Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 54 z 54

Wątek: 18-200vr

Question

Jestem od niedawna posiadaczem 18-200 VR. Sporo się naczytałem na forum o tym obiektywie, ale teraz nurtuje mnie jedna rzecz... Mianowicie są posty użytkowników, którzy piszą o "skakaniu" obrazu w wizjerze przy włączonym VR, po czym następuje "pływanie" obrazu, a obraz w wizjerze jest zamazany... Przyznam szczerze, że o ile zauważyłem "skakanie" obrazu (przy wciśniętej do połowy migawce" o tyle żadnego pływania obrazu już nie zauważylem... a obraz w wizjerze nie jest rozmazany Zdjęcia z ręki przy słabym świetle zewnętrznym wychodzą ostre (nawet przy dużych ogniskowych), VR słyszę że działa, bo słychać wyraźne "cyknięcie" po naciśnięciu spustu migawki, które wyłącza się chwilę po zrobieniu zdjęcia... Tylko cholera obraz mi w wizjerze nie "pływa"... Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym??
    D80 | AF 18-200 VR | SB-600 | 2x SD 1GB Pretec | Marumi UV | Marumi PL-CIR | Velbon CX-640 | Lowepro Nova 3 AV

Domyślnie

Obraz w wizjerze nigdy nie bedzie zamazany, cos zle poczytales albo ktos sobie zazartowal
    Ja tez kiedys napisalem ze obraz plywa jak statek na morzu ale to tylko przenosnia.
    Kiedy masz wlaczony VR po prostu widac w wizjerze zmniejszenie drgan bo tak pracuje wlasnie uklad VR
    Nie przejmuj sie tym , ciesz sie ze masz ten obiektyw i rob zdjecia

Domyślnie

Za dużo ostatnio czytam... Chyba jednak dałem sie w konia zrobić Pytałem się dzisiaj o to znajomego zawodowego fotografa i powiedział mi to co Ty. VR w obiektywie nie uchroni nas za każdym razem przed nieostrym zdjęciem, ale w niektórych przypadkach może bardzo pomóc, a że potrafię utrzymać aparat przy dłuższych czasach, przy niewielkich wachnięciach jest mi to pomocne. A! Powiedział mi też, że VR używa w trybie "active", aparat pobiera mu mniej prądu, a żyro stabilizuje obraz tylko w momencie naciśnięcia migawki.
    D80 | AF 18-200 VR | SB-600 | 2x SD 1GB Pretec | Marumi UV | Marumi PL-CIR | Velbon CX-640 | Lowepro Nova 3 AV

Domyślnie

System VR wlacza sie tylko od momentu nacisniecia spustu az do klapniecia migawki w obu ustawieniach.
    Pradozernoscia moim zdaniem tez sie nie przejmuj, w dobrym oswietleniu nie uzywaj Vr-a, rob zdjecia jak zwyklym obiektywem ja osobiscie nie zauwazylem spadku wydajnosci aku, dowiedzialem sie dopiero o tym na forum

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów