Close

Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 193
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    w contaksie jest tez fajny patent z gripem - podłączając grip z 4xAA, oryginalna bateria zostaje w środku i można jej używać - na gripie jest przełącznik wyboru zasilania: bateria w body lub paluszki z gripa - czemu tego sie nie da zrobic w innych aparatach ?
    Bo szkopy mysla, cwaniurki To nie jedyne unikalne rozwiazanie w Contaxie:

- 645 ma wbudowany czytnik czulosci filmu ISO w magazynku, czyta kod kreskowy z filmu w czasie ladowania
    - 645 ma wklad do magazynku z odkurzaczem do filmow 220, aby byly idealnie plaskie
    - 645 ma wbudowany miernik do lamp studyjnych ktory dziala rewelacyjnie
    - AX ma autofokus wbudowany w korpus, ruszajac plaszczyzna filmu dzieki czemu wszystkie manualne szkla maja AF, a dzieki mozliwosci podwojnego ostrzenia mozna robic makro niemalze wszystkimi szklami

Ok, bo jeszcze mnie ktos za fanboya Contaxa wezmie, a ja przeciez nawet nie posiadam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Pytales o roznice wiec Ci je wyjawiam, nie zaznaczyles pozadanego przedzialu czasowego, a mowa byla o starych szklach Hassela
    wiem wiem, dzięki za info, uwaga o przedziale czasowym była głównie do Conika
    dość irytującym jest czytanie o 40 letnich obiektywach do hasselblada, że coś było z nimi nie halo, podczas gdy wątek odnosi się do 503cw, który na zdjęciu widnieje z najnowszym obiektywem w wersji CFE
    to tak jakby ktoś pytał o nikona F6, a dostał odpowiedź: nie kupuj, miałem kiedyś zenita, do dupy był...
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

Z baterią faktycznie jest problem. Bardziej opłaca się*kupić zużytą i wymienić wkład niż nową (jak pytałem oryginalna coś ok. 600 zł). Ja kupiłem dwie używane za 70 euro. Ja nie narzekam na ceny szkieł. Zeiss Sonnar 150/4 za 1500
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Bo szkopy mysla, cwaniurki
    A nie japonczycy? Zawsze myslalem, ze obecny Contax to Kyocera.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bowie Zobacz posta
    to tak jakby ktoś pytał o nikona F6, a dostał odpowiedź: nie kupuj, miałem kiedyś zenita, do dupy był...
    raczej F60

Ok, bo jeszcze mnie ktos za fanboya Contaxa wezmie, a ja przeciez nawet nie posiadam
    masz arię kłamczuszku

a ja pamiętam jak co rusz mnie coś zadziwiało w tym aparacie, jeszcze niedawno mnie zaskoczył - chiałem odczepić magazynek i nie szło, wiec sie zastanawiam o co chodzi.. aaa no tak trzeba włożyć szyberek inaczej sie nie da

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    owszem na aparacie jest kyocera corp. made in japan, ale myśl techniczna pochodzi skąd innąd
    contax=zeiss, zresztą kontrakt z kyocerą im się chyba skonczył własnie..
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 24-01-2011 o 18:32
    Völkchlor

Domyślnie

owszem na aparacie jest kyocera corp. made in japan, ale myśl techniczna pochodzi skąd innąd
    Na pewno? Bo ze starych, przedinternetowych czasow pamietam, ze Kyocera kupila Contaxa i wprowadzila wlasne rozwiazania technologiczne - miedzy innymi zastosowanie ceramiki z produkcji ktorej jest znana. Oczywiscie nie chce sie klocic, bo nie wglebialem sie w temat, ale wydawalo mi sie, ze firmy Contax - tej starej - juz dawno nie ma. Nawet Zeiss Ikon to Cosina - przynajmniej widac czesci z "Voigtlandera" jak sie go wezmie do reki.
    PS. Czytanie kodu kreskowego ISO to tez chyba "wynalazek" Fuji.

Domyślnie

Eee, w Rolleiu też się*nie da odłączyć magazynka jak nie zamkniesz rolety.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

masz arię kłamczuszku

Znaczy jeszcze nie mam, dopiero musze odebrac wiec jeszcze nie klamie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Obecnego Contaxa juz nie ma, a 645 byl opracowany przez Zeissa i produkowany w Japonii,nie wiem jak seria
    N czy cyfrowe ale te starsze napewno. Kyocera robila mase rzeczy dla Zeissa i innych producentow. Wiekszosc szkiel wspolczesnych Zeissa jest robiona przez Japonczykow, i jak w przypadku Contaxa Zeiss daje projekt, optyke i kontrole jakosci a Japonczycy sile robocza. Szkla dalmierzowe np. z serii ZM poza najtrudniejszymi (czyli 85mm/f2 i 15mm) sa robione wylacznie w Japonii, te trudniejsze sa robione nadal w Niemczech co latwo poznac po cenach owych Gdzies na necie jest "factory tour" Kyocery, gdzie to wszystko bylo opisane - z 5 lat temu to czytalem.

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Z baterią faktycznie jest problem. Bardziej opłaca się*kupić zużytą i wymienić wkład niż nową (jak pytałem oryginalna coś ok. 600 zł). Ja kupiłem dwie używane za 70 euro. Ja nie narzekam na ceny szkieł. Zeiss Sonnar 150/4 za 1500
    Hm, jesli za tyle to absolutnie nie drogo. Ja jestem maniakiem jasnych szkiel i w pamieci utkwily mi dosc wysokie ceny 110mm f2 i 180mm f2.8 oraz Shneidera 80mm f2.8 AF. na poczatku kupilem 6008AF korpus ale wlasnie ze wzgledu na to ze 80mm AF bylo takie drogie, sprzedalem go i kupilem 6008 Integrala 2 ze zwyklym Planarem Ogolnie bardzo dobrze wspominam system, szkoda ze nie dane nam bylo sie polubic
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 24-01-2011 o 19:07

Domyślnie

może i pewne rzeczy są pomysłem innych producentów, ale nagromadzenie tych "wow" w tym aparacie jest naprawdę niezłe, pamietam jak się do niego przymierzałem i czytałem uważniej całą specyfikację i opisy, to co chwilę robiłem takie wow. to sa czasem tak drobne i proste rzeczy, że aż zastanawia czemu tylko w tym aparacie to jest.
    Völkchlor

conik
    Gość

Domyślnie

hmm....6008 raczej nie kupie...jesli juz to 6006 budzet mnie ogranicza troche...

Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów