Close

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 102

Wątek: d5000 vs d90

Domyślnie

Jak czytam te wszystkie opinie, to na usta wysuwa się tylko jedno zdanie "każdy chwali swoje". Tak naprawdę pytania typu: który lepszy d5000 czy d90, jaki aparat wybrać itp. zadają osoby które dopiero zaczynają przygodę z lustrzankami. Moim skromnym zdaniem: brak śrubokręta, górnego wyświetlacza, czy silniczka wbudowanego w korpusie, nie ograniczają za bardzo osób, które robią amatorskie fotki z wakacji i imienin u cioci. Tak naprawdę jest to zwykły wyścig szczurów który nie ma końca. Każdy dąży do doskonałości, chciałby mieć najlepszy sprzęt. Laikom wydaje się, że jak już kupią d90 to już będą robili profesjonalne zdjęcia. I tu bardzo często przychodzi rozczarowanie. Okazuje się że d90 robi takie same zdjęcia jak d5000. Wszystko jest kwestią umiejętności i wiedzy. Proszę mi uwierzyć, że dobry fotograf zrobi lepsze zdjęcie zwykła małpką niż większości tych pseudo ekspertów od d90 swoją kosmiczną maszyną. Uważam że lepiej zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup książek, zrobienie jakiegoś kursu fotograficznego, dokupienie osprzętu (dodatkowej lampy, dodatkowego obiektywu), aniżeli wyrzucać pieniądze w błoto. Odnoszę wrażenie że większość właścicieli d90 którzy wypowiadają się tutaj,to zwykli onaniści sprzętowi, którzy kupili swój aparat sugerując się jedynie chęcią posiadania najlepszego sprzętu. Zapomnieli tylko że wcale nie maja najlepszych aparatów bo zawsze można kupić coś lepszego. Więcej zdrowego rozsądku przy zakupach.

Domyślnie

Nio. Ja zacząłem od D5000 i mi starczał cały czas. Pomału zaczyna mnie ograniczać, ale nie dlatego, że zdjęcia słabo wychodzą, tylko że mam ograniczenia techniczne (śrubokręt, CLS i inne) które sa mi potrzebne. Dla totalnego amatora który nie zakłada nic poza kitem lub innym uniwersalnym szkiełkiem to świetny aparat. Jak się już coś umie, to się z niego wyrasta.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    Nio. Ja zacząłem od D5000 i mi starczał cały czas. Pomału zaczyna mnie ograniczać, ale nie dlatego, że zdjęcia słabo wychodzą, tylko że mam ograniczenia techniczne (śrubokręt, CLS i inne) które sa mi potrzebne. Dla totalnego amatora który nie zakłada nic poza kitem lub innym uniwersalnym szkiełkiem to świetny aparat. Jak się już coś umie, to się z niego wyrasta.
    jak już tak daleko się posunąłeś to chyba następny będzie D7000 ?
    ja jeszcze zostaję przy D5000 jakiś czas na razie nic mi nie brakuje no może tylko tej jakości filmów z D7000 ale da się żyć bez tego
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

D7000 nie, bo finansowo nie podołam. Wolę wiecej szkiełek. Bedzie używka D300 lub FujiS5Pro, ale chyba jednak D300.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    D7000 nie, bo finansowo nie podołam. Wolę wiecej szkiełek. Bedzie używka D300 lub FujiS5Pro, ale chyba jednak D300.
    no tak jak musisz już teraz to się zgadza. Jeżeli poczekasz to pewnie za chwilę będą używki D7000 w przystępnej cenie.
    Ja wolę dozbierać i kupić nówkę
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Ja osobiście też jestem bardzo zadowolony z D5000 i nie narzekam ale jakbym miał teraz zmieniać to tylko na D300 uważam że jak już się przesiąść to na coś bardziej Prof....
    Wspomnienie po Nikon D5000. Aktualnie Nikon D300s, Sigma 17-50/2.8 EX DC HSM, AF-S 55-200 mm f/4-5.6G DX VR, Nikon SB-600, i trochę drobiazgów.
    http://mar-fi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarFi77 Zobacz posta
    Ja osobiście też jestem bardzo zadowolony z D5000 i nie narzekam ale jakbym miał teraz zmieniać to tylko na D300 uważam że jak już się przesiąść to na coś bardziej Prof....
    Użyłes mego "ukochanego" słowa, powiedz jak mierzysz, jak określasz, tę "profesjonalność" ?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

"Tak naprawdę jest to zwykły wyścig szczurów który nie ma końca."

Od ponad 4 lat uzywam D80. Poczulem sie wyjatkowy
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skany Zobacz posta
    Uważam że lepiej zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup książek, zrobienie jakiegoś kursu fotograficznego, dokupienie osprzętu (dodatkowej lampy, dodatkowego obiektywu), aniżeli wyrzucać pieniądze w błoto.
    Zakup lepszej (TAK - LEPSZEJ) puszki = pieniadze wyrzucone w bloto? Odwazna teza.

To ze Ty nie potrafilbys wykorzystac mozliwosci drzemiacych w danym body swiadczy tylko o Twoich umiejetnosciach, a nie jego posiadaczach.

Cytat Zamieszczone przez skany Zobacz posta
    Odnoszę wrażenie że większość właścicieli d90 którzy wypowiadają się tutaj,to zwykli onaniści sprzętowi, którzy kupili swój aparat sugerując się jedynie chęcią posiadania najlepszego sprzętu.
    A nie odnosisz wrazenia, ze posiadaczy D5000 dreczy kompleks posiadania mniejszego i mniej dopasionego sprzetu?*

*Tak, to rownie tania prowokacja.
    Ostatnio edytowane przez Sin ; 23-01-2011 o 21:03

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów