Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: 14-24 na DX?

Domyślnie

14-24 optycznie jest bardzo dobrym szkłem. Na FX jedynie może przeszkadzać ten krótki zakres. Na 14 szeroko, na 24 szeroko, dlatego to szkło sprzedałem. Na DX raczej będzie ok.
    Brak filtra może przeszkadzać zwłaszcza przy fotografowaniu krajobrazów.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chory Zobacz posta
    Sprawdził już to ktoś, jak to działa w praktyce?
    D7100 + MB-D15 | D80 + MB-D80 | 14-24/2.8G | 18-55VR | 70-300VR | 35/1.8G | 85/1.4G | SB-900 | SB-800 | 650AW | 055XPROB | 501HDV |

Domyślnie

Chyba nikt, bo mialo byc dostepne w sklepach na poczatku lipca, a tu wrzesien prawie i wszedzie gdzie sprawdzalem to jest "pre order" i nikt nie wie kiedy bedzie w sprzedazy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Numenius Zobacz posta
    czy to dobry pomysl?

zastanawiam sie bo w przyszlosci chcialbym przejsc na FF, a wtedy jak znalazl
    Jeśli masz kasę na ten obiektyw to nawet sie nie zastanawiaj. Używałem z D80 i było świetnie. Teksty o nie wykorzystaniu na DX włóż między bajki. Na FX ten zakres to zaj....cie szeroko lub szeroko. Z DX to szeroko i troszkę wąsko. Szkło nie ma sobie równych. Jest bardzo szybkie, ostre i doskonale wykonane. Przy fotografowaniu ludzi trzeba czasem uważać na przerysowania, choć w DX to tak bardzo nie grozi. Czasem pod światło potrafi strzelić ładnym blikiem ale które szerokie szkło tego nie robi? Obiektyw wart swojej niemałej ceny.

Domyślnie

Czasem pod światło potrafi strzelić ładnym blikiem ale które szerokie szkło tego nie robi?
    Sigma 10-20/4-5.6HSM - najlepsze pod słońce szkło jakie w życiu widziałem - a do tego szeroki kąt wiec tym bardziej N14-24 jest świetny optycznie ale pod słońce to powiedziałbym że jest w przedziale od "słaby" do "bardzo słaby" - zawsze na niego "jechałem" pod tym względem i nic się nie zmieniło nawet po tym jak go kupiłem (trzeba było iść na kompromis po prostu) - ostrość, dystorsja, wykonanie, obrazek - to niewątpliwe zalety tego szkła ale bliki daje niestety bardzo łatwo i często są sporych rozmiarów
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak Zobacz posta
    ale które szerokie szkło tego nie robi?
    yhy

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Sigma 10-20/4-5.6HSM - najlepsze pod słońce szkło jakie w życiu widziałem
    dokładnie, miałem napisać to samo

Dla mnie brak nakręcenia filtrów, to zdecydowana wada, aby go nie kupić. Ile razy UV-ka uratowała mi przednią soczewkę. Nie wyobrażam sobie tego w przypadku 14-24 a $$$ nie s*am. Poza tym połówki, polarki, szaraki...nie nie i jeszcze raz NIE
    Ostatnio edytowane przez marcus777 ; 30-08-2010 o 15:01

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa, Natolin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Sigma 10-20/4-5.6HSM - najlepsze pod słońce szkło jakie w życiu widziałem
    a nie 10-20/3,5???
    D80

Domyślnie

Testowałem 14-24 z moim D300. REWELACJA. Jak tylko będe miał kase to wyląduje w moim plecaku. Szkło rysuje niesamowicie. Jedyny minus to przednia soczewka ale...warto Poza tym jak sam napisałeś: inwestycja na przyszłość pod FX-a
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów