Szukaj
widziałem to co w nawiasie ale jednak na af zawsze można ponarzekać. Szczególnie w Pentaxie
![]()
grzehoo
Kolego fafniak zrobiłem rozpoznanie i nie wyszło mi że kupie nikona 5000.Kupie D700 a wyjdzie taniej
Jak ktoś wcześniej napisał jestem biedny bo mam to co mam.
Nie moja wina że w systemie pentaxa nie ma obiektywu 85mm w normalnej cenie, więc na próbe kupiłem jupitera 9, zachwalanego zresztą na forum pentaxa za piękny bokech.
Co do mojej kieszeni to mam kupe kasy na wydanie na nowe szkła.
Myślałem o 77/1.8 limited ,31/1.8 limited ,55/1.4 i nową puszką np K-5.Wyszła niezła sumka.
Przypadkowo zaglądając na forum Nikona i Canona, zauważyłem że ich badziewiaste i tanie 85/1.8 robią jakimś cudem ladne zdjęcia, a to szkła o połowe tańsze od sławnego 77 limited. Ale co metal to nie plastik.Obiektyw standardowy czyli 50mm też tańszy a zdjęcia niczego sobie.Nikoniarze to fachury mając gorsze i tańsze szkła umieją robić ładne zdjęcia.
Co do mojej szklarni to jest jaka jest, helios 135 na m42 potrafi robić ładne i ostre fotki.Jupiter 9 do dzisiaj jest w cenie,100 euro na ebay.
Doszłem do wniosku że z wzrostem moich umiejętności przyszedł czas na rozbudowe szklarni.I tu pojawiła się ekonomia.Niestety Nikon jest tańszy.
W nikonie nożna używać lampy błyskowej. Pentaxianie czekają odkąd weszedł P-ttl na firmware które zlikwiduje błędy w naświetlaniu.Ale nie wiadomo w którym modelu aparatu to wprowadzą.
Wiadomo że miłość do marki ale pentaxianie jest kryzys i myślcie racjonalnie.
Napisał benek piast :
Rozumiem, gdybyś miał w stopce np. k-5+DA* 300/4, i biadolił, że masz odłożoną kasę na coś w stylu 400/2.8 i reprterską FF, no ale w Pentaksie czegoś takiego nie ma, jakoś zrozumiałbym "ból ograniczenia systemowego". Ale - wybacz - zabawnie brzmią słowa o ograniczeniach systemowych, który wypowiada ktoś, kto ma:
1. niesystemowe body
2. cztery niesystemowe szkła
3. niesystemową lampę.
Co do body to zostało wyprodukowane w tych samych zakładach co Pentax.Wierzysz czy nie to wierna kopia K-10
Co do szkieł to nie pracuje w kosmosie żeby płacić kosmiczne ceny za szkła.
Co do niesystemowej lampy to na forum Pentaxa jest wątek w którym pisze że lepiej użyć niesystemowej lampy z własną automatyką niż systemowego Pentaxa w P-ttl.
Przepraszam za błędy ale jast późno i kilka osób mnie wytrąciło z równowagi
Ostatnio edytowane przez fredik33 ; 01-03-2011 o 00:43
Fujifilm X H2, Sigma 18-50 2.8 DC DN, Viltrox 27 1.2 , Viltrox 85 1.8 II, Fujinion XXF 10-24 WR, Fujinion 70-300 WR
Fredik33, co to za Tamron w Twojej stopce? Znam tylko 17-50/2.8.
fredik33 - to co opisałem to nie tylko o tobie było( bo stopka świadczyła że możesz nalezeć do grupy "kitowców" którzy narzekają na brak szkieł)
Jeżeli myślisz że nikolandia to raj obiecany to też się mylisz(wiem coś o tym)
Ale faktycznie kupno 85 1.8 jest łatwiejsze i paru innych szkieł szczególnie z drugiej ręki jest prostsze i tańsze niż w pentaxie
no rzeczywiście uzywanych szkiełek Pentaxa jest mało, wystarczy zerknąć na allegro. A co d 77 ltd jest super szkiełko ale jak porównam je z 85 1.4g Nikona to wymieka to szkiełko. Wiem bo mam i 77 i 85 co prawda 77 uzywam nie z k-5 tylko z k-7. Co do lampek pentaxa to racja pttl ma problemik moja 540 FGZ lubi prześwietlic zreszta często w pttl potrafi jakis numerek dziwny zrobić. Szkiełka LTD w pentaxie są fajne ale przeszkadza mi (moje subiektywne odczucie) śrubokręt co z k-7 często daje FF lub BF i AF czesto sie gubi.
Skontaktuj się z nami