BZDURA! W linku dajesz wersję 14 cali, a tylko 15 cali maja matrycę S-IPS (1400x1050 lub 1600x1200)
Szukaj
BZDURA! W linku dajesz wersję 14 cali, a tylko 15 cali maja matrycę S-IPS (1400x1050 lub 1600x1200)
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Kupując laptopa z drugiej, czy kolejnej ręki, trzeba pamiętać o tym, że nic nie jest wieczne i nawet najlepsi producenci dają na swoje ekrany tylko 5-cio letnią gwarancję, więc ów sprzęt w chwili sprzedaży już jest nie tylko niepełnowartościowy, ale wręcz ...
O ile zużycie lamp CCFL można jeszcze sobie wyobrazić, a nawet zobaczyć, to już inne komponenty, to tylko jedna wielka niewiadoma, regenerowana do celów sprzedaży przez oferującego ten sprzęt człeka.
Tak więc pięknie brzmiące "tytanowe" obudowy, to jedynie dość kiepski żart, chyba że ktoś nabywa ten sprzęt tylko dla obudowy.![]()
Medice, cura te ipsum.
A czy ja gdzieś napisałem cokolwiek o matrycy? Do 1200 zł nie znajdziesz T60 z Flexview w dobrym stanie. Prawda jest taka, że skoro kolega tylko czasami zajmuje się zdjęciami, zwłaszcza, że nie będzie miał miejsca pracy oświetlanego specjalnymi świetlówkami, tylko hotelowe oświetlenie o spektrum szerokim jak bary ochroniarza na dyskotece w Wołominie to może jakoś tego TNa przeboleje. Tym bardziej, że do tej pory korzysta z CRT Belinei, która okres świetności ma już dawno (o ile miała go kiedykolwiek) za sobą.
Wspaniale, pięknie, cudownie! Tak więc element filozoficzny już w tym wątku odbębniliśmy, teraz poproszę o konkretne oferty sprzętu do 1200 zł. Jedyne nowe co można za to kupić to albo jakiś nowy laptop z najpodlejszej serii albo jakiś netbook, z którego aż tryska plastikiem.
Ciężko polemizować z argumentem o mechanicznym zmęczeniu materiału, bo faktycznie kupując sprzęt wypadałoby zobaczyć go na oczy przed zakupem. Jednak z perspektywy osoby, która na co dzień używa 3,5 letniego ThinkPada a ma możliwość częstego porównania go z nowym netbookiem Asusa zdecydowanie wolę mojego rzekomo niepełnowartościowego, wychechłanego kanciaka od nowej błyskoteki.
Jak dla mnie ThinkPad, to w głównej mierze nie ta pancerna obudowa (kto w wolnej chwili rzuca laptopem po ścianach, ręka do góry!), ale dużo niby drobnych, ale przemyślanych rozwiązań takich metalowe zawiasy, wygodna klawiatura, lampka oświetlająca klawiaturę, system chroniący laptopa przed zalaniem, matowa matryca.
Nie twierdzę, że to jakieś boże cuda, ale bardzo jestem ciekaw jakiś lepszy sprzęt za podaną przez karolo kwotę zaproponujesz.
Nie zaproponuję żadnych rozwiązań z drugiej ręki, bo jestem przeciwnikiem takich zakupów.
Sam nawet nie kolekcjonuję niczego, bo mówiąc między nami, takie macane przedmioty są mi mocno obrzydliwe.
Wracając jednak do tematu, sprzęt komputerowy dość szybko się starzeje, szczególnie kondensatory i szczególnie w laptopach, które mają kłopoty z prawidłowym odprowadzaniem ciepła, i gdzie awaryjność jest dużo większa, niż w innym sprzęcie.
Medice, cura te ipsum.
Czyli jak rozumiem, na pytanie kolegi, jakiego kupić laptopa odpowiadasz: żadnego. Ok.
Dzięki za opinię.
No więc dało mi to do myślenia.może wstrzyman się jeszcze z miesiąc i dołoże tysiąca bo za taka kasę nowy to szału nie będzie.
absolutne minimum to chyba i3 i jakieś 4gb ram żeby czasem coś zrobić przy foto.
Tu byłbym wdzięczny za polecenie czegoś z w miarę dobra matrycą. To że matowa to już przyjąłem do informacji i z taka kupię.a więc budżet po 10tym będzie wynosił sadze że 2.2tys ale jeśli będzie warto dołożyć parę stowek to i 2.5tys wyłoże.
Dziękuję za wszelkie opinię każda się przyda.
Moim zdaniem nie ma znaczenia jakiego laptopa weźmiesz, matryca będzie kiepska i trzeba się z tym pogodzić. Matowość spowoduje, że matryca będzie bardziej praktyczna, ale szału nie będzie.
Ostatnie sensowne matryce były w laptopach za czasów, gdy królowało Core2Duo.
To teraz gorsze robią??
Dawniej zdarzały się laptopy z matrycami S-IPS (np. niektóre modele ThinkPadów), od paru lat nie ma na rynku nowych sprzętów z matrycami innymi niż TN (zgodnie z Czornyjowym rozwinięciem tego skrótu: "Twoje Nieszczęście"). Jak chcesz mieć IPSa, to musisz kupić zewnętrzny monitor lub... iPada.
Czy gorsze? Pójdź do jakiegokolwiek sklepu z laptopami i zobacz co jest w ofercie: błyszczące ekrany, migające obudowy, pełen badziew. Jak kilka lat temu laptop kosztował te 4000 zł tak kosztuje nadal, tyle że od paru lat mamy jeszcze cały segment produktów laptopopodobnych*.
* Tak, wiem, że dokonałem dużej generalizacji i zaraz posypią się na mnie gromy, ale tak uważam i tyle.
Skontaktuj się z nami