Close

Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

Możliwe, że d5100 dostanie matrycę z d7k? - i to byłby ważny powód aby czekać.
    Oby jednak nowy nie odziedziczył innych "właściwości" d7k..!
    Inna sprawa, że czas wypuszczania nowości może się przesunąć w związku z tym co się w Japonii porobiło..
    Na razie rynek tego jeszcze chyba nie odczuwa, bo schodzą zapasy, ceny nawet przyjemnie idą w dół, ale za jakiś czas, może być...inaczej...
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

D3100 iso 3200 i BARDZO złe światło a właściwie jego brak nef
    Ajj, to miał być darmowy serwer zaraz to poprawie - http://www.wrzucaj.com/557711 i wrazie czego http://w822.wrzuta.pl/plik/0fgd5KwMoxF/dsc_0173
    Ostatnio edytowane przez barkowx ; 18-03-2011 o 17:32
    D50 nex5n x-pro1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bardziej stolica niż moje rodzinne...

Domyślnie

Witam,

podpięłam się pod cudzy wątek za co przepraszam, ale szkoda zaśmiecać forum. Sporo się tu u was pisze o d3100, a on mnie w tej chwili interesuje. Ale od początku. (spróbuje..)

Na waszym forum już prawie "mieszkam", tyle tu czasu spędzam.
    3 raz piszę ten tekst, żeby było prosto i zrozumiale..

1. Od fotografii pstrykanej chcę przejść do tej trochę ambitniejszej.
    2.Spodobał mi się d3100, ale trochę się boję, że nie dam sobie rady. Ma całkiem niezłe opinie, nawet tu na forum. Niedługo wyjeżdżam do Hiszpanii, na 3 miesiące. Okazji do robienia zdjęć zatem będzie sporo. Zależy mi na jakości. Wiem, że w tej chwili d3100 jest albo + 18-55 II albo 18-105VR. Byłam dziś w fotojokerze, w ich sklepie i pan, który tam pracuje stwierdził, że do tego co ja chce fotografować 18-55 się nada. Ja z kolei się zastawiam czy nie jest za mały..?

3. Krajobraz, panorama miasta, macro. To chcę uwieczniać na fotkach. Pytanie czy da się to wszystko jednocześnie przy pomocy tego aparatu dokonać?

4. No i chyba najważniejsze. Kasa. Początkowo skromniutko zaczęłam bo max 2500 pln. Teraz.. no cóż. Troszkę mi popsuły plany i w tej chwili marzy mi się gdzieś z 1800 max na aparat puścić..
    W tej chwili w cyfrowe.pl ten aparacik kosztuje bez mała 2699 + ten 18-105, w fotojoker z obiektywem nr1- 1699pln.

Czy jako znawcy możecie mi albo mimo wszystko zarekomendować tenże d3100 albo polecić coś innego?

Chyba tyle, jak na razie. Jeżeli chaotycznie to przepraszam. Późno jest. Co trzeba dopowiem, a pewnie będzie trzeba.
    Z góry dzięki za wyrozumiałość..
    D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?

Domyślnie

Masz do wyboru 3 rodzaje.

D3100+

18-55, 18-55 VR, 18-105 VR.
    VR to jest stabilizacja obrazu.

18-55 jeden i drugi jest gorszy optycznie, tak przynajmniej piszą ludzie, ale
    w zdjęciach z lampą, obiektyw nie będzie rzucał Ci cienia.

A w 18-105 na małym "Zoomie", ogniskowych mniejszych niż, 70 masz cień jak w banku.
    Nie wiem czy nawet nie na każdym foto go nie było, tylko po prostu objawiało się
    to tym, że dolna część zdjęcia była ciemniejsza.

Jednak do zdjęć na zewnątrz jak najbardziej lepszy 18-105. Bo będzie Ci przybliżać 5.8x, a nie 3 razy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamoreks Zobacz posta
    Masz do wyboru 3 rodzaje.

D3100+

18-55, 18-55 VR, 18-105 VR.
    VR to jest stabilizacja obrazu.

18-55 jeden i drugi jest gorszy optycznie, tak przynajmniej piszą ludzie, ale
    w zdjęciach z lampą, obiektyw nie będzie rzucał Ci cienia.

A w 18-105 na małym "Zoomie", ogniskowych mniejszych niż, 70 masz cień jak w banku.
    Nie wiem czy nawet nie na każdym foto go nie było, tylko po prostu objawiało się
    to tym, że dolna część zdjęcia była ciemniejsza.

Jednak do zdjęć na zewnątrz jak najbardziej lepszy 18-105. Bo będzie Ci przybliżać 5.8x, a nie 3 razy.
    co za bzdury!!
    ........kiedyś już o tym pisałem http://forum.nikoniarze.pl/archive/i.../t-149874.html

.............a tak na poważnie, to cień to kwestia nieumiejętnego fotografowania.....
    jest to notoryczne, że zamiast użyć zooma np, to osoba fotografująca woli się przybliżyć z obiektywem do fotografowanego obiektu....
    dajmy na to, że leży jabłko na stole....no to bach robi zdjęcie z odległości 20 cm z podniesioną lampą, (no to do jasnej ciasnej, jak tu cień ma nie wyjść??przecież to logiczne, że złapie, bo jest za blisko i pod kątem, zwłaszcza jak np obiektyw skierowany jest do dołu....)???

wystarczy odejść, użyć dłuższej ogniskowej i koniec z cieniem....i walta lampą na prawo i lewo do woli....

kolega jest nie pierwszy i nieostatni który z tym wyskakuje.....

w sklepie już miałem paru takich co na siłę wciskali, że to wada, wystarczyło zademonstrować to co napisałem wyżej....potem było "aaaaaaa no nie wiedziałem, a bo wie Pan , ja nie jestem żaden profesjonalista....."
    ale, żeby na 100% być przekonanym,, że aparat jest do d**y, to wszyscy są ekspertami.....,

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    .co do pytania zielonym kolorem wtrącam swoje przemyślenia...

Cytat Zamieszczone przez Marlena01 Zobacz posta

2.Spodobał mi się d3100, ale trochę się boję, że nie dam sobie rady. (Najprostsza puszka dla amatora...dasz bez problemu Ma całkiem niezłe opinie, nawet tu na forum.(To fakt...kosztuje śmieszne pieniądze, a możliwości ma duże) Niedługo wyjeżdżam do Hiszpanii, na 3 miesiące. Okazji do robienia zdjęć zatem będzie sporo. Zależy mi na jakości.Lepiej trafić nie możesz) Wiem, że w tej chwili d3100 jest albo + 18-55 II i 18-55 vr-stabilizacja....wersja II jest bez stabilizacji....uważaj na niby oferty, bo się później okazuje, że się kupiło szkło bez stabilizacji albo 18-105VR (szczerze polecam). Byłam dziś w fotojokerze, w ich sklepie i pan, który tam pracuje stwierdził, że do tego co ja chce fotografować 18-55 się nada. (a i owszem, ale niedługo będziesz chciała kupić coś dłuższego-jakieś tele....a mając 18-105 "głód posiadanie tele na początku, jest dużo mniejszy.... Ja z kolei się zastawiam czy nie jest za mały..? przy tele masz dwie, opcje albo kupujesz d3100/18-200 i kosztuje cię do około 3500-3600zł, albo kupujesz 18-105 i za jakiś czas 55-300 (ok 1000zł) lub 70-300 (ok 1600zł), lub wcale, bo może uznasz , że 18-105 wystarcza Ci w zupełności...

3. Krajobraz, panorama miasta, macro..To chcę uwieczniać na fotkach. Pytanie czy da się to wszystko jednocześnie przy pomocy tego aparatu dokonać? ( przy tych obiektywach macro raczej nie wchodzi w grę....trzeba by kupić coś innego

4. No i chyba najważniejsze. Kasa. Początkowo skromniutko zaczęłam bo max 2500 pln. Teraz.. no cóż. Troszkę mi popsuły plany i w tej chwili marzy mi się gdzieś z 1800 max na aparat puścić.. (no to w zasadzie masz do wyboru tylko z 18-55 vr..Przemyśl dobrze.
    W tej chwili w cyfrowe.pl ten aparacik kosztuje bez mała 2699 + ten 18-105, w fotojoker z obiektywem nr1- 1699pln. pewnie obiektyw bez stabilizacji

Czy jako znawcy możecie mi albo mimo wszystko zarekomendować tenże d3100 albo polecić coś innego?

no cóż mogę jeszcze powiedzieć....Możesz w sumie kupić sobie zaawansowany kompakt. Masz wszystko w jednym, ale już jakość zdjęć nie ta....ale za to wygoda, no i nie rujnuje kieszeni...decyzja należy do Ciebie

Chyba tyle, jak na razie. Jeżeli chaotycznie to przepraszam. Późno jest. Co trzeba dopowiem, a pewnie będzie trzeba.
    Z góry dzięki za wyrozumiałość..
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 19-03-2011 o 10:30

Domyślnie

D3100 to fajny aparacik - polecam, cień od lampy z 18-105 przy 18mm jest pomijalny (przed chwilą sprawdziłem )
    D50 nex5n x-pro1

Domyślnie

Masz 1800zł bierz 3100 + 18-55VR - będziesz zadowolona.
    Ten obiektyw nazywany KITem, bo występuje w zestawie jest naprawdę niezły, choć słowo kit niedobrze się w jęz. polskim kojarzy...
    Dasz radę, a z obrazków z tego aparatu trudno być niezadowolonym, zresztą przykłady nawet w tym wątku można zobaczyć.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bardziej stolica niż moje rodzinne...

Domyślnie

Tak się zastanawiałam jakie odpowiedzi tu zastanę jak znów na forum zajrzę. Czytałam kilka wątków o tym aparacie tutaj i po tej lekturze trochę się wystraszyłam
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam bałagan w głowie jak cholerka. Bo oprócz tego aparatu to jeszcze kilka innych miałam w głowie. Ale dobrze. Historii ciąg dalszy.

Rozmawiałam z fotografem, który stwierdził, że lustrzanka dla amatora (o mnie mowa..) to w ogóle po co, na co, nie dasz rady etc.. Dlatego w ostateczności przylazłam i tu na forum z zapytaniem. I słusznie chyba.

Co do obiektywów, wiem, że to kitowy. Trochę czytałam, czytam nadal o terminologii, chociaż na razie wiedza mikra. Wszystko powoli.

18-55VR jakoś mi w oczy nie wpadł. Poszukam. Przykro mówić, ale też na początku doszłam do wniosku, że ten 18-105vr byłby lepszy. chciałam ten, nadal bardzo chcę, więc zobaczymy. Może uda się dozbierać.

A w fotojoker.pl sprawdziłam ten aparat jeszcze raz. Faktycznie jest 18-55 vr (+body oczywiście) 1840 plnów. Nie jest źle jak dla mnie.

Antonioo- właśnie o to chodzi. Nie chcę już wracać do kompaktów. W ogóle. Pstrykać zdjęcia każdy potrafi, ale już robić dobre zdjęcia to kwestia doświadczenia.. i wiedzy. Chcę się (na)uczyć jak można utrwalać to co widzę lepiej niż dotychczas. (zbyt górnolotnie mi wyszło. :P)

Sądziłam, że będę już pewna na 100%, a nadal nie jestem. Wniosek, że chyba lepiej pozbierać na te 18-105vr niż te 18-55vr.
    A obiektywy kolejne to ja w swoim czasie będę dokupować. Nie wszystko naraz. Teraz pora na jakieś książki. Wątek na forum już widziałam, czytałam, więc wiem gdzie szukać.

Naprawdę dziękuję.
    D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marlena01 Zobacz posta
    Tak się zastanawiałam jakie odpowiedzi tu zastanę jak znów na forum zajrzę. Czytałam kilka wątków o tym aparacie tutaj i po tej lekturze trochę się wystraszyłam
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam bałagan w głowie jak cholerka. Bo oprócz tego aparatu to jeszcze kilka innych miałam w głowie.
    No właśnie Przeginamy z tym doradzaniem bo każdy chce jak najlepiej,już Cie widzi za 2 sezony w studiu w NYCu Proste pytanie,prosta odp.: tylko d3100.Da rade ze wszystkim co Cie interesuje.do tego 18-105 (może Ci sie uda) a jak nie to KIT. I trzaskaj foty a d3100 obrazek ma rewelacyjny.Już widzę jak zgarniasz medale na wystawach i wypełniasz ekskluzywne albumy swoimi fotkami.Pamietaj,d3100 robi foty porownywalne z najdroższym sprzętem.Strzelaj foty,nie myśl o szczegółach,pytania same przyjdą.Wtedy masz forum W foceniu każdy idzie swoja drogą,więc olej problemy,które ktoś Ci narzuca.Jak sama na nie trafisz to szybko sama rozkminisz.Już nie nudzę/> Powodzenia
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Ja sama osbiście posiadam nikona d3100 i szczerze mówiąc póki co jestem bardzo zadowolona. Mam go od niedawna, ale nie mogę powiedzieć na niego złego słowa. Nie jest skomplikowany w obsłudze. Kupiłam go jako swoją pierwszą lustrzankę i po przerzuceniu się z prostej w obsłudze cyfrówki sonyego, obsługa tego modelu nie sprawia mi żadnych trudności. Zdjęcia są świetnej jakości, jestem bardzo zadowolona, cena jak najbardziej przystępna nawet na kieszeń biednej studentki (zapłaciłam 1888zł. razem z obiektywem 18-55 Vr) Serdecznie polecam

Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów