dzięki za odp;]
Szukaj
dzięki za odp;]
Jak czytam te wszystkie opinie, to na usta wysuwa się tylko jedno zdanie "każdy chwali swoje". Tak naprawdę pytania typu: który lepszy d5000 czy d90, jaki aparat wybrać itp. zadają osoby które dopiero zaczynają przygodę z lustrzankami. Moim skromnym zdaniem: brak śrubokręta, górnego wyświetlacza, czy silniczka wbudowanego w korpusie, nie ograniczają za bardzo osób, które robią amatorskie fotki z wakacji i imienin u cioci. Tak naprawdę jest to zwykły wyścig szczurów który nie ma końca. Każdy dąży do doskonałości, chciałby mieć najlepszy sprzęt. Laikom wydaje się, że jak już kupią d90 to już będą robili profesjonalne zdjęcia. I tu bardzo często przychodzi rozczarowanie. Okazuje się że d90 robi takie same zdjęcia jak d5000. Wszystko jest kwestią umiejętności i wiedzy. Proszę mi uwierzyć, że dobry fotograf zrobi lepsze zdjęcie zwykła małpką niż większości tych pseudo ekspertów od d90 swoją kosmiczną maszyną. Uważam że lepiej zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup książek, zrobienie jakiegoś kursu fotograficznego, dokupienie osprzętu (dodatkowej lampy, dodatkowego obiektywu), aniżeli wyrzucać pieniądze w błoto. Odnoszę wrażenie że większość właścicieli d90 którzy wypowiadają się tutaj,to zwykli onaniści sprzętowi, którzy kupili swój aparat sugerując się jedynie chęcią posiadania najlepszego sprzętu. Zapomnieli tylko że wcale nie maja najlepszych aparatów bo zawsze można kupić coś lepszego. Więcej zdrowego rozsądku przy zakupach.
Nio. Ja zacząłem od D5000 i mi starczał cały czas. Pomału zaczyna mnie ograniczać, ale nie dlatego, że zdjęcia słabo wychodzą, tylko że mam ograniczenia techniczne (śrubokręt, CLS i inne) które sa mi potrzebne. Dla totalnego amatora który nie zakłada nic poza kitem lub innym uniwersalnym szkiełkiem to świetny aparat. Jak się już coś umie, to się z niego wyrasta.
D7000 nie, bo finansowo nie podołam. Wolę wiecej szkiełek. Bedzie używka D300 lub FujiS5Pro, ale chyba jednak D300.
Ja osobiście też jestem bardzo zadowolony z D5000 i nie narzekam ale jakbym miał teraz zmieniać to tylko na D300 uważam że jak już się przesiąść to na coś bardziej Prof....![]()
Wspomnienie po Nikon D5000. Aktualnie Nikon D300s, Sigma 17-50/2.8 EX DC HSM, AF-S 55-200 mm f/4-5.6G DX VR, Nikon SB-600, i trochę drobiazgów.
http://mar-fi.pl
"Tak naprawdę jest to zwykły wyścig szczurów który nie ma końca."
Od ponad 4 lat uzywam D80. Poczulem sie wyjatkowy![]()
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Zakup lepszej (TAK - LEPSZEJ) puszki = pieniadze wyrzucone w bloto? Odwazna teza.
To ze Ty nie potrafilbys wykorzystac mozliwosci drzemiacych w danym body swiadczy tylko o Twoich umiejetnosciach, a nie jego posiadaczach.
A nie odnosisz wrazenia, ze posiadaczy D5000 dreczy kompleks posiadania mniejszego i mniej dopasionego sprzetu?*
*Tak, to rownie tania prowokacja.
Ostatnio edytowane przez Sin ; 23-01-2011 o 21:03
Skontaktuj się z nami