Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: 18-200vr

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie 18-200vr

czy ktos zrobil jakis w miare solidny test tego cuda?
    jak na razie to polowa go kocha, a polowa nienawidzi.
    Andrzej

Domyślnie

tak? a ja gdzie nie czytam, to wszyscy go kochaja i chca miec z nim male nikkorki..
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

Nikkor 18-200VR jest magicznym szklem i ma w sobie to COS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystek Zobacz posta
    tak? a ja gdzie nie czytam, to wszyscy go kochaja i chca miec z nim male nikkorki..
    To szkło nie nawidzą ci, którzy mają szkiełka kitowe, a na 18-200VR ich nie stać . A tak poważnie jak dla mnie rewelacyjne szkło...
    Nikon, Nikkor, Sigma, Zenit, Helios, Elfo, Manftorro, Eizo i inne

Domyślnie

Ja tez potwierdzam, że jest OK to szkiełko -- zmieniłem go za 18-70 a używam z D70.
    Ostatnio edytowane przez tzk ; 30-01-2007 o 18:08

Domyślnie

Jesli wezmiesz takie cos jak 18-200VR do reki poprzewracasz w palcach odrazu nasuwa sie pytanie - dlaczego to cos jest tak drogie, to tylko troszke soczewek i plastiku, ale ktos to musial stworzyc moze i caly sztab skosnookich inzynierow to jest ta druga polowa ceny tego szkla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Jesli wezmiesz takie cos jak 18-200VR do reki poprzewracasz w palcach odrazu nasuwa sie pytanie - dlaczego to cos jest tak drogie, to tylko troszke soczewek i plastiku, ale ktos to musial stworzyc moze i caly sztab skosnookich inzynierow to jest ta druga polowa ceny tego szkla.
    Prawdopodobnie dlatego, że jest to chyba jedyny superzoom, który rzeczywiście działa

A jak coś jest jedyne, i nie ma sensownych konkuretnów, to jest oczywiste, że jest drogie

No i oprócz tego ma VR...

Domyślnie

Canon ma w ofercie hiperzoomy eLki, które też działają. Zabawne natomiast jest to, że ten niepozorny hiperzoomek działa nie wcale nie gorzej ! Na pewno daje nie gorsze rezultaty niż 18-70 z 55-200 czy 70-300(D lub G), jest pewnie w zakresie tele odrobinę gorszy od 70-300VR.

Oczywiście - ma wady. Dystrosja na szerokim kącie jest po-twor-na. Bokeh jest beznadziejny. Kontrast (na długim końcu) taki sobie.

Powiedziałbym właściwie, że temu szkłu brak odrobiny magii. Tylko że zestaw "magicznych" szkieł pokrywających ten zakres kosztuje ok. 12 tyś złotych, a w dodatku dolna część zakresu pozbawiona będzie stabilizacji (mam na myśli 17-55 + 70-200). I w wielu sytuacjach zdjęciowych wcale nie uzyskamy lepszej jakości!!! W świetle tego prostego faktu - to szkło to taniocha.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Fakt, tak samo jeżeli weźmiesz do ręki laptopa i pooglądasz go dookoła odrazu nasuwa sie pytanie - dlaczego takie trochę trzeszczącego plastiku z klawiaturą tyle kosztuje? Zapomina się przy tym o słynnym sofcie Billa Gates'a , licencjach, oprogramowaniu i innych rzeczach na których musi zarobić każdy pokolei.
    Nikon, Nikkor, Sigma, Zenit, Helios, Elfo, Manftorro, Eizo i inne

Domyślnie

A jesli chodzi o testy to zauwaazylem ze ten obiektyw z D50 przy wlaczonym VR i w ciemnych pomieszczeniach zacina sie,jest sygnal ustawienia ostrosci ale migawka nie wyzwala sie, kiedys pisalem juz o tym, dowiedzialem sie ze czesto to wystepuje z puszkami D50 i D70s , powyzej D80 juz nie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów