Close

Strona 7 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 256

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wegejazz Zobacz posta
    Tak się zastanawiam jak często korzystacie z tej opcji. Sami ustawiacie ISO czy jednak zostawiacie to automatowi? Taka mała ankieta
    ISOauto to bardzo dobra funkcja. Gdy miałem D50 to zawsze ustawiałem ISO na automat i maksymalną długość czasu migawki na 1/125s przy obiektywie 18-50 2.8. Zalety tego rozwiązania są dwie. Pierwsza to taka, że aparat sam podnosi czułość, którą i tak musiał bym podnieść ręcznie, aby prawidłowo wykonać zdjęcie. Druga to taka, że ręcznie czułość w D50 ustawia się co 1ev, a automat ustawia co 1/3ev. dodam, że bardzo brakuje mi tej funcji w 400D.

Pozdrawiam
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    Powyżej przykład kogoś, kto nie do końca rozumie jak to działa...
    Jeśli tak to świetnie rozumiesz to wytłumacz wszystkim jak zrobić zdjęcie na isoauto żeby czułość nie wskoczyła powyżej iso 1000. Może jest jakieś ograniczenie o którym nie wiem???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lupus771 Zobacz posta
    Jeśli tak to świetnie rozumiesz to wytłumacz wszystkim jak zrobić zdjęcie na isoauto żeby czułość nie wskoczyła powyżej iso 1000. Może jest jakieś ograniczenie o którym nie wiem???
    O ile wiem, w D80 jest ogranicznik. W D70(s) i D50 nie ma.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Dokladnie tak jak napisal ekonet.
    W D200 masz mozliwosc ustawienia minimalnego czasu i maksymalnego ISO.
    Z tego co pamietam w D70 nie daje sie ustawic maksymalnego ISO.
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    włączę się. Przestawiam ISO na 400 - ostatnie przeze mnie akceptowalne

...

Auto ISO by mnie myliło. Pokazywało by parametry (czas, przysłona) z których by wynikało, że mogę robic zdjęcia.
    Wystarczy ustawić maksymalne ISO na 400 i będziesz miał dokładnie tak jak chcesz. Nadal uważasz, że to zły pomysł?

Osobiście nie używam Auto ISO, bo tak jak Jacek_Z nie akceptuję wysokich czułości, a w D50 nie ma niestety możliwości ustawienia maksimum.
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lupus771 Zobacz posta
    ...a dlaczego ma nie wskakiwać skoro warunki oświetleniowe tego wymagają a większego otworu przysłony nie możesz już ustawić?
    Niby jak zrobisz zdjęcie (nie licząc tych ze statywu bo wtedy tak jak pisałem ISO auto należy wyłączyć na ten czas) kiedy warunki oświetleniowe przy danej przysłonie wymagają ISO 1200-1600, żeby uzystać tak szybką migawkę, aby zdjęcie nie było poruszone? Masz chwyt jak Renata Mauer? jak już ktoś napisał...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Nie ...
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

"Wolę ustawić ręcznie na iso 800 mieć niedoświetlone zdjęcia ale jakościowo lepsze."

Zalezy od definicji jakosci.

"Jaaasne. Szczególnie przy zdjęciach sportowych VR to umożliwi. Zdjęcie biegnącego człowieka też zrobisz na 1/30 sekundy?"

Tez mnie zawsze smieszy slepa fascynacja antyszejkami
    Bardzo przydatna rzecz, ale... tylko czasami.

Co do AutoISO, uzywam w razie potrzeby, chociaz czesciej manual, z przyczyn takich, jak Jacek Z. (mylace wskazania i brak jakosci niezbednej, aby focenie bylo celowe)

Czasem taki automat potrafi d... uratowac. Jezeli dobierzemy czas do ogniskowej, a przyslone do GO, to praktycznie tylko ISO nam zostaje do manipulacji.
    Czy ma byc auto? Kwestia wygody, akceptacji i potrzeb.
    W D80 konfiguruje sie to naprawde sensownie.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Bogdan 26
    Gość

Domyślnie

brawo tak trzeba robić nikon stworzył niesamowitą maszynę o ogromnych mozliwościach trzeba je stale zgłębiać poznawac i wykorzystywac w praktyce a przedewszystkim nie bac się

Domyślnie

Wszystko zależy od potrzeby danej chwili. Robiąc zdjęcia na zlecenie do np. reklamy na AutoISO nie zdecydował bym się -to samo robiąc zdjęcia nocne kiedy pod ręką jest statyw. Fotografując jakąś imprezę z nastawieniem na tzw reporterkę czemu nie ? Zdjęcia w iso 1600 a nawet więcej, na potrzeby www wyglądają bardzo dobrze i nie trzeba szaleć z jakością.

A to zdjęcie, które wymagało użycia iso 1600 -czas o ile pamiętam 1/60s. AutoIso czasem bardzo pomaga.

Strona 7 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów