Close

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 193

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja sam zastanawiałem się nad Mamiyą RZ, i w sumie porównywanie 6x6 z 6x7 nie do końca jest uprawnione, głównie dlatego, że jeden to kwadrat, a drugi nie. Do 6x6 można (zwykle) dołączyć magazynek 6x4,5 i to jest jakieś rozwiązanie. Z resztą w wielu wątkach jako największa wada 6x6 podnoszone są proporcje klatki.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Do 6x6 można (zwykle) dołączyć magazynek 6x4,5 i to jest jakieś rozwiązanie.
    Do RZety można także dołączyć 6x6 i 6x4,5. Ba, istnieje nawet 6x8. Różnica polega m.in. na dostępności krótszych ogniskowych - jak założymy 6x4,5 do RZ, to najszerzej mamy 50mm (+ fish).
    Moim zdaniem, Mamyia RZ/RB jest najbardziej uniwersalnym narzędziem w swojej klasie.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Miałem na myśli możliwość zmiany proporcji klatki 6x6 na prostokąt, jeśli kwadrat komuś bardzo przeszkadza. Nie zmienia się wtedy ogniskowa szkieł. Niestety w drugą stronę z 6x6 nie da się zrobić 6x7
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Co do cen, 503-ki za 2000PLN nie kupimy, zgoda, ale 500-tki mozna upolowac. Za swoja RZII dalem 1200PLN z 80-tka, jedna dupka 120 i polaroidem. Ale czekalem pol roku.
    Ten rynek ma to do siebie ze nie ma stalych cen i naprawde mozna trafic na okazje.

RZ-tka jest bardzo uniwersalna, zgadzam sie, ale porownanie mialo tez pokazac jak duzo miejsca i wagi mozemy urwac rezygnujac z 1cm klatki.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Generalnie każdy sprzęt MF się nadaje do macro tak samo jak do reporterki , czyli nie bardzo
    Owszem, ale nawet kiedy myslimy o ciasnym portrecie z hasselem pojawia sie problem.

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Ba, istnieje nawet 6x8.
    A to nie tylko RB?
    Ostatnio edytowane przez dziki_pl ; 28-01-2011 o 21:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziki_pl Zobacz posta
    Co do cen, 503-ki za 2000PLN nie kupimy, zgoda, ale 500-tki mozna upolowac.
    w takim razie po co pytasz o 503cw, skoro i tak go nie kupisz, bo jest za drogi? za 2 tysie ze szkłem nie kupisz go na pewno, nawet okazyjnie, chyba, że jakiś felerny
    ja naprawdę odradzam kupno 500-tki tylko dlatego, że ma hasselblad w nazwie
    jak chcesz mieć koniecznie hasselblada, to dozbieraj i kup wyższy model tym bardziej, że masz RZII, a więc masz czym focić

Owszem, ale nawet kiedy myslimy o ciasnym portrecie z hasselem pojawia sie problem.
    kitem 80mm na pewno nie, ale zawsze można wykadrować
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

A to nie tylko RB?
    Możliwe, znam tą kasetę tylko z opowiadań.
    Co do cen, to mam wrażenie, ze ostatnio wzrosły, ale rzeczywiście pamiętam, że jakiś czas temu widziałem zestaw RZ + kaseta + dwa obiektywy za 2200. Średni robi się znów modny, idzie za tym wzrost cen - jak w całym sprzęcie analogowym.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Co do cen, to mam wrażenie, ze ostatnio wzrosły, ale rzeczywiście pamiętam, że jakiś czas temu widziałem zestaw RZ + kaseta + dwa obiektywy za 2200. Średni robi się znów modny, idzie za tym wzrost cen - jak w całym sprzęcie analogowym.
    Zdrozal znacznie. Dwa lata temu za psixa dalem 150PLN, flektogon 50MC + biometar 120 za 200.

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    A rozwiazanie problemu zwie sie seria 200
    A tego to nie wiem, inne szkla?

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

A tego to nie wiem, inne szkla?
    Yep, do serii 200 zrobiono pare bardzo ciekawych szkiel bez migawki, sa jasniejsze i ostrza blizej - 80mm ostrzy od 65cm, idealnie do bliskich portretow

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Oraz do pięćsetek można założyć pierścień pośredni

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów