Close

Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 256

Domyślnie

Iso Auto ma jeden ból. Mianowicie jeśli mam czas minimalny ustawiony na 1/60, to w przypadku obiektywów z VR jest wszystko OK. Natomiast jeśli przepnę szko na takie które redukcji już nie ma, to trzeba się pilnować i pamiętać o dosyć długim czsie ( jak na foty z ręki) lub zmieniać czas minimalny. Oczywiście nie licząc ustawienia na preferencję czasu otwarcia migawki i "manuala".
    Suma sumarum funkcja przydatna jak sie ma mało czasu na kontrolę ekspozycji.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

A ja używam trybu AUTO ISO oczywiście z pewnymi ograniczeniami.
    mało tego używam też w pewnych okolicznościach trybu P (po skonfigurowaniu jego ustawień "pod siebie").

W całym tym wątku zastanawia mnie prezentowane przez część kolegów podejście "pstrykajmy jak a leci a resztę zrobi się w programie graficznym" (to pewien skrót myślowy) - uważam że profesjonalista to fotograf który 80% ujęć nie musi obrabiać w programach graficznych.

Automatyka to coś co ma zdejmować z nas czynności typowo manualne. Każdy sam decyduje czy jej używać czy nie.

Pozdrawiam
    Pozdrawiam Roman Margraf

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grizzly Zobacz posta
    uważam że profesjonalista to fotograf który 80% ujęć nie musi obrabiać w programach graficznych.
    Troche sie z toba zgadza, ale prawda jest taka, ze te "najpiekniejsze zdjecia" czy to byly robione na analogu a potem w ciemni obrabiane czy to na cyfrze i potem w kompie obrabiane to jednak w 99% zdjecia, ktore nie wyszly bezposrednio z puszki.... Tez nad tym ubolewam, bo sam raczej nie obrabiam zdjec i dlatego w 80% nigdy nie mam takich efektow jak inni....takie zycie.

Domyślnie

Przeczytałem z zainteresowaniem wszystkie wątki w tym temacie i postanowiłem wypróbować autoiso. Niestety chyba gdzieś popełniam błąd w ustawieniach, albo nie do końca wiem o co chodzi : wybieram maksymalny czas otwarcia migawki np.1/125s a aparat i tak robi dłuższe czasy otwarcia migawki. Nie wiem jak temu zaradzić. Instrukcja dosyć lakonicznie opisuje funkcję autoiso.
    ... i nikt nie wmówi nam, że czarne jest czarne a białe jest białe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sonar Zobacz posta
    Niestety chyba gdzieś popełniam błąd w ustawieniach, albo nie do końca wiem o co chodzi : wybieram maksymalny czas otwarcia migawki np.1/125s a aparat i tak robi dłuższe czasy otwarcia migawki.
    Jesli brakuje czulosci matrycy w Twoim aparacie i przy np. 1/60 nie moze on ustawic juz ISO 12800 (bo takowej nie masz), to nie bedzie sie trzymal ustawionej 1/125, tylko logiczne przeciez ze ustawi czas wg pomiaru swiatla.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Odpowiadam na ankietę.

Focąc z ręki prawie zawsze mam włączone ISO auto, min czas 1/60, max ISO 800. Gdy mało światła (ranek, popołudnie) podbijam max ISO 800 z ISO 1600. W ciemnych wnętrzach (kościoły itp.) focąc rzeczy martwe i nieruchawe jeszcze dodatkowo obniżam min czas 1/40 i owijam sobie pasek wokół ramienia albo przyklejam się do ściany, słupka itp.

Gdy aparat uda się usadzić na ławce, podłodze itp lub na statywie (ostatnio b. rzadko, bo statyw i 1.5-roczne niemowlę to duży problem techniczny) wyłączam ISO auto. IMHO ISO auto nie ma wtedy sensu.

Zalety ISO auto. Jak jest ciemno, to aparat prawie zawsze zrobi to co i tak musiałbym ręcznie ustawić. Często zrobi to lepiej, bo w D40 można wybrać tylko 200, 400, 800, 1600, 3200, a ISO auto wybierze wartości posrednie. ISO auto jest ode mnie szybsze. ISO auto nic nie robi po kryjomu, jak się załącza to mryga jak narwane.

A propos mrygania, to czy można w D40 wyłączyć mryganie znaku zapytanie (może założę wątek jeśli nie było to wałkowane). Mrygający znak zapytania to jak komentarz sportywy p. Szpakowskiego albo oczywisty albo bez sensu.

Z lampą SB-400 ISO auto się chyba nigdy nie włącza - nie ważne czy ustawione czy nie.
    D40 · D90 · 35 f/1.8 · Samyang 8 · S10-20 · 18-105 · 18-55 · 55-200 VR · SB-400 · SB-600 · Naneu Pro K3L & Sierra ·

Domyślnie

Używam, czasami, kiedy wiem, że będę fotografował w szybko zmieniających się warunkach oraz gdy będę miał do czynienia z dużą ruchliwością obiektów, czyli ni mniej ni więcej jak na zawodach sportowych.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

dzięki Marcin K Właśnie miałem szukać w instrukcji czy D40 wybiera wartości pośrednie, ale widzę że tak. Więc chyba warto wypróbować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin K Zobacz posta
    Z lampą SB-400 ISO auto się chyba nigdy nie włącza - nie ważne czy ustawione czy nie.
    Włącza się, włącza. Jak brakuje mocy lampie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grizzly Zobacz posta
    uważam że profesjonalista to fotograf który 80% ujęć nie musi obrabiać w programach graficznych.
    Nie kazdy musi byc "profesjonalistą"
    Po drugie to moim zdaniem takie podejscie to troche oszukiwanie samego siebie. Przeciez tak naprawde to juz na poziomie aparatu masz do czynienia z obróbką tego co wpada przez obiektyw. Udowodniono, ze nawet RAW nie jest pozbawiony wpływu softu w cyfraku i tak naprawde nie jest TYLKO tym co zostało "rzucone" na matryce.
    Poza tym przeciez w fotografii analogowej tez stosuje sie rozne techniki wywoływania, zeby osiagnac np. jakis efekt, niekoniecznie odpowiadajacy rzeczywistemu obrazowi.

Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów