Close

Strona 3 z 26 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 256

Domyślnie

ja tez przychylam się do opcji AUTO ISO, szczególnie w sytuacji gdy tak jak w D80 można sobie wstępnie wybrać ustawienia czasu przy którym ISO ulegnie podwyższeniu, a także wybrać maksymalna wielkość ISO, opcja jest szczególnie przydatna przy gwałtownie zmieniających się warunkach oświetleniowych, zaoszczędza czasu na grzebanie w menu
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    ja tez przychylam się do opcji AUTO ISO, szczególnie w sytuacji gdy tak jak w D80 można sobie wstępnie wybrać ustawienia czasu przy którym ISO ulegnie podwyższeniu, a także wybrać maksymalna wielkość ISO, opcja jest szczególnie przydatna przy gwałtownie zmieniających się warunkach oświetleniowych, zaoszczędza czasu na grzebanie w menu
    Mam d70s od niedawna i może nie doczytałem jeszcze, czy takie ustawienia są tam może dostępne?
    Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wegejazz Zobacz posta
    Mam d70s od niedawna i może nie doczytałem jeszcze, czy takie ustawienia są tam może dostępne?
    W D50 można minimalną migawkę ustawić ale ISO już się nie doszukałem więc pewnie w D70s jest podobnie...
    Działa to tak że kiedy będzie za mało światła żeby uzyskać ustawioną szybkość migawki (nie chodzi tu o tryb S), aparat sam automatycznie podwyższa ISO do potrzebnej mu wartośći....
    Ostatnio edytowane przez odie83 ; 14-02-2007 o 19:29
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Auto ISO jest bardzo ciekawą opcją, więcej na ten temat:
    http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...i-poradnik.htm
    Pozdrawiam
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Wrzesińsk Zobacz posta
    Jak się człowiek wódki napije to się iso auto przyda !
    Szanowny Panie Jacku Wrzesiński. Zamiast popijać wódkę proponuje przejść na coś mniej procentowego, a jak już Ci przestanie we łbie szumieć, to proponuję poczytać, pomyśleć i popróbować. AUTO ISO działa we wszytskich trybach A, S, w trybie M również. Można więc dość dowolnie zmieniać czas i przysłonę w zależności od potrzeb, a odpowiednią czułość ustawi automat w aparacie. Jest tylko jeden warunek prawidłowego dzialania tej funkcji. Trzeba przeczytać, zrozumieć i włączyć - oczywiście tylko wtedy, kiedy warto to włączyć.
    Jacek

Domyślnie

Panowie macie racje auto ISO jest dobre, a najlepsze dla amatorów kturzy jeszcze nie umieja płynnie zmieniac parametrówi dokładnieokreslac jakie one maja byc ( jak JA) a czasem nawet jak nas cos zaskoczy i chcemyto uwiecznic a
    ISO jest według nas /was złe i nie ma czasu na jego zmiane-- wtedy gdy mamy automat włączony to niue martwimy sie ze cos przegapimy

Domyślnie

Prawie masz rację, ale tylko prawie. Z AUTO ISO jest podobnie jak z kalkulatorem. Kalkulatory, jak wszyscy wiedzą, są produkowane tylko dla amatorów, bo profesjonaliści ich nie uzywają, tylko biorą kartkę, ołówek, rozwijają funkcję sinus (albo inną) w szereg i sobie to wszystko liczą na piechotę - jak to na profesjonalistów przystało. Toż to jawna głupota. W dziedzinie takich kalkulatorowych obliczeń, różnica pomiędzy amatorem i profesjonalistą jest taka, że profesjonalista potrafi to zrobić na kartce papieru, a amator nie potrafi, ale obaj używaja kalkulatorów, bo właśnie po to wymyślono kalkulatory, żeby nie trzeba było tego robić ręcznie (nawet jeśli ktoś wie jak to zrobić), tylko automatycznie - szbciej i wygodniej i dokładniej niż ręcznie. Tak samo jest z automatyka we współczesnym aparacie. Z AUTO ISO również tak jest.
    Jacek

Domyślnie

Nie wiedziałem, że temat, który poruszę tak się rozwinie . Dzięki temu dowiedziałeś się paru ciekawych rzeczy
    Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy

Domyślnie

Kiedyś słyszałem (wtedy jeszcze byłem kompletnym laikiem z zakresu fotografii), jak dwóch moich kolegów rowerzystów (oni się fotografią wtedy interesowali) podczas jazdy kłóciło się o przewagę auto na manualem i jeden z nich bardzo mądrą moim zdaniem rzecz powiedział: "A umiesz zmierzyć światło? To powiedz mi jakie teraz jest światło." I skwitował, że aparat to potrafi i właśnie po to jest to całe Auto. I ja się z tym całkowicie zgadzam, chociaż z Auto praktycznie nie korzystam, chociaż kiedyś mnie pokarało, bo na jednym z wyścigów rowerowych robiłem zdjęcia w ciemnym lasku a potem wybiegłem na bardzo oświetloną polane. ISO Auto pewnie by zdjęcia uratowało, a tak, wszystkie poszły do kosza.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No właśnie. Nie rozumiem dlaczego tak unikacie tego AUTO ISO - za mało profi to jest, czy jak? Nie rozumiem dlaczego jak ognia unikacie wszelkiej automatyki.
    A kto powiedział, że ktokolwiek unika wszelkiej automatyki? Poza iso auto osobiście używam wszystkiego automatycznego, co mi się wydaje przydatne - A, S, drabinki w M i innych autofokusów

Strona 3 z 26 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów