszukac ladowarki 'do wszystkiego', czyli takiej, ktora mozna naladowac baterie wszystkich marek. Niby bardziej markowe.

M18
    Gość

Domyślnie

Również mam zamiar kupić d3100. Będzie to moja pierwsza lustrzanka, wcześniej robiłem zdjęcia jedynie aparatami kompaktowymi. W najbliższym czasie dużo znajomych ma wesela i liczę, że będę dzięki tej maszynie mógł trochę pokombinować

Zastanawiam się jednak czy standardowy obiektyw 18-55mm da radę? Wiem, że będzie za ciemny w kościele, etc. Chodzi mi bardziej o ogniskową? Nie za małe przybliżenie będzie? Pomiędzy zestawem z 18-105mm jest dość spora różnica cenowa (500 zł). A trzeba przecież kupić filtr uv, szybką kartę, torbę...

Więc czy warto zainwestować więcej pieniędzy w tym momencie, by wybrać obiektyw z większą ogniskową? Czytałem powyżej, że różnią się tylko zoomem, więc nie wiem czy warto płacić, aż tyle więcej...

W ogóle to jestem zły, że spóźniłem się z zakupem tydzień temu ten aparat był tańszy o średnio 250 złotych. Nie wiem czemu, aż tak skoczyły ceny... Japonia?

Domyślnie

witam, myślę, ze wrato dołożyć, mi już ogniskowa 105 wydaje się dużo za krótka, jeśli chodzi o jakość zdjęć, to z czasem coraz lepsze wychodzą, wierzaj, natomiast mam jeszcze stałkę 50 mm 1.4 G, i to naprawdę zdjęcia są REWELACYJNE! ALE na pewno warto dołożyć do 105, bo bardzo szybko zacznie brakować ci większego zoomu.

Domyślnie

Ceny to wypadkowa: Japonia - kurs waluty - okazja aby zarobić.
    Lepszy 18-105VR, ale różnica w cenie jest.
    18-55 coś 260 zł, 18-105 1k. Więc to nie tylko ogniskowa.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witek309 Zobacz posta
    witam, myślę, ze wrato dołożyć, mi już ogniskowa 105 wydaje się dużo za krótka
    Spokojnie, przejdzie Ci
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M18 Zobacz posta

Zastanawiam się jednak czy standardowy obiektyw 18-55mm da radę? Wiem, że będzie za ciemny w kościele, etc. Chodzi mi bardziej o ogniskową? Nie za małe przybliżenie będzie? Pomiędzy zestawem z 18-105mm jest dość spora różnica cenowa (500 zł). A trzeba przecież kupić filtr uv, szybką kartę, torbę...
    Filtr uv to głównie osłona przed uszkodzeniem przedniej soczewki lub jej zabrudzeniem, sam zadecyduj czy potrzebujesz go do niedrogiego szkła jakim jest 18-55. Podobnie nie potrzebujesz super-hiper szybkiej karty(jakieś ultra czy coś podobnego w zupełności wystarczy). Torba generalnie przyda Ci się jak będziesz miał więcej sprzętu(jak kto lubi, ja noszę aparat na pasku, reszta ląduje w zwykłym plecaku). Widzisz, ile dzięki mnie zaoszczędziłeś

Cytat Zamieszczone przez M18 Zobacz posta
    Więc czy warto zainwestować więcej pieniędzy w tym momencie, by wybrać obiektyw z większą ogniskową? Czytałem powyżej, że różnią się tylko zoomem, więc nie wiem czy warto płacić, aż tyle więcej...
    Skoro ogranicza Cię budżet, to 18-55 będzie bardzo dobrym wyborem. Jest słabiej wykonany, trochę mniej ostry niż 18-105, ale daje radę. Przy 18 masz szeroki kąt, 55 wystarczy do portretu(pomijając kwestię światła) wiec masz do czynienia z bardzo uniwersalnym zakresem ogniskowych (wystarczy wspomnieć, że podobny mają profesjonalne zoomy pod dx nikkora, czy producentów niezależnych). A z tym zoomem 18-105 i tak nie poszalejesz.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 25-04-2011 o 20:24

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bardziej stolica niż moje rodzinne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    Marlena,wyluzuj życie jest piekne,kobiety łatwe a mnóstwo fotek do zrobienia i tego sie trzymaj,reszta przyjdzie sama (przy pomocy koleżanek/kolegow z forum ) i prosze,pisz,bedzie nam brakowało Twoich postow
    Ach ta ironia nie ładnie, nie ładnie..

Przeszło mi dawno. Należało mi się w zasadzie
    Ktoś tam wyżej pisał coś o obiektywach. Ja mam 18-55. Na początek w sumie ok. Jak pisałam wcześniej.
    Raz zdjęcia wychodzą lepsze, raz gorsze. Natomiast w tej chwili zdecydowanie przydałoby mi się coś jaśniejszego, albo jakieś macro, albo w ogóle jakiś uniwersalny.. Dużo potrzeb, mało kasy Jak zawsze No i myślałam, że nie będzie mi HDR brakować... ale brakuje...
    D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?

M18
    Gość

Domyślnie

Jak brakuje HDR? Statyw kupić, ewentualnie jeszcze jakiś pilot do cykania zdjęć i manualnie robić. Lepszy zakres ekspozycji można dzięki temu wybrać.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bardziej stolica niż moje rodzinne...

Domyślnie

Daję radę i bez tego. Zdjęcia raz lepsze, raz gorsze wychodzą. Także.. jest nad czym pracować.
    D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?

Strona 18 z 27 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów