Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Domyślnie D90 problem z barwami :(

Witam mam taki problem.Zaraz mnie pewnie wszyscy zjadą ale ja już nie wiem o co chodzi .
    A więc posiadam aparat nikona D90 z 18-105 ,dostałam go w prezencie.Nie bardzo znam się na fotografii no ale jak już się dostało to postanowiłam sie czegoś dowiedzieć,Przeczytałam instrukcje obsługi ,coś pokombinowałam .
    Po takim aparacie spodziewałam się czegoś lepszego niż mi wychodziło .Początkowo zganiałam to na mój brak wiedzy i umiejętności .A więc do sedna ,kolorystyka na zdjęciach jest marna,zero w niej wyrazu jest blada ,nie naturalne,matowe.
    Czy to wina obiektywu czy aparatu ,pewnie zaraz ktoś się mnie doczepi ,słusznie można pomyśleć ,że to moja wina ,też tak myślałam dopóki nie spotkałam się z innym posiadaczem takiego samego sprzętu i zrobiliśmy zdjęcia w tym samym miejscu i czasie tego samego obiektu i nawet w trybie auto różnica była masakryczna .Chciałabym jednak nie musieć za każdym razem maksymalnie retuszować kolorystyki na komputerze.
    A więc co to może być wina obiektywu ,korpusu czy to jakieś ustawienia ????
    proszę pomóżcie mi .

Domyślnie

Najsampierw sprawdź stronę 109 i następne w instrukcji.

EDIT: Wcześniej nie zawadzi zastosować sztuczkę ze strony 75, tak na wszelki wypadek
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 22-12-2010 o 19:32
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

To nic nie dało , ja fotografuje głównie psy w ruchu ,sama mam psa o intensywnych kolorach a na zdjęciach jest on matowy .Aparat też nie łapie ostrości na biegnącym psie nawet na auto ruch jest problem .
    Zastanawiałam się czy wgranie nowego softa by coś zmieniło ??

Domyślnie

Do D90 nie ma nowego softu, bo ten jest idealny
    D700+S17-35/2.8-4+N35/1.8+N50/1.8+T28-75/2.8+pt04+sunpaki cztery

Domyślnie

chyba faktycznie najlepiej zacząć od str.75, a potem przeskoczyć na str.109.(np.żywe)

Domyślnie

1. Jak szperanie w ustawieniach dotyczących wyglądu zdjęcia mogło nic nie dać?!?
    2. W trybie AF-C zdjęcia w znakomitej większości wychodzą ostro. Więc dlaczego u Ciebie tak nie jest...
    3. Gdzie oglądasz te zdjęcia, że kolory Ci się nie widzą? Może przeglądarkę zdjęć trza zmienić, albo monitor...

Wypadałoby jednak poczytać instrukcję.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

A możesz wrzucić jakąś fotkę, która wg Ciebie jest "matowa" oraz tę samą, ale już obrobioną? Tak do obejrzenia - nie musi tam być Twojego psa czy czegoś, co boisz się publicznie pokazywać
    No i pytanie, jakiego trybu kolorów używasz? Vivid? Normal?

Domyślnie

Też mam ten problem. Wydaje się że zaprogramowane fabrycznie przetwarzania obrazu poprzez funkcję D-lighting spłaszczają obraz. Wykonane jednocześnie foty jako NEF + JPG dają obraz NEF o lepszej kolorystyce niż JPG. JPG można podciągnąć w programie graficznym. Uważam że najlepiej zaprogramować sobie dodatkowe alternatywne przetwarzania modyfikująć te zaprogramowane. Ja jestem w Nikonie od niedawna i jeszcze tego nie zrobiłem. Podobno gotowe ustawienbia są na stronie Nikona, Może starsi stażem posiadacze D90 mają takie. Ustawienia przetwarzania można wgrać do aparatu jako te dodatkowe do zaprogramowania.

Domyślnie

Jeśli mówię że instrukcję przeczytałam to nie mówię tego tylko żeby mówić ,przeczytałam ją z 4 razy i czytam jeszcze raz .Kolory mi się nie wiszą już w aparacie ,a na kompie jest jeszcze gorzej .Nie zawracałabym głowy jakbym nie stała koło takiego samego aparatu i nie widziała zdjęć z tego samego miejsca i czasu robione na tym samym trybie i ustawieniach .
    To jest zdjęcie robione co prawda na auto ale kolory chyba nie powinny tak wyglądać ??
    http://i964.photobucket.com/albums/a...3/_DSC8886.jpg
    To zdjęcie jest nic nie poprawiane retuszowane ,wrzucone z aparatu prosto.

Domyślnie

Pozwoliłem sobie zobaczyć inczej tę fotkę. Oryginał to inne przetwarzanie. Fotka dostępna 48 godzin

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów