potrzebuje rady która wg was jest lepsza ? i ewentualnie jakie brać obiektywy ? Pomocy![]()
Szukaj
potrzebuje rady która wg was jest lepsza ? i ewentualnie jakie brać obiektywy ? Pomocy![]()
opcja szukaj!
Nikon http://greg77.com/
d90 a obiektywy na poczatek bierz z 18-105 reszta wyjdzie w praniu
2 tygodnie temu kupiłem D90 + 18-105, po przesiadce z A200 i jestem mega zadowolony.
Wszystko jest in plus![]()
D5000 nawet nie brałem pod uwagę, nie lubię odchylanych ekranów i brak silniczka AF
Nie czekaj tylko bierz D90.
BTW
Takich już tematów było już setki.
Jesli nie masz zamiaru pózniej kombinowac z optyką, chcac jednoczesnie zaoszczedzic troche grosza to mozesz wziac i d5000 ale z 18-105. (Chyba to bedzie lepsze rozwiązanie niz d90 z 18-55 biorac pod uwage uniwersalność zestawu). Ale jesli planujesz rozbudowywać szklarnie to zdecydowanie d90 - nie bedzie Cie wtedy ograniczał brak srubokręta......
Brak srubokreta juz nie jest ograniczeniem. D90 ma inne zalety. Zdecydowanie bardziej istotne, aczkolwiek ma tez braki wzgledem d5000. Bylo juz o tym duzo i dziwi mnie, ze zaden moderator nie zamknal watku.
Szymonie z miasta....
każdemu wg potrzeb....
poszukaj, na forum jest masa informacji na temat obu puszek. Wszystko zależy od tego czy fotografia cię wciągnie, jeśli tak a kupisz jak ja d5k to po czasie może nie będziesz żałował, bo moim zdaniem to dobry aparat ale z pewnością nadejdą takie chwile w których przydałoby się kilka przydatnych funkcji d90
d5000, nikkor 18-105mm vr , N 35/1.8G , Helios-44m-4 2/58, sb-600
Obrazek generują taki sam, ale D5000 nie ma:
- radiowego wyzwalania zewnętrznych lamp (nieistotne, jeśli ich nie dokupisz)
- silnika AF w body (nieistotne, jeśli nie interesują cię obiektywy bez silnika)
za to chyba ma mniejszy wizjer, ale ma też odchylany ekran.
A czy to koniecznie musi być Nikon? Bo wydaje mi się, że konkurencja obecnie lepiej wypada w tej półce cenowej. Wziąłbym pod uwagę Pentaxa K-X, który w zasadzie ma wszystko, czego można chcieć.
Skontaktuj się z nami