Close

Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 256

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Ja nikogo nie atakuję, tylko czytając Wasze wypowiedzi dochodzą do wniosku, że większość nie wie jak ta funkcja działa i do czego może się przydać. Nie chcecie, nie używajcie. W końcu zamiast jechać na wczasy samochodem, można też jechać na wrotkach.
    Święte słowa!!!
    Przeczytajcie sobie mój post na początku tematu. Napisałem, że nigdy nie używam ISO auto, a teraz mam go włączone cały czas. Ja też czytając wypowiedzi niektórych stwierdzam, że ich niechęć wynika po prostu z niewiedzy jak to działa. Polecam wszystkim przeczytanie ze zrozumieniem wyjaśnień na ten temat jakie napisał wyżej JK. ISO auto w niczym nie przeszkadza i działa tak jak byśmy sobie tego życzyli. Jedyna ewentualność, w której bym wyłączył to foty na statywie z długimi czasami. Ta funkcja nawet jest na tyle mądra, że wiedząc że jest otwarta lampa od razu ustawia najmniejsze ISO nawet jeśli jest zupełnie ciemno. Poprawię tylko JK i napisze, że ten system zwiększa ISO o mniejsze wartości niż jedna działka więc w sumie jest to lepsze rozwiązanie bo np, sami nie ustawimy (w D50) czułości 280 a on to potrafi. My ręcznie musielibyśmy dać 400 gdzie szumy mogą już być zauważanie większe, a do poprawnej ekspozycji wystarczyło 280.
    Przekonałem się do tej funkcji po kilku minutach użytkowania.
    Naprawdę świetna rzecz, z której nie zdawałem sobie sprawy
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

...a nie mówiłem...?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lupus771 Zobacz posta
    Iso auto jest dobre ale nie w każdych warunkach. Ja robię dużo zdjęć w lesie w kiepskich warunkach oświetleniowych więc iso auto bardzo szybko ustawia iso1600 a wtedy spada jakość fotek niestety. Wolę ustawić ręcznie na iso 800 mieć niedoświetlone zdjęcia ale jakościowo lepsze.
    Powyżej przykład kogoś, kto nie do końca rozumie jak to działa...
    D50|17-50|3x540EZ

Domyślnie

Nie bądź, Odie83, taki pochopny. Może gość robi w lesie ze statywu albo ma łapę stabilną jak Renata Mauer?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Nie bądź, Odie83, taki pochopny. Może gość robi w lesie ze statywu albo ma łapę stabilną jak Renata Mauer?

Albo po prostu robi na "S" skoro przy zmniejszeniu ISO jego fotka będzie niedoświetlona, a nie poruszona przez dłuższy czas ekspozycji
    D50|17-50|3x540EZ

Domyślnie

Czyli "S" to "statyw"?
    A inne literki z kółka...?
    No, ale dryfujemy z tematu w stronę działu "Humor" i zaraz ktoś da nam po uszach...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 15-02-2007 o 22:21
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Czyli "S" to "statyw"?
    A inne literki z kółka...?
    No wiec tak:
    S (tak jak napisales) - statyw
    M - to jak robisz zdjecia z murku (zamiast statywu)
    Auto - to ponoc jak autem sie jedzie , to w tym trybie sie robi zdjecia (jak w reklamie panasonica lumix)
    A - to chyba Austria, jak jestes w Austrii wlaczasz ten tryb, bo w tym kraju sa specyficzne warunki oswietleniowe itd..

Jak cos to pytac...

A na powaznie to tez na dniach pobawie sie z tym autoISO

Domyślnie

Teraz ja. Nigdy nie używałem iso auto bo szumy doprowadzają mnie do płaczu. Na samym począdku porobiłem troche na 1600 i tak się zraziłem że jechałem na 200 -400 (i koniec) przez następny rok. Później jednak troche mi przeszło. Jak robiłem ostatnio zdjęcia w teatrze to wskoczyłem aż na 1250. Szumy widoczne i dla mnie za duże. Najbardziej oczywiście na ciemnych fragmentach zdjęcia, ale nie czarnych. Brązowy sweter to już masakra. Musiałem ściągać neatImage. Niektóre się przymydliły i taka to robota. Tak naprawde w tym teatrze powinno być 1600 bo miałem poruszone co po niektóre. Z tym że 1600 to już nie wiem co by to było. Z trzciej strony, jak robie do gazety (codzienna i średni papier) to szumy w ogóle nie mają znaczenia, bo na tym druku nie widać i miesza się fakturą maszyny drukarskiej. WNIOSEK: Wszystko zależy. Ja lubie czyste foto (osobiście). Ziarno fajne ale tylko z analoga. U cyfry to ułomność. Zawsze ISO na manualu.
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    No wiec tak:
    S (tak jak napisales) - statyw
    M - to jak robisz zdjecia z murku (zamiast statywu)
    Auto - to ponoc jak autem sie jedzie , to w tym trybie sie robi zdjecia (jak w reklamie panasonica lumix)
    A - to chyba Austria, jak jestes w Austrii wlaczasz ten tryb, bo w tym kraju sa specyficzne warunki oswietleniowe itd..

Jak cos to pytac...

A na powaznie to tez na dniach pobawie sie z tym autoISO
    A PASM to - PASMo (udręk), dla niektórych
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radosso Zobacz posta
    Teraz ja. Nigdy nie używałem iso auto bo szumy doprowadzają mnie do płaczu. Na samym począdku porobiłem troche na 1600 i tak się zraziłem że jechałem na 200 -400 (i koniec) przez następny rok. Później jednak troche mi przeszło. Jak robiłem ostatnio zdjęcia w teatrze to wskoczyłem aż na 1250. Szumy widoczne i dla mnie za duże. Najbardziej oczywiście na ciemnych fragmentach zdjęcia, ale nie czarnych. Brązowy sweter to już masakra. Musiałem ściągać neatImage. Niektóre się przymydliły i taka to robota. Tak naprawde w tym teatrze powinno być 1600 bo miałem poruszone co po niektóre. Z tym że 1600 to już nie wiem co by to było. Z trzciej strony, jak robie do gazety (codzienna i średni papier) to szumy w ogóle nie mają znaczenia, bo na tym druku nie widać i miesza się fakturą maszyny drukarskiej. WNIOSEK: Wszystko zależy. Ja lubie czyste foto (osobiście). Ziarno fajne ale tylko z analoga. U cyfry to ułomność. Zawsze ISO na manualu.
    Zakładamy, że masz przy sobie tylko Sigmę 2.8. Jest tak ciemno, że na A aparat ustawia Ci przy ISO 200 i f2.8 1/30 sek. przy 50mm ogniskowej... Co wtedy robisz?
    D50|17-50|3x540EZ

Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów