Close

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 69 z 69

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Axis Mundi Zobacz posta
    2. wiesz co znaczy sRGB??? ( ja mam sRGB non stop TYLKO dla tego że fotografuję produkty
    Po Twojej wypowiedzi obawiam się, że to jednak Ty nie wiesz czym jest sRGB.

[…] nasycenie wyostrzanie? - to aparat nie jest w stanie zrobić normalnej foty bez efektów?
    A co to jest „normalna fota”? Dla jednego to taka z podbitą saturacją, kontrastem i ostrością, dla innego blade, bez kontrastu i mocnego koloru, zdjęcie.

Niesłusznie się czepiasz, oj niesłusznie.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

..No offence bro :P

Ogólnie chodzi mi o to by w takiej sytuacji nie próbować na siłę nadrabiać ewentualnie uszkodzony sprzęt czy na siłę efekcić ponieważ rejestrujemy rzeczywistość i przynajmniej aparat musi zorbić ładnie naświetloną nasyconą scenę (biorąc pod uwagę umiejętności nastawcze :P) - a jak chcemy mocno żywych kolorów itp. to po to są darmowe RAWy w aparacie i oprogamowanie również darmowe się znajdzie by swoje foty upiększać. Po drugie -takie rady pośrednie nie prowadzą moim skromnym zdaniem do rozwiązania problemu.

"swider" - dobrze wiesz o co mi chodzi z normalną fotą w tym przypadku :P

ok. bez robienia jakiegoś offtopa.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Axis Mundi ; 19-09-2011 o 21:30

Domyślnie

..No offence bro :P
    W rzeczy samej, z mojej strony pełen spokój i luz.

Ogólnie chodzi mi o to by w takiej sytuacji nie próbować na siłę nadrabiać ewentualnie uszkodzony sprzęt czy na siłę efekcić ponieważ rejestrujemy rzeczywistość i przynajmniej aparat musi zorbić ładnie naświetloną nasyconą scenę (biorąc pod uwagę umiejętności nastawcze :P) - a jak chcemy mocno żywych kolorów itp. to po to są darmowe RAWy w aparacie i oprogamowanie również darmowe się znajdzie by swoje foty upiększać. Po drugie -takie rady pośrednie nie prowadzą moim skromnym zdaniem do rozwiązania problemu.
    Po części masz rację, ale jednak jak pisałem post wyżej -- gusta są różne. Co dla jednego będzie blade i bez kontrastu, dla innego super-naturalne.
    W każdym razie… patrząc na wstawione wcześniej zdjęcie przez koleżankę, to z aparatem wszystko jest ok, a jedyny problem tkwi w fotografie.

Co do przestrzeni sRGB. Rada kolegi zbieracz-szkła była całkiem słuszna. W większości przypadków ta przestrzeń zupełnie wystarczy. Mało tego, nie przysporzy tylu problemów co AdobeRGB, osobom nie mającym zbytniego pojęcia o zarządzaniu barwą w aplikacjach graficznych i SO. Dlatego całkiem niesłusznie przyczepiłeś się do tej uwagi.
    Reasumując: jeśli ktoś nie wie do czego może mu się przydać AdobeRGB -- nie tykać!
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Jestem początkującym użytkownikiem D90-tki i ogólnie początkuje z fotografowaniem lustrzanką. Mam pecha bo i mnie dotyczy problem kolorów. Są po prostu za blade. Oczywiście zgodzę się z przedmówcami, że to rzecz względna ale w moim przypadku są mi nie odpowiadające. Poczytałem trochę tutaj i też indziej (google również) i jedyna rada dla następnych użytkowników to taka aby się przełączyć w tryb P. Niestety w trybie auto nic z tym nie poradzimy. Żadne zmiany nie przyniosły efektu.
    Pokrótce rada taka:

• Przełącz się tryb P

Jeśli już zobaczyłeś poprawę kolorów to powinieneś być szczęśliwy. Ale jeśli nie to:

• Wejdź do Menu->Menu fotografowania->Ustaw przetwarzanie obrazu->Żywe (jeśli dalej mało wyraźne to przejdź w prawo kursorem i zmień według uznania Wyostrzanie/Nasycenie/Odcień)->na koniec zapisz sobie profil [ja mam Nasycenie +1-2, Odcień +1]
    • W Menu fotografowania można również według uznania wyłączyć/włączyć D-Lighting [u mnie włączona]
    • Przestrzeń barw->sRGB
    • Redukcja szumów->OFF

Na koniec czytać i uczyć się bo to potęgi klucz a na poważnie to z czasem człowiek dochodzi do indywidualnych ustawień swojego aparatu. Takich jakie mu pasują. Mi zajeło to 3 dni prób ale jestem zadowolony i mądrzejszy o podstawy fotografowania.
    Na dobry początek: D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matynio Zobacz posta
    Na koniec czytać i uczyć się bo to potęgi klucz a na poważnie to z czasem człowiek dochodzi do indywidualnych ustawień swojego aparatu. Takich jakie mu pasują. Mi zajeło to 3 dni prób ale jestem zadowolony i mądrzejszy o podstawy fotografowania.

Święte słowa. Znakiem czasów cyfry, jest "właściciel" (np lustrzanki, lub Bardzo Drogiej Lustrzankim w każdym razie nie fotograf/fotografujący), który ma ambicję NIC nie czytać, NIE analizować żadnych zdjęć itp. Cyfra pozwala na to, że zdjęcia "wychodzą", fatalne kadry, elektronika jakoś poradzi sobie z cechami technicznymi zdjęcia (ew. czasem aparat jest 'za kiepski').

Dzięki za te słowa.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matynio Zobacz posta
    Jestem początkującym użytkownikiem D90-tki i ogólnie początkuje z fotografowaniem lustrzanką. Mam pecha bo i mnie dotyczy problem kolorów. Są po prostu za blade. [*]Przełącz się tryb P
    Jeśli już zobaczyłeś poprawę kolorów to powinieneś być szczęśliwy. Ale jeśli nie to:
    Wejdź do Menu->Menu fotografowania->Ustaw przetwarzanie obrazu->Żywe (jeśli dalej mało wyraźne to przejdź w prawo kursorem i zmień według uznania Wyostrzanie/Nasycenie/Odcień)->na koniec zapisz sobie profil [ja mam Nasycenie +1-2, Odcień +1]
    W Menu fotografowania można również według uznania wyłączyć/włączyć D-Lighting [u mnie włączona]
    Przestrzeń barw->sRGB
    Redukcja szumów->OFF
    Tryb P nie ma nic wspólnego z kolorami.
    On odpowiada jedynie za automatyczny dobór przesłony i czasu przez aparat.
    O tym jakie kolory dostaniemy decyduje właśnie wybór "Standard", "Żywe","Neutral" plus ewentualne ich zmodyfikowanie.
    No i jeszcze kolory zależą od ustawień balansu bieli, jeśli w trybie auto aparat się wyraźnie pomyli to obraz może mieć przebarwienia.

Domyślnie

Chciałem zobaczyć zdjęcie ale niestety już go nie ma a najlepiej jpg prosto z aparatu
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Tryb P nie ma nic wspólnego z kolorami.
    On odpowiada jedynie za automatyczny dobór przesłony i czasu przez aparat.
    O tym jakie kolory dostaniemy decyduje właśnie wybór "Standard", "Żywe","Neutral" plus ewentualne ich zmodyfikowanie.
    No i jeszcze kolory zależą od ustawień balansu bieli, jeśli w trybie auto aparat się wyraźnie pomyli to obraz może mieć przebarwienia.
    A to nie jest przypadkiem tak, że na AUTO te własne modyfikacje po prostu nic nie dają, ponieważ AUTO wybiera sobie raz tryb nocny, raz sportowy, a raz portretowy. A w każdym z nich jest inny kontrast, nasycenie itd.? A dopiero w trybach półautomatycznych oraz manualnym, uwzględniane są preferencje użytkownika?

Domyślnie

Dzięki mOSAd bo to właśnie chciałem napisać, że cokolwiek bym nie zmieniał na auto i tak wychodzą podobnie i nie zadawalająco mnie. Tak więc tryb P i zmiana parametrów coś daje (co do trybów S,A i M to dla mnie jeszcze za wcześnie). I ja wiem, że tryby manualne nic nie mają z kolorami ale w nich można cokolwiek zmienić co pośrednio ma wpływ na kolory.
    Na dobry początek: D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR|

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów