Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Domyślnie

Z ostrością jest tak że nie łapie psa w ruchu , ustawiam pole ostrości na psa kadruje a i tak pies jest rozmyty ,bardzo mało zdjęć mi wychodzi żeby pies był nie rozmazany .
    A przy zdjęciach seryjnych na żadnym nie mam psa nierozmytego .Może to jest normalne a ja się nie znam ,w niektórych przypadkach robię zdjęcia na auto sport bo nie wiem jak mam ustawić żeby mi dobrze ostrzyło ale i tak jest źle ,może ja mam za duże wymagania jak na mój obiektyw bo to dziwne że konie wychodziły ok a psa nie mogę złapać.

Oszczędny w słowach Awatar Wozlow
    Miasto
    Rzeszów/Krosno

Domyślnie

Może pies za szybko się rusza i gdy skadrujesz ucieka ci z pola ostrości? Jak masz ustawiony AF?

Domyślnie

wolka, sporo nauki jeszcze przed Tobą.
    Pies porusza się zbyt szybko, a czas migawki masz dobrany przez automatykę za długi do jego ruchu. Nie masz ich rozmazanych z powodu błędnie ustawionej ostrości, ale w wyniku nieprawidłowo ustawionego czasu migawki. Czas przestać robić zdjęcia na "Auto", ale zacząć korzystać z priorytetów czasu i przysłony. No i oczywiście postudiować książki o fotografii aby zrozumieć jej mechanizmy.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Domyślnie

Witam.
    Trzeba było sobie kupić np. D5000, który posiada tryb "portret zwierzęcy", D90 tego nie ma, więc nie wie jak poprawnie zrobić takie zdjęcie

A na poważnie, kiedy kupiłem sobie D80 też dziwiłem się, że zdjęcia robione kompaktem były lepsze niż lustrzanką. Cóż, długa droga przed Tobą... Musisz poznać sprzęt, jego możliwości (które są ogromne). Moja rada: nie rób na "AUTO". Popróbuj sobie na "A", lub "S". Po pewnym czasie nabierzesz wprawy i zapomnisz o czymś takim jak "AUTO" i innych pomocnych trybach automatycznych. Nie zrażaj się, z czasem wszystko samo przyjdzie. Trzeba tylko ćwiczyć i eksperymentować.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Jestem świadoma tego że dużo jeszcze przede mną niestety nie mam nikogo kto mógłby mi pomóc na żywo , jak była ładna pogoda i dobre światło to nawet zapomniałam że jest takie coś jak auto Co prawda pies mój porusza się bardzo szybko z zawrotną prędkością .
    Dziękuję wam jeszcze raz za poświęcony mi czas może jeszcze się wstrzymam ze sprzedażą sprzętu ,bo szczerze miałam moment, że nie podołam .
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolka Zobacz posta
    Jeśli mówię że instrukcję przeczytałam to nie mówię tego tylko żeby mówić ,przeczytałam ją z 4 razy i czytam jeszcze raz .Kolory mi się nie wiszą już w aparacie ,a na kompie jest jeszcze gorzej .Nie zawracałabym głowy jakbym nie stała koło takiego samego aparatu i nie widziała zdjęć z tego samego miejsca i czasu robione na tym samym trybie i ustawieniach .
    To jest zdjęcie robione co prawda na auto ale kolory chyba nie powinny tak wyglądać ??
    http://i964.photobucket.com/albums/a...3/_DSC8886.jpg
    To zdjęcie jest nic nie poprawiane retuszowane ,wrzucone z aparatu prosto.

Szczerze mówiąc jakoś dziwnie to zdjęcie jest wyprane z kolorów. Mi przez rok używania D90 nie udało się zrobić tak bladego zdjęcia. Od początku używam profilu STANDARD z podniesionym kontrastem +1, wyostrzaniem +5 pozostałe parametry na "0". Jak przesiadłem się z Canona to denerwowało mnie że D90 na tych ustawieniach ma takie słodkie, zbyt nasycone i nienaturalne kolory w stosunku do Canona. Teraz się już przyzwyczaiłem. Uważam że D90 za bardzo słodzi kolory, ale te twoje są jakieś dziwne. Wrzuć jakieś zrobione w słoneczny dzień prawidłowo naświetlone bo to jak dla mnie jest lekko prześwietlone.
    Ostatnio edytowane przez Tommii ; 23-12-2010 o 00:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolka Zobacz posta
    Jeśli mówię że instrukcję przeczytałam to nie mówię tego tylko żeby mówić ,przeczytałam ją z 4 razy i czytam jeszcze raz .Kolory mi się nie wiszą już w aparacie ,a na kompie jest jeszcze gorzej .Nie zawracałabym głowy jakbym nie stała koło takiego samego aparatu i nie widziała zdjęć z tego samego miejsca i czasu robione na tym samym trybie i ustawieniach .
    To jest zdjęcie robione co prawda na auto ale kolory chyba nie powinny tak wyglądać ??
    http://i964.photobucket.com/albums/a...3/_DSC8886.jpg
    To zdjęcie jest nic nie poprawiane retuszowane ,wrzucone z aparatu prosto.
    Odniosę się tylko do kolorystyki, jak dla mnie to jest ok. Przecież świat wcale nie jest taki kolorowy jak w większości zdjęć po retuszu w sofcie. Zdjęcie wydaje się może za blade dlatego, że jest faktycznie trochę prześwitlone ale to już kwestia wprawy i poznania sprzętu.

Domyślnie

D90 daje rade w 100%, koledzy wspominali o zlym ustawieniu kolorow, druga sprawa, ze pewnie masz ustawione adobeRGb w aparacie a ogladasz w przegladarce ktora nie pokaze tych kolorow, monitor pewnie tez.....do tego zdjecie wyglada jak wstawione z profilem adobe....nie mam jak sprawdzic w pracy
    Powiedz czy te zdjecia pokazuja sie tez blade na ekranie aparatu? Jezeli tak to podbij sobie kontrast i kolory w trybach ustawienia obrazu i juz!
    Ja mam wszystko ustawione na standard, d-lighting wylaczone, odszumianie wylaczone i pewnie ze dwa jpgi ta puszka zrobilem....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meggido Zobacz posta
    wolka, sporo nauki jeszcze przed Tobą.
    Pies porusza się zbyt szybko, a czas migawki masz dobrany przez automatykę za długi do jego ruchu. Nie masz ich rozmazanych z powodu błędnie ustawionej ostrości, ale w wyniku nieprawidłowo ustawionego czasu migawki. Czas przestać robić zdjęcia na "Auto", ale zacząć korzystać z priorytetów czasu i przysłony. No i oczywiście postudiować książki o fotografii aby zrozumieć jej mechanizmy.

W instrukcji obsługi też o tym piszą, nawet z obrazkami.
    Fakt, że w książkach o fotografii potrafią dać ładniejsze obrazki jako sample.
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

Volka jest chyba ukontentowana. Psa tak na szybko to fotografuj w trybie sportowym z zamrożeniem ruchu. Brak ostrosci wg. momo 200 to absurdalne stwierdzenie. Jak pisałem poprzednio ustawienia przetwarzania fabryczne trochę piorą kolory. Może ktoś ze starszych (posiadaniem D90) ma opracowane własne alternatywne przetwarzania i może je mailowo udostępnić. Niestety dzisiejsza pora roku nie sprzyja takiemu opracowaniu.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów