Close

Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 256

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Wszystko zależy od potrzeby danej chwili. Robiąc zdjęcia na zlecenie do np. reklamy na AutoISO nie zdecydował bym się -to samo robiąc zdjęcia nocne kiedy pod ręką jest statyw. Fotografując jakąś imprezę z nastawieniem na tzw reporterkę czemu nie ?
    rozsądne podejście.
    ja zwróciłbym uwagę na cos innego.
    producenci coraz wiecej funkcji wpakowują w body. Jaki tego efekt? Użytkownik ma do opanowania sporo niuansów, musi pamiętać o przestawianiu funkcji w menu - bo w innych warunkach takiej funkcji sie nie da, trzeba inną itd, itd. Zmienia się body - znowu trochę inaczej konfiguracja i zasady działania (np synchro 1/500s w hybrydowych d50 i 70 kieruje sie innymi zasadami niz w szczelinowych d80, d200 i wyższych).

W efekcie - uczymy sie obsługi aparatów i technologii tam wpakowanych - by zrobic zdjęcie musimy wiedziec jakie algorytmy skracania czasów producent przewidział w jakiejś tam opcji i kiedy sie to stosuje.

Nie musimy sie uczyć juz fotografii, tylko jakie są ustalenia optymalne dla robienia zdjęć typu .....

a nie lepiej to wszystko posłać w diabły?
    Wg mnnie lepiej nauczyć sie wpływu kilku czynników na zdjęcie i miec to wszystko w małym paluszku (czas, przysłona, ISO, tryby A, M, S, P) Będzie to pasowało w kazdym body i będzie działaniem wiele bardziej swiadomym niz zdawanie się na automatyke odpowiednią w danej sytuacji. A mając to bardzo dobrze opanowane przewidzę i poprzestawiam to wszystko co trzeba szybciej.
    No ale ja juz stary jestem
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    ...a dlaczego ma nie wskakiwać skoro warunki oświetleniowe tego wymagają a większego otworu przysłony nie możesz już ustawić?
    Niby jak zrobisz zdjęcie (nie licząc tych ze statywu bo wtedy tak jak pisałem ISO auto należy wyłączyć na ten czas) kiedy warunki oświetleniowe przy danej przysłonie wymagają ISO 1200-1600, żeby uzystać tak szybką migawkę, aby zdjęcie nie było poruszone? Masz chwyt jak Renata Mauer? jak już ktoś napisał...
    Jak już pisałem nie lubię iso 1600. Jeśli jest taka sytuacja to najczęściej nawet nie robię zdjęć, chyba że dla samego "polowania". Dlatego dalej twierdze że isoauto to świetna sprawa ale nie zawsze. Przy fotografowaniu zwierząt potrzebuje czasu przynajmniej 1/125s bo cóż z tego że mam vr jak jeleń ruszy szybko głową i przy czasie 1/30s +vr wszystko jest ostre oprócz najważniejszej części. Mam takich zepsutych zdjęc już trochę. W takich sytuacjach wolę zrezygnować ze zdjęć i tylko podziwiam piękno natury albo ustawiam iso 800 czas 1/125s (tryb S) i trudno, co wyjdzie to wyjdzie. Nawet jeśli zdjęcie wyjdzie niedoświetlone to wolę je rozjaśniać ale mieć nieporuszone. A jeśli warunki świetlne się nagle poprawią to widzę to w wizjerku na drabince i mogę szybko skrócić czas kółeczkiem.

Domyślnie

A ja mam wlaczone auto iso. Jak mam statyw to wylaczam. Swietna funkcja, mam wlaczana od 1/125 na kicie i sprawdza sie swietnie. Jak jest troszku mniej swiatla to sam zmienia wartosc (co fajniejsze dziala nie tylko na wartosciach ktore mozemy ustawic recznie, tylko ma wiecej mozliwosci np. 280), zeby nie schodzic ponizej zadanej wartosci czasu - jeszcze raz mowie ze mi sie sprawdza! Bardzo przydatna funkcja
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Okolice Wrocławia

Domyślnie

Czasami stosuję takie rozwiązanie, że pierwsze zdjęcie robię na auto i w zależności od efektu zostawiam auto lub przechodzę na manual próbując zmienić inne ustawienia, jeżeli iso jest zbyt wysokie.
    FX i parę klamotów

Oszczędny w słowach Awatar micruz
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Kwestia tego co akurat fotografuję. Czasami AutoISO mam długo włączone a czasami mi przeszkadza...zależy co do czego, kiedy za co i po co - generalnie uważam że w Nikonach jest to bardzo dobrze rozwiązane i gdy używa się tego z głową spełnia swoje zadanie bardzo dobrze.
    D50 i trochę złomu | Tylko Chuck Norris ma idealnie czystą matrycę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lupus771 Zobacz posta
    Jak już pisałem nie lubię iso 1600. Jeśli jest taka sytuacja to najczęściej nawet nie robię zdjęć, chyba że dla samego "polowania". Dlatego dalej twierdze że isoauto to świetna sprawa ale nie zawsze. Przy fotografowaniu zwierząt potrzebuje czasu przynajmniej 1/125s bo cóż z tego że mam vr jak jeleń ruszy szybko głową i przy czasie 1/30s +vr wszystko jest ostre oprócz najważniejszej części. Mam takich zepsutych zdjęc już trochę. W takich sytuacjach wolę zrezygnować ze zdjęć i tylko podziwiam piękno natury albo ustawiam iso 800 czas 1/125s (tryb S) i trudno, co wyjdzie to wyjdzie. Nawet jeśli zdjęcie wyjdzie niedoświetlone to wolę je rozjaśniać ale mieć nieporuszone. A jeśli warunki świetlne się nagle poprawią to widzę to w wizjerku na drabince i mogę szybko skrócić czas kółeczkiem.
    ...no to jeśli nagle ISO auto wskoczy Ci na 1600 a Ty nie chcesz mieć zaszumionego zdjęcia to co za problem je skasować i poczekać na lepsze światło...
    Po to są cyfrówki przecież
    i tak na jedno wychodzi. Jeśli masz za słabe światło to albo robisz na 1600 i masz trochę szumu, albo nie robisz zdjęcia wcale, co za różnica?
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Odie83, oni myślą, że AUTO ISO to taki odpowiednik zielonego programu. Że to niby aparat dobiera czułość według swojego "widzimisię" i na podstawie 100000000 sytuacji zdjęciowych zapisanych w pamieci aparatu dobiera ISO 1600 tam, gdzie wystarczy ISO 200. A jako doświadczeni fotografiści, zielonych programów nie używaja - z założenia ich nie używają. I nawet im się nie chce instrukcji poczytać i sprawdzić w praktyce jak to dziala i czy to ma coś wspólnego z zielonym programem, czy nie.
    Jacek

Domyślnie

Lepiej, że jest Autoiso niż by miało nie być
    Przydaje się w niektórych sytuacjach i czasami stosowałem.

Natommiast fatalną rzeczą jest zapomnienie o tym, że w puszce wybrana jest ta funkcja. Ja kiedyś zapomniałem i przez to spieprzyłem parę fajnych fotek
    W D70 powinno się w CFach wprowadzać wiek użytkownika. Do 35 lat Auto Iso powinno być dostępne w menu, powyżej 35 niedostępne
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

no to sobie zrobiłem eksperyment. AUTO ISO.
    wchodze do zaciemnionego studia fotograficznego, palą sie jedynie piloty w lampach.
    nakładam na body promiennik podczerwieni.
    nastawiam czas 1/200 i przysłonę 8 - jak wychodzi z światłomierza. Robię zdjęcie.
    i co?
    ISO 1600 !!!
    dobrane takie bo było ciemno (piloty).
    Ja po prostu nie chcę pamiętać, że aparat ma bajery. Dla mnie to jest bez sensu. Podobnie jak auto kontrast, auto nasycenie koloru itd. A czesto robię w jpg nie raw - bez odwrotu. Ja chcę by aparat robił co ja chcę. Nie mam zamiaru pamiętac co wprowadziłem do menu 2 tygodnie temu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no to sobie zrobiłem eksperyment. AUTO ISO.
    wchodze do zaciemnionego studia fotograficznego, palą sie jedynie piloty w lampach.
    nakładam na body promiennik podczerwieni.
    nastawiam czas 1/200 i przysłonę 8 - jak wychodzi z światłomierza. Robię zdjęcie.
    i co?
    ISO 1600 !!!
    dobrane takie bo było ciemno (piloty).
    Ja po prostu nie chcę pamiętać, że aparat ma bajery. Dla mnie to jest bez sensu. Podobnie jak auto kontrast, auto nasycenie koloru itd. A czesto robię w jpg nie raw - bez odwrotu. Ja chcę by aparat robił co ja chcę. Nie mam zamiaru pamiętac co wprowadziłem do menu 2 tygodnie temu.
    a jak byś wyłączył auto iso i ustawił na 200 to na manualu drabinka nie pokazałaby Ci tego samego na tym czasie i przyslonie.
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów