Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 102

Wątek: d5000 vs d90

Domyślnie

podałem przykład.

podam inny mniej więcej taki sam jak w innym wątku aparat przy ziemi na statywie w błocie , gleba i kadrujesz ? czy wolisz ekranik ?
    tanie tele racja jak ktoś chce przy oszczędzić ma co ma ... z d5k masz 500 zł jak piszesz za sigme 600 składasz to do kupy i masz używke N70-300 VR z af-s i lepszym szkłem

iso ustawiam naciskając przycisk i kręcąc kółkiem no problemo, górny wyświetlacz nie widzę potrzeby i tak patrze w wizjer.

są za i przeciw nie chce Ci wcisnąć że lepszy jest d5k oba są równie dobre jeden ma "to" drugi "tamto" finalnie i nawet na tym błocie zrobisz kadr taki jak ja z d5000.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordYoghurt Zobacz posta
    Zakładam, że pytający świadomie kupuje lustrzankę, czyli nie po to, żeby do końca życia używać jej z tylko jednym, kitowym obiektywem. A wybierając D5k do wielu szkieł drogę sobie zamykamy: do bieda-portretówki 50 1.8, do porterówki 85 1.8, czy do makro 60 2.8 z drugiego obiegu po 900zł. Górny wyświetlacz, lepszy wizjer i zdalne wyzwalanie lamp i kilka guzików i jedno pokrętło więcej i ekran o 2x większej liczbie pikseli wcale nie są bajerami i zdecydowanie warto za nie dopłacić 25%. Cóż, różnica w cenie między D5k, D90 i D300s jest uzasadniona, a aparaty poza wspólną matrycą różni praktycznie wszystko.
    No tak skoro ktoś pyta to jest świadom tego co chce kupić
    Ogólnie wg mnie te puszki są adresowane do rożnych typów osób,
    d5000 właśnie do takiego imieninowego pstrykania od czasu do czasu
    d90 dla osoby która jest świadoma tego co daje jej dopłata tych 25%

a daje naprawdę dużo większe możliwości rozwoju i późniejszego inwestowania w to hobby
    nie mowie tutaj już o oczywistych oczywistościach które wymieniliście wcześniej.

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    podałem przykład.

podam inny mniej więcej taki sam jak w innym wątku aparat przy ziemi na statywie w błocie , gleba i kadrujesz ? czy wolisz ekranik ?
    Dla tego każdy świadomie powinien dokonywać wyboru.
    Dla mnie np to co podałeś to gadżet który jest mi potrzebny jak wibrująca deska w sraczu.

Ale tak jak mowie dla mnie ... dla kogoś może to być koronna różnica stawiająca w jego zastosowaniu d5000 wyżej niż d90
    dla mnie ważniejsze jest to ze w d90 jest ekran na którym widać przez duże W. I mniej problematycznie ocenie sobie od razu w aparacie czy zdjęcie jest ostre czy nie.
    Ostatnio edytowane przez onia ; 14-01-2011 o 10:58
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez onia Zobacz posta
    No tak skoro ktoś pyta to jest świadom tego co chce kupić
    Skoro ktoś pyta, to szuka potwierdzenia innych na to, co już zdecydował?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Skoro ktoś pyta, to szuka potwierdzenia innych na to, co już zdecydował?
    Tak to prawda ale każdy doradzi tutaj tak naprawdę przez pryzmat swoich potrzeb. I tego co on by kupil
    Nie zauważyłeś tego ?

Domyślnie

To ja podam inny przykład

... tato zrób mi zdjęcie takie wiesz światło od dołu a ja robię wyskok ... eeee synku nie da się, trzeba dokupić akcesoria , ale mogę ci zrobić jak się taplasz w błocie

tak mi się nasunęło po przeczytaniu o tej desce od kibla

Także jak widać jedynym dla mnie plusem d5k jest cena za którą dostaje same minusy w porównaniu do D90 ale to dla mnie. Jak jak mam zrobić dla mnie fajne zdjęcie to wezmę i się położę na ziemi, i zrobie szybkie ujęcie bo należy przypomnieć ze AF w trybie LV działa tak szybko iż cała akcja może uciec a i tak kucanie jest niezdrowe można potem nie wstać (ja mam sporą nadwagę)
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ja-NOS Zobacz posta
    To ja podam inny przykład

... tato zrób mi zdjęcie takie wiesz światło od dołu a ja robię wyskok ... eeee synku nie da się, trzeba dokupić akcesoria , ale mogę ci zrobić jak się taplasz w błocie

tak mi się nasunęło po przeczytaniu o tej desce od kibla

Także jak widać jedynym dla mnie plusem d5k jest cena za którą dostaje same minusy w porównaniu do D90 ale to dla mnie. Jak jak mam zrobić dla mnie fajne zdjęcie to wezmę i się położę na ziemi, i zrobie szybkie ujęcie bo należy przypomnieć ze AF w trybie LV działa tak szybko iż cała akcja może uciec a i tak kucanie jest niezdrowe można potem nie wstać (ja mam sporą nadwagę)
    Taki mały OT ... JA-Nos chyba znalazłem ten kabel
    odezwij się na PW zrobię zdjęcie i mi powiesz czy to ten a jak ten to ci podeśle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez onia Zobacz posta
    Tak to prawda ale każdy doradzi tutaj tak naprawdę przez pryzmat swoich potrzeb. I tego co on by kupil
    Nie zauważyłeś tego ?
    Fakt, ja D80 na tamte czasy kupowałem w mocnej świadomości silnika, blado sobie uświadamiałem pokrętła, o commanderze CLS nie wiedziałem na tamte czasy. Jak patrzę na torbę ze szkłami, wyższa cena zwróciła mi się tysiąc razy.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Fakt, ja D80 na tamte czasy kupowałem w mocnej świadomości silnika, blado sobie uświadamiałem pokrętła, o commanderze CLS nie wiedziałem na tamte czasy. Jak patrzę na torbę ze szkłami, wyższa cena zwróciła mi się tysiąc razy.
    A teraz ? dałbyś rade bez silnika ? bez pokręteł ? bez CLSa ?
    Ja nie używam CLSa codziennie ale dobrze mieć świadomość ze jak będę musiał chociażby raz na rok wyzwolić lampę zdalnie to sobie ja wyzwolę bez kupowania czegokolwiek.
    Tak samo przy kupnie obiektywu. Idę kupuje co mi potrzeba a nie zastanawiam się czy ta 50 1,8 to mi bedzie działać AF czy muszę kupić ta druga ( droższą ) 50 1,4

Domyślnie

Wiadomo, że za komfort się płaci. Akurat z D5000 jest o tyle "niewygodna" sprawa, że rzeczywiście ma coś, czego nie mają inne Nikony, a piszę o obrotowym ekraniku. I to dla wielu osób może być przysłowiowym "języczkiem u wagi" - aha, mam coś, czego w innych modelach nie ma, a używałem często w kompakcie, to i nie wyobrażam sobie życia bez takiego ekraniku. Nie piszę tego w żadnym razie złośliwie, po prostu myślę, że to był celowy zabieg Nikona, który tę puszkę zadedykował byłym użytkownikom kompaktów, mówiąc "Patrzcie, tu macie super lustrzankę, którą obsługuje się podobnie jak kompakt".
    Tak czy inaczej, jeśli ktoś zadaje pytanie D5000 czy D90, to najwyraźniej się zastanawia, czy oprócz ekraniku są między tymi modelami inne różnice. Są i powyżej chyba wszystkie zostały wymienione. Teraz czas na prostą decyzję: czy te 500zł jest warte takich udogodnień, jak CLS, większy wyświetlacz, drugi wyświetlacz, śrubokręt? I tu osoba niedoświadczona powie: NIE, w D5000 mam wszystko, czego mi trzeba. Osoba, która poczytała forum i wie, że będzie się rozwijała fotograficznie, powie raczej: TAK, warto teraz wydać 500zł, bo za chwilę obiektyw, za chwilę zdalne wyzwalanie lampy, za chwilę... I tu jest różnica. Oczywiście, część "wad" D5000 można zniwelować, po prostu inwestując (sterownik SU, obiektywy z silnikiem), ale część jest już nie do odwrócenia (ergonomia!).
    Wg mojej opinii - D5000 dla osób, które uwielbiają kadrowanie ekranikiem w trybie LV lub wiedzą, że ich przygoda skończy się na zestawie podstawowym, ewentualnie dokupią jakieś szkło z silnikiem (ew. nie wiedzą, czy fotografowanie je wciągnie, ale takim radziłbym chyba jakiś fajny kompakcik zamiast ładowania się w lustrzanki).
    D90 dla osób, które wiedzą, za co płacą lub jeszcze nie wiedzą, ale chcą mieć spokojną głowę w przyszłości

Domyślnie

hehe ostatnio jak poleciłem pewnej damie kompakt zamiast lustra to się wzięła i obraziła na mnie i chyba na forum , choć przyznała że nie interesuje ją zmiana obiektywów.

Większość kupujących lustra naoglądała się zdjęć z mała GO w necie i myślą że jak kupią proste lustro i podstawowy obiektyw to już będą robić takie same zdjęcia, nie ważne co tam na forumowicze polecali oni na pewno się mylili w ogóle co oni mogą wiedzieć o robieniu zdjęć, wujek google pokazuje co innego a on wie wszystko i lepiej, po czym się okazuje że nie, tyle kasy i się nie da to skandal A może wystarczyło posłuchać forumowiczów, oni coś doradzali pisali coś o tanich starszych jasnych szkłach hmm to ja sobie kupie, ale co to mój aparat nie obsługuje i znowu kupa kasy psu w ...

Mam takiego kumpla który nie chce się przekonać do D90 bo on by wolał D5000 bo ma ruchomy LCD i koniec kropka, inne argumenty nie docierają :P Choć wie co to znaczy tanie szkło bo miał kiedyś D70s z Sigmą APO 70-300 bez silnika. Teraz wszedł w Sony i chyba dla niego to najlepsze wyjście bo to idealny chyba system dla amatorów. Wszystko mu sie tam wyświetla , zależności miedzy czasem a przesłoną itp...
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów