Close

Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 192

Domyślnie

A czemu nie ?
    Dzielisz dysk na partycje, masz Mac OS X, Windows i Linux - nie dla bajeru ale czesto pdo konkretny system jest ciekawe oprogramowanie darmowe.

Domyślnie

Kupno używki podałem jako przykład, niekoniecznie najlepszy wybór. Nóweczkę zawsze warto kupić- najważniejsze, że masz gwarancję SADu Apple Polska, a w serwisie za części liczą sobie jak za "mokre drewno".
    Co do zniżek- to bardzo fajna sprawa. Możesz też skożystać z promocyjnego kredytu Apple'a, przy spłacie kwoty do 10 miesięcy nie płacisz odsetek

Jeżeli chodzi o sprawę kupna- jeżeli jesteś zdecydowany, to spokojnie możesz kupić teraz. Zaznajomisz się z systemem, poznasz motto Apple "Thin Different"
    Jeżeli natomiast możesz się wstrzymać z zakupem, to poczekaj, już za moment wyjdą nowe MacBooki. Ceny starych modeli znacznie spadną, nawet do 1000zł. Nowe MacBooki będą miały nowe procki Core 2 Duo 64bity, nagrywarki i pojemniejsze dyski. Zdecydujesz, co będziesz chciał , ale różnica w "wypasie" laptopa nie będzie warta dopłaty a za 1000zł dołożysz sobie RAMu, dokupisz myszkę MightyMouse na bluetootha, i będziesz miał świetną maszynę do pracy.

Proponuję poczekać te kilka tygodni. Kupisz MacBooka za naprawdę dużo niższą kasę.
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

P.S.
    Jeżeli chodzi o inne systemy- doskonale sprawuje się Parallels. Windows śmiga na prawdę świetnie, a systemy możesz przełączać w czasie rzeczywistym, np. w OS X słuchasz muzyki a w Windzie szperasz po necie. Docenisz to dobrodziejstwo, wierz mi Nawet PS pod Windowsem w Parallels działa bardzo szybko, warunek- duża ilość RAMu, min. 1GB, dlatego od razu po zakupie lapka myśl o pamięci, bo to podstawa. Ja parallelsowi przypisałem 512MB pamięci, reszta na OS X i śmiga pięknie.
    Jeżeli chodzi o partycjonowanie dysku (przez program BootCamp), to jest on dobry do odpalania gierek- w pełni korzysta z dobrodziejstw karty grafiki i tylko po to go zainstalowałem. Do innych zastosowań kiepski- aby włączyć windowsa restartujesz lapka i dopiero uruchamiasz winde. Wkurzające

O zaletach Apple'a mógłbym pisać godzinami, ale najlepiej, jak zobaczyłbyś na żywo to cacko w akcji. Jak przełączają się systemy, jak stabilny jest system, jak szybko działa. To trzeba zobaczyć. Mojego lapa nie wyłączam już od 2 miesięcy, tylko usypiam, i nic się nie dzieje!! W ułamku sekundy, po otwarciu pokrywy jest gotowy do działania. Na poprzednim lapku Asusie, przy takich zabawach system już się sypał. Dodatkowo Apple ma system blokowania głowicy dysku przy wstrząsach (zapobiega porysowaniu talerzy dysku). Ma swojego rodzaju czujnik ruchu, który np. wykorzystuje aplikacja iAlert. Blokujesz kompa pilotem (dolączonym do lapka) i przy jakiejkowiek próbie podniesienia, uruchomienia, wybudzenia włącza się alarm, a kamerka internetowa wbudowana w ramkę lcdka pstryka fotkę intruzowi Taki właśnie jest apple
    Ostatnio edytowane przez Robert S. ; 13-11-2006 o 21:47
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Brat pracowal na Macu, mial w pracy kilka modeli, serwisowane przez renomowana firme (nie bede wymienial nazwy) i niestety zdarzaly sie zwisy.
    Na laptopach oprocz programow graficznych nie bylo nic co by zasmiecalo kompa.
    Byc moze sam system jest dopracowany ale niestety, czy to Mac OS czy Windows to programisci piszac programy czy to dla jednego czy drugiego myla sie ...

Blokada dysku w przypadku wstrzasow jest w IBM.

Niektore dodatki o ktorych piszesz to gadzety

Reasumujac : moim zdaniem Mac OS to lepszy wybor do grafiki znacznie lepszy niz Windows, niestety o tym juz wspomniales, serwis jest makabrycznie drogi !

Domyślnie

Tak, serwis bardzo drogi, dlatego kupować na gwarancji i śmigać przez rok jak się da Jeżeli nie padnie- będzie działał wiecznie
    No wiem wiem, gadżety Na dłuższą metę fe, ale w pierwszym kontakcie wow
    No i OS X- wypasik, rewelacja, forteca, w porównaniu do Windy- nie do zajechania (ale jak się człowiek postara, to można ) tylko niech soft pod binarkę wypuszczą :/
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Eee, nie przesadzajmy z Windowsem, uzywam laptopa codziennie, wlaczam o 8:00, wylaczam okolo 23:00.
    Uruchamiam z racji zawodu duuuzo roznej masci programow i nie mam tragedii typu zwis, blue screen - oczywiscie bledy sa jak w kazdym systemie ale nie jest to jakas tragedia.
    Mam w pracy okolo 200 kompow i tak naprawde jest to 5-8 modeli kompa.
    Zaiste dziwne jest to, ze psuja (czytaj. trzeba reinstalowac Winde) sie tylko niektore.

Po pracy obsluguje kilka malych firm i dodam kolejny dziwny przypadek.
    Trzeba bylo reinstalowac ciagle kompa sekretarki, az mi glupio bylo, caly czas jakies akcje, bo smiecili.
    Po jakims czasie sytuacja odwrocila sie, komp po drugiej stronie pokoju zaczal sie sypac a sekretarki ze 3 miechy smiga az milo.
    Co bylo powodem ? ... kamera przemyslowa za plecami sekretarki ...

Po co to pisze ?
    System systemem ale jak mawiala Kazia - Ty jestes najslabszym ogniwem

Nie dokonczylem w sumie poprzedniego posta - jak jestes Profi, lub amatorem z duza kasa - wez do grafiki Mac, w przeciwnym przypadku znacznie taniej bedzie kupic laptopa z Winda - mozna rozbudowac za stosunkowo nieduza kase gwarancje do 3 lat i smigac.
    Ostatnio edytowane przez pdzran ; 13-11-2006 o 22:55

Domyślnie

Najsłabsze ogniwo....no nie wiem
    Dbałem, pieściłem, pielęgnowałem mój system Windows i co?? Skubany tak mi się odwdzięczał??
    Miałem kilka kompów, na wszystkich legalny Windows ze wszystkimi aktualizacjami i...... miałem już dość ciągłych wyskakujących chmurek z informacjami, że coś nie tak, że sprzęt niwykryty, zwiechy, błędy, bo dłuższym czasie "zmulenie" systemu. Nie, w Macu tego nie ma. Gdyby był zadowolony z Windy, to kupiłbym kolejnego dopasionego PCta.

Myślę, że zainteresowana kupnem lapka osoba ma już dużo informacji na temat Apple'a.....i dużo do przemyślenia
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

A jakiej firmy miales PCta ?
    Podtrzymuje caly czas, Windows nie jest idealny.

Firm skladajacych jest cala masa, przewaznie sa to pojedyncze kompy lub krotkie serie, wogole nie testowane pod wzgledem kompatybilnosci.
    Malo tego, sa duze firmy, ktore takze maja wpadki.
    Jednak w przypadku zakupu sprzetu markowego otrzymuje sie wieksza gwarancje na to, ze nie bedzie problemu.

Mac to wytestowanych iles konfiguracji wypuszczonych na rynek.
    Wiekszosc skladakow ce****e to, ze karta grafiki pochodzi z jednej hurtowni, plyta z drugiej, procek z gieldy - sorki, nie zawsze musi to dzialac.

A na marginesie : kompy marketowe ; najwazniejsze w reklamie to procesor, niestety przecietny Kowalski zwraca uwage tylko i wylacznie na zegar a tymczasem jak to zwykle bywa, o efekcie decyduje najslabszy komponent ... znowu najslabsze ogniwo
    Ostatnio edytowane przez pdzran ; 14-11-2006 o 00:11

Domyślnie

w tej chwili pracuje na Dellu inspirion 6000 niestety nie jest moj ale calkiem dobrze smiga legalny win XP (wkoncu uczelnia daje licencje ) ale widzialem juz pare starszych macow i strasznie m iise spodobaly tym bardziej ze mac jest skonstruowany pod maszyna do obrobki grafiki a ostatnio wspolpracujac z firmami graficznymi niestety wynagaja formatow z maca dlatego tez w tym kierunku zmierzam

Domyślnie

hm... moje zdanie - IBM T42 lub T43 - zajebista matryca, jak w całej tej serii, pozostala konfiguracja wedle zasobów kasy - od 2.5 na P4 Centrino 1.7 i 1GBRAMU do DuoCore za 9tys.
    Co do Windowsa - pojecia tak naprawde nie mam wiekszego o informatyce - ale XP zawiesil nmi sie moze przez kilka lat mniej niz dziesiec razy. Za glupie 140 zł kupiłem Acronis TrueImage i co jakis czas, w 8 minut przywracam cały dysk systemowy plus partycja z aplikacjami, i mam system czysty jak w dniu jego postawienia. Przesadzacie z tym windowsem a Macki ładne i wydajne sa, jednak kupic Maca aby pracowac pod windowsem sensu nie widze, a przestawic sie na OS X moze byc trudno - zreszta Vista juz u dzwi i identyko jak OS X

Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów