Close

Strona 9 z 26 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 256

Domyślnie

jaka drabinka?
    Zapominij o swiatłomierzu nikona w przypadku pomiaru zewnetrzengo błysku w studiu. Tym bys mierzył piloty a nie błysk.

Zewnetrzny światłomierz swiatła błyskowego - bo o takim mówimy w studiu - nie uwzględnia funkcji auto iso. Przynajmniej mój - a mam naprawde dobry model. Nigdy zresztą nie słyszałem o swiatłomierzu który ma takie coś.
    tak wiem - trzeba wyłaczyć Auto ISo, zreszta po pierwszym zdjęciu się zawsze o tym przekonam. Ale może jak napisał Wini - dać w menu opcje dla sklerotyków - i po przekroczeniu wieku opcja auto iso sie wyłaczy? -
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-02-2007 o 14:14
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

nie znam sie na zewnetrzych swiatlomierzach ale chyba nie mialo to wiekszego sensu uzywac do tego eksperymentu swiatlomierza zewnetrznego (bez autoiso) i w aparacie ustawic autoiso. Myslalem ze ustawiles na manualu czas i przyslone i sugerowales sie odcztem z aparatu

edit:
    uwazam ze do studia ta funkcja jest w ogole nie potrzebna bo jest wystarczajaca kontrola nad swiatlem
    Ostatnio edytowane przez cyrusvirus ; 18-02-2007 o 14:27
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cyrusvirus Zobacz posta
    Myslalem ze ustawiles na manualu czas i przyslone i sugerowales sie odcztem z aparatu

edit:
    uwazam ze do studia ta funkcja jest w ogole nie potrzebna bo jest wystarczajaca kontrola nad swiatlem
    oj duzo nauki cie czeka przed wejsciem do studia. W studiu fizycznie nie mozna, nie ma jak sie posługiwac odczytem z aparatu - bo on pokazuje ciągłe, a nie błysk. Dlatego Auto ISO jest tu bez sensu - nalezy wyłączyć.
    Tylko jeden aparat mierzył błysk - jakiś model Leicy (chyba R9 albo R8 ), ale to na zasadzie nie sterowania body, a korekcji przydatnej w zrobieniu następnego zdjęcia.

auto iso jest nieprzydatne nie tylko w studiu, ale i w kilku innych sytuacjach. Dobrze, że w niektórych body jest też ten górny ogranicznik, to w niektórych sytuacjach poprawia sprawę przydatnosci (szczególnie tym, co nie chca zbyt wiele pamietać co robi aparat, a skupiac sie w czasie fotografowania na zdjęciach)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, przecież AUTO ISO, to funkcja body. Żeby body moglo prawidłowo wyznaczyć parametry naswietlania i dobrać czułość, to musi otrzymać komplet informacji od zewnętrznych urządzeń, które będą błyskać. Jeśłi oświetlenie jest ciągłe, to wszystko jest zawsze w najlepszym porządku. Jeśli całość pracuje w CLSie, to też wszystko jest OK. Ale jeśli używasz sprzętu błyskającego, o którym body nic nie wie, to czemu się dziwisz, że ten algorytm działa inaczej, niż byś chciał? On działa prawidłowo, tylko Ty próbujesz go oszukać i czasem Ci się to udaje. Poza tym, od czego masz cztery banki parametrów w D200. Wystarczy wybrać jeden z nich, nazwać STUDIO, odpowiednio poustawiać i będzie po problemie.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Odie83, oni myślą, że AUTO ISO to taki odpowiednik zielonego programu. Że to niby aparat dobiera czułość według swojego "widzimisię" i na podstawie 100000000 sytuacji zdjęciowych zapisanych w pamieci aparatu dobiera ISO 1600 tam, gdzie wystarczy ISO 200. A jako doświadczeni fotografiści, zielonych programów nie używaja - z założenia ich nie używają. I nawet im się nie chce instrukcji poczytać i sprawdzić w praktyce jak to dziala i czy to ma coś wspólnego z zielonym programem, czy nie.
    otóż to
    Ja się przekonałem do tej finkcji podczas trwania tego wątku. Na początku napisałem że nie używam...

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no to sobie zrobiłem eksperyment. AUTO ISO.
    wchodze do zaciemnionego studia fotograficznego, palą sie jedynie piloty w lampach.
    nakładam na body promiennik podczerwieni.
    nastawiam czas 1/200 i przysłonę 8 - jak wychodzi z światłomierza. Robię zdjęcie.
    i co?
    ISO 1600 !!!
    dobrane takie bo było ciemno (piloty).
    Ja po prostu nie chcę pamiętać, że aparat ma bajery. Dla mnie to jest bez sensu. Podobnie jak auto kontrast, auto nasycenie koloru itd. A czesto robię w jpg nie raw - bez odwrotu. Ja chcę by aparat robił co ja chcę. Nie mam zamiaru pamiętac co wprowadziłem do menu 2 tygodnie temu.
    Trochę się nie zrozumieliśmy
    To nie jest opcja dobra do robienia zdjęć na statywie czy w studiu, kiedy do zdjęcia można się dobrze przygotować i przemyśleć każdy parametr możliwy do ustawienia w aparacie...
    Jest to funkcja, która spełnia swoje zadanie gdy jest włączona w aparacie leżącym sobie w torbie i czekającym na szybkie wyjęcie i zrobienie tego jedynego zdjęcia, gdy nie wiemy co zaraz będziemy fotografować (czyli min. do reporterki)
    To taka dobra funkcja wyjściowa aparatu w stanie pełnej gotowości...
    To tak samo jak przysłona... Zawsze mam największy otwór zakładając, że warunki oświetleniowe będą złe. Wiadomo, że potem można ją przymknąć po to, żeby zdjęcie było ciut ostrzejsze lub GO większa...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    oj duzo nauki cie czeka przed wejsciem do studia. W studiu fizycznie nie mozna, nie ma jak sie posługiwac odczytem z aparatu - bo on pokazuje ciągłe, a nie błysk. Dlatego Auto ISO jest tu bez sensu - nalezy wyłączyć.
    oj duuuzo nie wiedzialem ze mowisz o blysku, dlatego sie dziwilem Twojej reakcji na auto 1600
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jacku, przecież AUTO ISO, to funkcja body. Żeby body moglo prawidłowo wyznaczyć parametry naswietlania i dobrać czułość, to musi otrzymać komplet informacji od zewnętrznych urządzeń, które będą błyskać. Jeśłi oświetlenie jest ciągłe, to wszystko jest zawsze w najlepszym porządku. Jeśli całość pracuje w CLSie, to też wszystko jest OK. Ale jeśli używasz sprzętu błyskającego, o którym body nic nie wie, to czemu się dziwisz....
    nie dziwię się. Wiem, że body działa prawidłowo.
    wskazałem sytuację gdzie body jest oszukane przez warunki zewnętrzne, przez co źle zadziałała funkcja Auto ISO.
    jak pisałem kilka postów wczesniej - nie lubię dawac mozliwości automatyce do oszukiwania mnie (taki moze byc efekt) wolę wiecej manuala.
    To kwestia metod pracy, każdy robi to co lubi.
    Gdybym robił więcej sportu czy reporterkę to może bym auto iso uzywał, bo pracując tak na codzień - ma to sens - przyznaję. Dla mnie nie ma - robię więcej czego innego i mnie do tej funkcji nie da się przekonać, nie tylko dlatego, że bywam upraty, ale dlatego, że też bywam zapominalski. Dla innych - zależy co robią i co lubią.
    W końcu decyzję producent zostawił użytkownikowi - można włączać, ale nie trzeba. Funkcja ma swoje plusy - ma też minusy. Dobrze by było by ta decyzja była świadoma - i to tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    To taka dobra funkcja wyjściowa aparatu w stanie pełnej gotowości...
    ale ja nie chodzę z aparatem na polowania. Zupełnie mi wystarczy pare sekund na ustawienie tego co potrzebuję.
    pracuje na 1 banku pamięci, choc mam 4. Zmiana banku na inny zajmie mi tyle czasu co zmiana 1 parametru. Nie potrzebuję więcej zmian. A mi sie na zdjęciach nie śpieszy. Natomiast nie mam w ogóle zamiaru pamiętac ustawień body. Są prawie zawsze takie same. Jak zmieniam jakis parametr np kontrast - bo dla jpg trzeba to wracam po nietypowej sesji do moich zerowych ustawień.
    Nie obchodzi mnie body i jego funkcje - skupiam się na zdjeciach (a najbardziej na oswietleniu - ale to inny problem). Dlatego dziś bym kupił nie d200 a d80 (wtedy nie był jeszcze produkowany). interesuje mnie matryca i to tyle (róznica w czasie synchronizacji też - ale te niewielką 1/3 EV tu bym zniósł)
    Nie jestem wzorem do nasladowania - dlatego nie dyskutujmy nade mną.
    O ile podaje swój przykład - to dlatego, żeby pokazac, że róznę sa potrzeby i nie wszystko wszystkim jest potrzebne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    ...no to jeśli nagle ISO auto wskoczy Ci na 1600 a Ty nie chcesz mieć zaszumionego zdjęcia to co za problem je skasować i poczekać na lepsze światło...
    Po to są cyfrówki przecież
    i tak na jedno wychodzi. Jeśli masz za słabe światło to albo robisz na 1600 i masz trochę szumu, albo nie robisz zdjęcia wcale, co za różnica?
    Widzę że uparłeś się przy tym autoiso i koniec, Twój wybór. Ja wolę Zrobić fotkę przy iso 800 z tym samym czasem jakby było iso 1600 i później wyciągnąć lepszą jakość z NEF-a. A jeśli czas będzie za krótki i nie da się "wyciągnąć" nic z NEF-a to trudno, trzeba czekać na lepszą okazję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lupus771 Zobacz posta
    Widzę że uparłeś się przy tym autoiso i koniec, Twój wybór. Ja wolę Zrobić fotkę przy iso 800 z tym samym czasem jakby było iso 1600 i później wyciągnąć lepszą jakość z NEF-a. A jeśli czas będzie za krótki i nie da się "wyciągnąć" nic z NEF-a to trudno, trzeba czekać na lepszą okazję.
    To nie to że się uparłem ale szybko przekonałem do tego, a widzę że wiele osób które od razu mówią że nie używają i nie będą używać nawet nie wiedzą do końca jak to działa.
    Nie rozumiem co znaczy "wolę zrobić fotkę na iso 800" ? Będziesz ją celowo niedoświetlał dając EV na -1 żeby uzyskać zadowalający Cię czas migawki a potem rozjaśniał przy wołaniu? Bo z NEfa krótszego czasu migawki raczej nie wyciągniesz, a gdy zdjęcie w danych warunkach ma satysfakcjonująco krótki czas dopiero przy 1600 to wiadomo że przy 800 czas będzie 2 razy dłuższy, a to już duża różnica...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Strona 9 z 26 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów