Close

Strona 16 z 26 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 256

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    trzeba się pilnować i pamiętać o dosyć długim czasie
    ...chyba miałeś na myśli dosyć krótkie czasy...?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grizzly
    uważam że profesjonalista to fotograf który 80% ujęć nie musi obrabiać w programach graficznych
    Cytat Zamieszczone przez Piter
    Troche sie z toba zgadza, ale prawda jest taka, ze te "najpiekniejsze zdjecia" czy to byly robione na analogu a potem w ciemni obrabiane czy to na cyfrze i potem w kompie obrabiane to jednak w 99% zdjecia, ktore nie wyszly bezposrednio z puszki.... Tez nad tym ubolewam, bo sam raczej nie obrabiam zdjec i dlatego w 80% nigdy nie mam takich efektow jak inni....takie zycie.
    Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Poza tym przeciez w fotografii analogowej tez stosuje sie rozne techniki wywoływania, zeby osiagnac np. jakis efekt, niekoniecznie odpowiadajacy rzeczywistemu obrazowi.
    Ja sądzę, że w robieniu zdjęć nie chodzi oto czy zostało obrobione czy nie, tylko czy finalny produkt odpowiada temu co fotograf przez dane zdjęcie chce przekazać odbiorcy. Uważam, że fotografia to rodzaj sztuki, a w niej nie chodzi, żeby przekazywać wszystko realnie co do joty tylko swój punkt widzenia (nie koniecznie realistyczny).
    Wiem, że jak więcej wiem to tak naprawdę nic nie wiem.
    Grupa FotoKujawy

Domyślnie automatyczna czułość

Cytat Zamieszczone przez adamturek Zobacz posta
    Ja sądzę, że w robieniu zdjęć nie chodzi oto czy zostało obrobione czy nie, tylko czy finalny produkt odpowiada temu co fotograf przez dane zdjęcie chce przekazać odbiorcy. Uważam, że fotografia to rodzaj sztuki, a w niej nie chodzi, żeby przekazywać wszystko realnie co do joty tylko swój punkt widzenia (nie koniecznie realistyczny).
    I to jest sedno; wciąż ścierają się dwie szkoły - jedna dąży do absolutnej perfekcji i 100% pewności co do wyników naciśnięcia spustu, stąd skomplikowane wyliczenia, testy i narzekania, szkoła druga to fotografia "intuicyjna", gdzie nie jest istotna "puszka" czy "słoik" ani precyzyjne "focenie" (co za terminologia!) tylko po prostu dobre zdjęcie, a jesli do tego to zdjęcie zachwyca, to znaczy że warto było wycelowac obiektyw w to miejsce... Ja osobiście lubię, gdy aparat mnie zaskakuje swoim sposobem reakcji, gdy niejako "dodaje" cos z siebie do moich przewidywań efektu.
    I w tym kontekście automatyczne podbijanie czułości jest twórczym wkładem mojego D 80 w moje zamierzenia bo nie zawsze jestem w stanie szybko przewidziec czy obliczyc potrzebne światło.
    Jako ilustrację mogę podac namiar na ostatnio robiony przeze mnie serwis na kongresie brydżowym - wiele fotografii zostało wykonanych na czułości 1600 ISO w zastanym oświetleniu, oczywiście wiele z nich nie zadowoli koneserów fotografii ale graczom sie podobają i o to chodzi... www.warsbrydz.pl - Grand Prix Warszawy

Domyślnie

Dołączam się do głosu Marcina K

Auto ISO używam w podobny sposób i bardzo sobie chwalę.
    Pozdrawiam
    N_D80+N18-70DX+S75-300+CprimaS28N+Me_AF48-1

Domyślnie

Po przeczytaniu całego wątku włączyłem autoISO.
    Dlaczego? Ano dlatego: jest ciemno - podbijam iso, robi sie jasno zapominam obniżyć (ot sklerotyk jestem i tyle) albo zwyczajnie brakuje mi na to czasu.
    D80 (grip), N AF 18-200 DX, SB-800,i inne takie tam różne

Domyślnie

A ja wciąż nie mogę zrozumieć sensu AutoISO gdy foci się zoomem. Jak dobrać czas? Do dłuższego końca zoomu? Trochę bez sensu, gdy się skręci obiektyw na szeroki kąt.
    Stałka to co innego.

Chyba, że ktoś mnie przekona, że się mylę.
    Ostatnio edytowane przez vertigo ; 15-09-2007 o 23:29
    Klejony D80.

Domyślnie

A po co cię przekonywać? Nie ma obowiązku używania żadnej funkcji, AUTO ISO również. Nie chcesz nie używaj, tak jak zapewne nie używasz ponad 50% dostępnych funkcji, pomimo że mógłbyś, jeśli byś chciał.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vertigo Zobacz posta
    A ja wciąż nie mogę zrozumieć sensu AutoISO gdy foci się zoomem. Jak dobrać czas? Do dłuższego końca zoomu? Trochę bez sensu, gdy się skręci obiektyw na szeroki kąt.
    Stałka to co innego.
    Chyba, że ktoś mnie przekona, że się mylę.
    Mam 18-200, a więc całkiem spory zakres. Uzywam Auto ISO non stop. Minimalny czas mam ustawiony na 1/60. Wystarcza, żeby ludzie się nie poruszyli. Na 200m też mam nieporuszone zdjęcia (VR). Jak widze, że Auto ISO nie wyrabia, a nie ma obiektów ruchomych w kadrze, to tryb S i 1/30, 1/15 czy co tam się da. Ot cała filozofia. Oczywiście każdy musi sobie sam wypracować swoje ustawienia.

Domyślnie

W wątku uwagę moją skupił m. in. post: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=141
    Napiszcie mi proszę, kiedy zmieniać czas minimalny w ustawieniach ISO Auto w setupie S5? Czy wtedy kiedy zmieniam szkło (1\... gdzie ...= ogniskowej obiektywu x 1,5)? Jak zachowa się ISO Auto kiedy zmienię obiektywy z 35 na 85 mm zakładając, że robię w M lub S (idzie mi o zachowanie identycznej ekspozycji/ jednakowego poziomu światła zastanego na zdjęciach)? W setupie jest info (help), że w trybach P i A, iso auto aktywuje się jeśli optymalna ekspozycja nie może być osiągnięta przy obranej minimalnej dopuszczalnej prędkości migawki. Co z trybami S i M?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Dobrnęłam do końca, bardzo dobra lekcja.
    Nie chcecie, nie używajcie. W końcu zamiast jechać na wczasy samochodem, można też jechać na wrotkach.
    To tak jak z praniem skarpetek. Mozesz wyprac je samemu lub tez z lenistwa powierzyc to automatowi (pralce).
    Dobre.
    Tylko, jakie wyciągnęłam z tego wnioski? Ano takie, żeby jeszcze raz wypróbować "auto ISO"
    Na samym początku, z tego co pamiętam jakoś mnie nie przekonywało, często aparat dawał za wysokie ISO, nawet jak ustawiłam max, - to korzystał z max.
    Także jeśli chodzi o ISO, to używam i ustawiam zawsze ręcznie. Przecież to i tak jedna sekunda zmiany, ale nie o to chodzi, nie lubię też zdjęć z iso 1600 i staram się używać zawsze minimalne.
    Zresztą do moich zdjęć w piękny słoneczny dzień głównie wystarczy ISO 100 i tego się trzymam, ale aż z ciekawości pobawię się jeszcze raz iso auto i zobaczę efekty.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Strona 16 z 26 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów