2.Spodobał mi się d3100, ale trochę się boję, że nie dam sobie rady. (
Najprostsza puszka dla amatora...dasz bez problemu
Ma całkiem niezłe opinie, nawet tu na forum.(
To fakt...kosztuje śmieszne pieniądze, a możliwości ma duże) Niedługo wyjeżdżam do Hiszpanii, na 3 miesiące. Okazji do robienia zdjęć zatem będzie sporo. Zależy mi na jakości.
Lepiej trafić nie możesz
) Wiem, że w tej chwili d3100 jest albo + 18-55 II
i 18-55 vr-stabilizacja....wersja II jest bez stabilizacji....uważaj na niby oferty, bo się później okazuje, że się kupiło szkło bez stabilizacji 
albo 18-105VR
(szczerze polecam). Byłam dziś w fotojokerze, w ich sklepie i pan, który tam pracuje stwierdził, że do tego co ja chce fotografować 18-55 się nada.
(a i owszem, ale niedługo będziesz chciała kupić coś dłuższego-jakieś tele....a mając 18-105 "głód posiadanie tele na początku, jest dużo mniejszy....
Ja z kolei się zastawiam czy nie jest za mały..?
przy tele masz dwie, opcje albo kupujesz d3100/18-200 i kosztuje cię do około 3500-3600zł, albo kupujesz 18-105 i za jakiś czas 55-300 (ok 1000zł) lub 70-300 (ok 1600zł), lub wcale, bo może uznasz , że 18-105 wystarcza Ci w zupełności...
3. Krajobraz, panorama miasta, macro..To chcę uwieczniać na fotkach. Pytanie czy da się to wszystko jednocześnie przy pomocy tego aparatu dokonać?
( przy tych obiektywach macro raczej nie wchodzi w grę....trzeba by kupić coś innego
4. No i chyba najważniejsze. Kasa. Początkowo skromniutko zaczęłam bo max 2500 pln. Teraz.. no cóż. Troszkę mi popsuły plany i w tej chwili marzy mi się gdzieś z 1800 max na aparat puścić..
(no to w zasadzie masz do wyboru tylko z 18-55 vr..Przemyśl dobrze.
W tej chwili w cyfrowe.pl ten aparacik kosztuje bez mała 2699 + ten 18-105, w fotojoker z obiektywem nr1- 1699pln.
pewnie obiektyw bez stabilizacji
Czy jako znawcy możecie mi albo mimo wszystko zarekomendować tenże d3100 albo polecić coś innego?
no cóż mogę jeszcze powiedzieć....Możesz w sumie kupić sobie zaawansowany kompakt. Masz wszystko w jednym, ale już jakość zdjęć nie ta....ale za to wygoda, no i nie rujnuje kieszeni...decyzja należy do Ciebie
Chyba tyle, jak na razie. Jeżeli chaotycznie to przepraszam. Późno jest. Co trzeba dopowiem, a pewnie będzie trzeba.
Z góry dzięki za wyrozumiałość..
Skontaktuj się z nami