Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: 18-200vr

Domyślnie 18-200vr

czy ktos zrobil jakis w miare solidny test tego cuda?
    jak na razie to polowa go kocha, a polowa nienawidzi.
    Andrzej

Domyślnie

tak? a ja gdzie nie czytam, to wszyscy go kochaja i chca miec z nim male nikkorki..
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

przeniosłem, nie ten dział.
    jest tu sporo watków o tym szkle
    nienawidzą go ci co go nie mieli i twierdzą, że nie ma prawa dobrze działac coś 11x.
    Ja też tak myslałem, ale zmieniłem zdanie. Mam go i jest niezły. Nie jest to topowa, jasna optyka, ale jest ostry, szybki - ma AF-S, uniwersalny (bardzo duży zakres zmiany), zastępuje kilka szkieł, ma VR co jest też dobre.
    Lista zalet jest więc długa. Podstawowy minus to cena i nieduża jasność.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nikkor 18-200VR jest magicznym szklem i ma w sobie to COS

Domyślnie

JacekZ, a możesz napisać przy jakich wartościach ogniskowych są kolejne przymknięcia przysłon (wie ktoś o co mi chodzi? ). Tzn do kiedy jest przysłona 3,5, od przy których zakresach przechodzi na nastepne. Pewnie było to gdzieś napisane, ale wyszukiwarka do najlepszych nie należy, a nie bardzo chce mi się przekopywać przez tyle postów. Jak nie to przepraszam za kłopot.

Domyślnie

Wartosc przyslony zwieksza sie stopniowo wraz z zomowaniem, powiem ze 5,6 jest juz od 130mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Wartosc przyslony zwieksza sie stopniowo wraz z zomowaniem, powiem ze 5,6 jest juz od 130mm.

Eeee... no wiem jak to działa... chciałem tylko wiedzieć przy jakiej ogniskowej jest 3,8; 4; 4,2; 4,5; 4,8; 5; 5,3; 5,6-już wiem, że jest od 130mm...

Chyba, że ktoś życzliwy napisze jakie minimum jest przy 50, 70, 100, też mi wystarczy.

BTW, szukam tego na bierząco i nic...

Domyślnie

3,8-20mm 4-25mm 4,2-30mm 4,5- 40mm 4,8-50mm 5-70mm 5,3-80mm
    Prosze teraz powiedz do czego ci to ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystek Zobacz posta
    tak? a ja gdzie nie czytam, to wszyscy go kochaja i chca miec z nim male nikkorki..
    To szkło nie nawidzą ci, którzy mają szkiełka kitowe, a na 18-200VR ich nie stać . A tak poważnie jak dla mnie rewelacyjne szkło...
    Nikon, Nikkor, Sigma, Zenit, Helios, Elfo, Manftorro, Eizo i inne

Domyślnie

Ja tez potwierdzam, że jest OK to szkiełko -- zmieniłem go za 18-70 a używam z D70.
    Ostatnio edytowane przez tzk ; 30-01-2007 o 18:08

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów