Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69

Domyślnie

To co ponizej to tylko moje subiektywne spostrzeżenia. Kupiłem niby lepszy aparat od posiadanego Olympusa a fotki w JPG przy wszystkich dostępnych przetworzeniach małem gorsze. Z tekstów na fotorecenzji wynika że faktycznie D90 produkuje bardziej wyprane zdjęcia. Ale tak być nie musi. Dostępne profile w necie niewiele zmieniają. Po pierwsze wyłączyłem funkcje D-Lighting w menu przetwarzania. W razie potrzeby można ją właczać, albo potem skorzystać z niej w menu retuszu. We wszystkich przetwarzaniach z wyjątkiem cz.b. podwyższyłem przetwarzanie (opcja szybka korekta) na plus. Te ustawienia zapisałem jako własne. Efekty wyglądają na zadawalające. W razie potrzeby mogę wprowadzić dalsze modyfikacje.
    Ostatnio edytowane przez Vifoto ; 27-12-2010 o 17:02

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Ja wszystkie parametry przetwarzania (oprócz wyostrzania) mam ustawione na "0" i uważam, że kolory są za bardzo cukierkowe. To była pierwsza rzecz, na którą zwróciłem uwagę po przesiadce z Canona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    Odniosę się tylko do kolorystyki, jak dla mnie to jest ok. Przecież świat wcale nie jest taki kolorowy jak w większości zdjęć po retuszu w sofcie. Zdjęcie wydaje się może za blade dlatego, że jest faktycznie trochę prześwitlone ale to już kwestia wprawy i poznania sprzętu.
    Dodajmy, że kompakty przyzwyczaiły ludzi do oczoj...nych kolorów, jako że takie zadowalają masowego klienta. Kolorowe tygodniki, reklamy ... to samo.

Tu przepał, pochmurna pogoda i koledzy zwracają słusznie uwagę na zbyt wysokie ISO.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Dodajmy, że kompakty przyzwyczaiły ludzi do oczoj...nych kolorów, jako że takie zadowalają masowego klienta. Kolorowe tygodniki, reklamy ... to samo.
    To nie to samo.

Domyślnie

a masz ustawione srgb w aparacie czy AdobeRGB?

Oszczędny w słowach Awatar Olanta
    Miasto
    Wysokie Mazowieckie

Domyślnie

Faktycznie fotografia jest płaska i nieciekawa kolorystycznie. Tutaj proponowałabym - tak jak z resztą większość się wypowiedziała - żeby wyłączyć tryb Auto i przejść na czas nauki np w tryb A, dzięki któremu twoim jedynym zadaniem będzie ustawianie wielkości przysłony a aparat sam dobierze czas. Również ważną rzeczą już wcześniej wspomnianą w przypadku tego zdjęcia jest ustawienie ISO na 2000, co przy takim świetle jest o wiele za duże (w tym przypadku stawiałabym raczej na 200) no i przysłonę przerzucić kilka działek w tył, chyba, że zależy ci na dużej głębi ostrości. spowoduje to również skrócenie czasu i zachowa lepszą jakość zdjęcia. Co do kolorów od siebie dodam, że warto byłoby się przyjrzeć ustawieniom balansu bieli. w moim D90 WB jest ustawiony na auto jeżeli nie wymagam od siebie ani od zdjęcia jakichś wyjątkowych wyczynów i fotografie wychodzą w porządku. Może namieszałaś coś w korekcji balansu bieli?
    Co do zatrzymywania psa w ruchu proponowałabym czasami użyć lampy. zamrozi psa, rozmyje tło na dłuższych czasach i przy okazji ustawiłabym Auto Focus na C - będzie miał za zadanie "śledzenie" obiektu w ruchu.
    Prawdę mówiąc faktycznie wszystko jest napisane w instrukcji. Rozumiem jednak, że dla kogoś kto nie ma dużego zasobu informacji w dziedzinie fotografii nawet instrukcja może być czasami ciężka do zrozumienia.

Oszczędny w słowach Awatar Hargin
    Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

biorąc pod uwagę, że koleżanka "walczyła" z ustawieniami, to zanim zacznie stosować powyższe rady, z którymi nie sposób się nie zgodzić... niech dokona RESTU ustawień (tak na wszelką pewność)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    a masz ustawione srgb w aparacie czy AdobeRGB?
    Jak wynika z nazwy pliku jest to AdobeRGB. Zastanawiający jest numer fotki: 8886 - dość sporo już "naklepano".
    Ostatnio edytowane przez jo44 ; 05-01-2011 o 22:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Jak wynika z nazwy pliku jest to AdobeRGB. Zastanawiający jest numer fotki: 8886 - dość sporo już "naklepano".
    Z pierwszego posta autorki nie wynika że prezent (D90) był nowy... Tak MISIE wydaje
    Зеркальная цифровая фотокамера D90

Domyślnie

Jeśli chodzi o kolor to proponowałbym zastosowanie się do rad na tych stronach Kena Rockwella http://www.kenrockwell.com/

Moim zdaniem to świetne źródło wiedzy dla każdego amatora, który nie chce sie bawić w RAWy i nie chce na swoich zdjęciach odwzorowywać nudnej rzeczywistości, tylko robić po prostu ładne zdjęcia.

Tam jest taki tutoriał - instrukcja obsługi D90. Proponuję wziąc te ustawienia za punkt wyjścia, a potem ewentualnie skorygować. Ja osobiście nie podciągam koloru az tak jak Ken, ale na pewno mi pomógł.

PS Moje pierwsze zdjęcia z D80 wyglądały zupełnie tak samo beznadziejnie

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów