Szukaj
Krzysztof W.
D500, D300S, F8, S10-20, S18-35, N16-80, T45, S50-150 OS, N200-400 VR, SB600, SB800 i jeszcze parę innych zabawek...
nick-on.photler.com
Odgrzeję nieco ten wątek. Pebal - z czego wynika pojawianie się dość regularnego rastra w obszarach jednolitego koloru (np. niebo) po przepuszczeniu jednego nefa przez Twój program? W sumie najczęściej chodzi o obszary naświetlone na tyle dobrze, że nie ma tam co wyciągać z cieni. Bo w przypadku niedoświetlenia ten szum byłby w miarę zrozumiały. Ale tak czy inaczej dlaczego on jest taki rastrowy? Mogę podesłać ilustrację.
Wstępne odszumianie generuje delikatny raster a ten staje się widoczny po podbiciu mikrokontrastu. W wersji 1.3 Pro pojawi się możliwość niezależnej kontroli siły podbicia mikrokontrastu i będzie możliwe tłumienie tego podbicia np. w obszarze koloru niebieskiego. W wersji Lite planuje udostępnić dedykowane presety, które pozwolą osiągnąć podobny efekt, jednak wprowadzę je dopiero po wydaniu wersji 1.3 Pro.
Pebal, a kiedy 1.3 nieśmiało zapytam?
Michał
FUJI X-T3/18-55/35 1.4
Przypuszczam, że na dniach ale już tyle razy przestrzeliłem termin, że nie jestem w stanie go precyzyjnie podać.
Większość rzeczy jest gotowa ale postanowiłem przemodelować jeszcze zarządzanie pamięcią, aby można było przetwarzać większe obrazy w systemie 32-bit. Dzięki zmianom w zarządzaniu będę mógł także dodać do programu mechanizm, ułatwiający seryjne przetwarzanie zdjęć (praca na zakładkę).
czyli trzeba chyba składać na upgrade![]()
Presety do wersji Lite się szykują? FajniutkoJeszcze trochę i dostaniemy proste GUI do tej wersji (na zasadzie: wybierz plik, wybierz preset, no i przycisk "start" - więcej do szczęścia nie będzie potrzeba
).
Nikon D60 + N18-55 + N50/2 AI + N70-300 VR
Moja galeria
Pebal ja mam taką osobistą listę życzeń. Mam nadzieję, że coś w niedalekiej przyszłości wejdzie do użycia. O pewnych sprawach było już pisane w wątku ale to są moje osobiste zachcianki.
- Kadrowanie z obrotem
- Możliwość zapisania kilku wersji i szybkie ich przełączanie jak w LR paleta Presets
- Za poprzednią funkcją poszłoby maskowanie, warstwy czy coś w tym stylu aby można było łączyć te kilka wersji fotki w jedną całość
- Lepsze wyrównywanie-scalanie kilku ekspozycji bo wydaje mi się że ten soft to ma ale nie radzi sobie za bardzo z lekko przesuniętymi kadrami które są robione z ręki.
To są moje osobiste sugestie do tego programu i funkcje które chciałbym aby były. Myślę, że bardzo zwiększyłyby funkcjonalność SNS-HDR. Czekam na dalsze aktualizacje.
D90 szkiełka i błyskotki
Tak przyszlo mi do glowy....jakas forma integracji z fotoszopem np odpalasz plugin-lacznik z SNSem wskazujesz plik i SNS przetwarza warstwy tak jak w tej chwili przetwarza pliki...+ kontrola winiety![]()
Skontaktuj się z nami