Close

Strona 6 z 26 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 256

Domyślnie

Haha, widzisz Odie, 1600 ustawione recznie mniej boli

Ja tam doceniam w autoISO wartosci posrednie, czasem wole miec 1250 z automatu niz 1600 w manualu. Niby niewiele, ale zawsze cos. Nie rozumiem batalii przeciw automatyce, tym bardziej, ze w tym wypadku ta automatyka jest w pelni kontrolowana (co innego taki AWB, ktorego dzialanie to wypadkowa fazy ksiezyca, srednich opadow w pakistanie w roku swini i nawet matka natura nawet nie wie czego jeszcze). Inna sprawa, ze lubie sobie podlubac przy zdjeciu, pokrecic i ustawic wszystko manualnie, bo choc zajmie to wiecej czasu, to daje radoche fotografowania
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Wink

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    Zakładamy, że masz przy sobie tylko Sigmę 2.8. Jest tak ciemno, że na A aparat ustawia Ci przy ISO 200 i f2.8 1/30 sek. przy 50mm ogniskowej... Co wtedy robisz?
    Zwększam iso na 800, jak się okiekt rusza to nawet na 1000 ale już z bólem, siła wyżasza albo (i) jak się da, to podchodze bliżej zmniejszjąc ogniskową i dalej ISO 800 albo 640-500. Ewentualnie (a tak bym właśnie zrobił) wyciągam sabine na sufit i deseczka odbijająca ewentualnie z dyfuzorem. Jak się nic nie rusza to zabieram statyw i wale na iso 200 lub 320 bez lampy albo z, ale na rear. Kurcze, wszsystko jest względne
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

Zakładamy, że masz przy sobie tylko Sigmę 2.8. Jest tak ciemno, że na A aparat ustawia Ci przy ISO 200 i f2.8 1/30 sek. przy 50mm ogniskowej... Co wtedy robisz?
    włączę się. Przestawiam ISO na 400 - ostatnie przeze mnie akceptowalne i przymykam obiektyw do 4 bo na pełnej dziurze słabo pracuje, a i GO wtedy będzie większa, a prawdopodobnie taka bedzie mi optymalna.

nie cierpię wysokich czułosci. Jak jest ciemno nie podnoszę czułosci. Po prostu nie robię wtedy zdjęć na zastanym świetle. Albo uzywam lampy, albo nie wyciagam w ogóle aparatu. To taki nawyk ze slajdów.
    Auto ISO by mnie myliło. Pokazywało by parametry (czas, przysłona) z których by wynikało, że mogę robic zdjęcia. Szkoda czasu na takie zdjecia (albo inaczej - zal potem ogladając wyniki)
    Oczywiscie zalezy co kto robi i czy się w czyms specjalizuje. Ja robię niektóre tematy - innych nie tykam. Nie robie reporterki i sportu. A fotografia "artystyczna" w ciemnosci jest do d... jakościowo.

to sa moje poglądy i pewnie nawet większość sie z tym nie zgadza.
    ja bym jednak radził pewna specjalizację i nie robienie zdjęć za wszelką cenę.
    (może sie już za dużo nafotografowałem?)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radosso Zobacz posta
    Zwększam iso na 800, jak się okiekt rusza to nawet na 1000 ale już z bólem,
    no widzisz
    ISO auto robi dokładnie to samo. Zwiększa czułość dokładnie o tle ile potrzebuje żeby wyrobić się z ustawionym przez Ciebie minimalnym czasem migawki

Ewentualnie (a tak bym właśnie zrobił) wyciągam sabine na sufit i deseczka odbijająca ewentualnie z dyfuzorem.
    miałem na myśli ten las właśnie... ;]

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jak jest ciemno nie podnoszę czułosci. Po prostu nie robię wtedy zdjęć na zastanym świetle. Albo uzywam lampy, albo nie wyciagam w ogóle aparatu.
    Też miałem takie przyzwyczajenie i mówiłem sobie: "nie robię w ogóle zdjęcia bo jest za ciemno"
    ale teraz myślę inaczej: "lepiej mieć trochę zaszumione zdjęcie niż nie mieć go wcale"
    z resztą w D50 ten szum nie jest wcale taki straszny nawet przy 1600...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Też miałem takie przyzwyczajenie i mówiłem sobie: "nie robię w ogóle zdjęcia bo jest za ciemno"
    ale teraz myślę inaczej: "lepiej mieć trochę zaszumione zdjęcie niż nie mieć go wcale"
    z resztą w D50 ten szum nie jest wcale taki straszny nawet przy 1600...
    1. po co zdjęcie złe technicznie? co mi po zdjeciu które nic mi nie da? chyba, że to po prostu fotograficzna dokumentacja.
    2. szum to nie jedyny minus, a nawet nie najistotniejszy minus (w ogóle to nawet czasami szum jest fajny, można go wprowadzic celowo przy dobrym swietle)
    Fotografia to rejestrowanie swiatła. Jak jest kiepskie swiatło to sa kiepskie zdjęcia. nie chodzi o szumy, ale o tonalność, brak ostrej krawędzi itd, itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Szkoda ze D50 np. nie widzi jeszcze wlaczonego VR-a (przetestowalem) w trybie auto iso.
    Zamiast zwiekszac iso mozna wlaczyc VR i zejsc znacznie z czasem.

Domyślnie

Jaaasne. Szczególnie przy zdjęciach sportowych VR to umożliwi. Zdjęcie biegnącego człowieka też zrobisz na 1/30 sekundy?
    Jacek

Domyślnie

JK chodzilo mi o zdjecia w slabym swietle w nocy ale...... taki automat by widzial ze cos sie szybko porusza i zwieksze iso a nie wlacza VR-a to juz calkiem by byl kosmos.

Domyślnie

no widzisz
    ISO auto robi dokładnie to samo. Zwiększa czułość dokładnie o tle ile potrzebuje żeby wyrobić się z ustawionym przez Ciebie minimalnym czasem migawki
    miałem na myśli ten las właśnie... ;]
    Właśnie tak oglądnołem troszkę to auto. Źadnej zabawy bo jest późno i mi się już nie chce. Ale sprawdze to przy najbliższej okazji i dam znać. p.s dlaczego w d50/70 nie dali iso rzędu 25/50/100? To było by idealne do pięknych krajobrazów czy studia. Czy to było nie możliwe do wykonania? czy co?
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

Właśnie tak oglądnołem troszkę to auto. Źadnej zabawy bo jest późno i mi się już nie chce. Ale sprawdze to przy najbliższej okazji i dam znać. p.s dlaczego w d50/70 nie dali iso rzędu 25/50/100? To było by idealne do pięknych krajobrazów czy studia. Czy to było nie możliwe do wykonania? czy co?
    tak samo można pytać np. o podświetlenie górnego LCD i o firmowego gripa do D50...
    nie wiadomo... i pewnie nigdy się już nie dowiemy...
    a przetestowanie auto ISO polecam
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Strona 6 z 26 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów