Close

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 102 z 102

Wątek: d5000 vs d90

Domyślnie

A ja bym wybrał Panasonica FZ-100, i namawiam teraz ojca aby zmienił swoje FZ-50 na FZ-100 choć przez moment chciał lustro jakieś, ale wybiłem mu z głowy. Znam go i wiem co fotografuje, dużo wypadów , wakacje, i domówki potem on to fajnie składa w jakimś programie podkłada muzyke i robi prezentacje Dokupił sobie lampę Metza 50 i jest zadowolony .

Nie polecam raczej lustra osobie która nie wciągnie sie w fotografie, bo zdjęcia nie będą tak fajne jak na google
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barlo Zobacz posta
    Witam wszystkich. Jestem tu nowy i to mój pierwszy post ale śledzę niektóre tematy już od jakiegoś czasu.
    Mam zamiar kupić lustrzankę gdyż chcę aby moje zdjęcia z wakacyjnych wojaży były lepsze niż te dotychczasowe. Zaznaczam, że jestem całkowitym amatorem i raczej nigdy nie będę zajmował się fotografią zawodowo. Myślałem o zakupie Nikona d90 ale raczej mnie na niego nie stać i dlatego zastanawiam się nad d5000. Od jutra w MM ma się pojawić w zestawie z dwoma obiektywami 18-55 i 55-200 za 2580zł. Czy będzie to dla mnie dobre rozwiązanie czy może wybrać bardziej uniwersalny obiektyw 18-105? Proszę fachowców o poradę?

"czy jesteś świadom praw i obowiązków wynikających z posiadania lustrzanki?".....

a tak na poważnie....przemyśl po pierwsze kwestię czy lustro to to czego potrzebujesz.....bo przez to że "zanabędziesz" lustrzankę twoje zdjęcia nie staną się od razu piękne i wspaniałe.....to nie tak działa.....oczywiście nie mówię o samej jakości i fakturze i powiedzmy szumach, bo tu to przewaga jest bezapelacyjna. Napisałeś o wakacyjnych wojażach jako gł temacie fotografii, ....lustro nie jest niezbędne, powiem więcej....czasem nawet mogło by być bardziej uciążliwe niż jakiś np zaawansowany kompakt.....
    wiadomo waga,zmiana obiektywów,cena.
    mając np obiektyw 18-105vr jakbyś jakieś tele chciał kupić, to albo 55-300/70-300...co za tym idzie....
    -waga
    -większa torba
    -cena
    -mniejsza mobilność

dlatego sporo ludzi jako spacerniaka kupuje poczciwe 18-200 II (ale to wiadomo ok 2000zł)

nie wiem z jakiego aparatu przechodzisz na wyższy poziom, ale poważnie też rozważyłbym

fuji hs10
    fuji es200exr

wg mnie jedne lepszych zaawansowanych kompaktów dostępnych na rynku....fuji wg mnie przoduje w tej półce....
    a cena na poziomie 1100zł

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów