Szukaj
ja powiem tak...wkurza mnie to szkło jak mi brakuje światła...albo jak mam zrobic szerokie ujecie. Ale jak ide na spacer i biore tylko aparat i to szkiełko...nie musze dzwigac całego majdanu...mam spory zakres ogniskowych....wtedy ciesze sie ze je kupiłem.
PS.a bokeh traci...głównie przez małą dziurke....
Ostatnio edytowane przez artfotopolis ; 30-01-2007 o 21:54
Nikon D3, D200+MB-D200, N18-200/VR, N14-24/2,8 N70-200/2,8 VR II, S50/1,4 TC-20III i inne duperele
a już myślałem że czornyj to dywersant !
a to szkło naprawde jest świetne ! ... ale na spacer
Ostatnio edytowane przez wilus ; 30-01-2007 o 21:59
Stary, porownywanie tych dwoch szkiel to jakies nieporozumienie. Hiper zoom obok jednej z bardziej ostrych, jasnych stalek - przepasc jest oczywista bardziej niz to, ze Ziemia jest okragla, wiec nie ma tu co 'dostrzegac'. Takie porownanie niczemu nie sluzy i nic nie wnosi.
A z tym, ze to swietny spacerzoom, jak i swietne szklo podroznicze to sie absolutnie zgadzam (choc szeroki kat warto obok miec w torbie).
Art.
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
Nawet 200/2 traci nieco na wspaniałości swego bokehu po włączeniu VR-u. Nie zależy mi byś mi wierzył lub nie, to są prawdy powszechnie znane. Masz ten obiektyw więc potestuj sobie sam - pofotografuj jakieś krzaczory z włączonym i wyłączonym VR-em i sam się przekonaj.
Możliwe, sprawdzę, na razie nie zauważyłem. W teście FOTO na który się powoływałem nic nie wspominają o rzekomo powszechnie znanym zjawisku, które jak twierdzisz, zachodzi.
Pozdrawiam.
no to teraz tylko przebolec cene, poczekac pare tygodni w kolejce i ... dupa zbita, wlasnie kupilem d200 i zona by mnie z domu wystawila na wspomnienie o jakims spacerzoomie za $1000.
chyba ze oddam d200 i kupie 18-200vr............ eeeeeeee jakos d70 juz w reku nie lezy
dzieki temu mam czas do wiosny zeby porzadki w szklarni zrobic![]()
Andrzej
Cytuję za Bjornem Roslettem, posiadaczem kolekcji ponad 170 Nikkorów:
"Because VR influences, and may degrade, bokeh, the photographer should have this fact in mind while shooting details are planned. If utmost image smoothness is required, you might consider switching VR off and work with a tripod-mounted lens instead"
Mam pytanie do użytkowników 18-200 VR. Przy jakich ogniskowych rzuca on cień korzystając z wbudowanej lampy?
Skontaktuj się z nami