Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: D300 czy K7?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Mowiac szczerze, nie wiem o czym piszesz? O problemach ze wzrokiem? No i co to jest to mocowanie analogowego Nikona, bo ja znam tylko bagnet F (taki sam w analogu jak i w cyfrze)?
    Wzrok mam świetny i wiem co mówię . Manualnie wyostrzam a na matówce idealnie a na matrycy mam nieostre zdjęcia . To chyba jasne . Przy AF i obiektywach AF jest idealnie . K7 jest sporo lepszy od K20 czy K10 . Przy nich AF K7 to poezja ale do D300s mu brakuje . Przede wszystkim obiekty w ruchu które K7 pogubi podczas gdy D300 czy D700 nie . Współpraca z lampą to wysyłanie skutecznego wzorka . W przypadku K7 aparat musi się zastanowić dopiero po chwili gdy nie da sobie rady wyświetla wzorek . Inaczej jest gdy nie ma lampy na korpusie . Ale w trudnych warunkach nie wyobrazam sobie pracy bez lampy

Domyślnie

W ostatnim numerze Foto zjechali AF Nikona D300s że nie jest tak dobry jak 7D Canona . To chyba napisał Canoniarz . Pentaxami zrobiłem ponad 200 tyś zdjęć . Manualami , cyfrą DS , K10 , K20 i tylko kilkaset K7 . To naprawdę wspaniały aparat dla mądrych i odważnych ludzi

Oszczędny w słowach Awatar Muhozol
    Miasto
    Killarney, ROI

Domyślnie

serafin1 jeśli chodzi o szkła ta odpowiedź od razu padła. Ile mogę wydać? W Nikonie mogę zakupić d300 50 1.4 85 1.8 i zoomik np. T 17-50 lub 28-75 lub uzywany 17-55 Nikkora i te szkła mnie interesują kolejne oczywiście 70-200 pewnie od sigmy.
    pawel1967 dla odważnych czyli takich którzy nie boją się prezentować na forum słabe fotki (to nie prowokacja tylko mały żarcik podyktowany poziomem foto na amerykańskim forum Pentaxa, gdzie fajne zdjęcia portretowe można policzyć na palcach jednej ręki, może dwóch)
    Ostatnio edytowane przez Muhozol ; 05-06-2010 o 11:40

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel1967 Zobacz posta
    Wzrok mam świetny i wiem co mówię . Manualnie wyostrzam a na matówce idealnie a na matrycy mam nieostre zdjęcia . To chyba jasne .
    Uzywam czesto szkiel manualnych z D700, wczesniej z D300 a jeszcze wczesniej z Pentaxami i to co piszesz moze oznaczac jedynie, ze masz slaby wzrok albo uszkodzony aparat, bo u mnie i wielu innych uzytkownikow szkiel manualnych takiego problemu nie ma.

PS. Nie oswieciles mnie jeszcze, co to za tajemnicze mocowanie analogowego Nikona z Twojej poprzedniej wypowiedzi...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Muhozol Zobacz posta
    serafin1 jeśli chodzi o szkła ta odpowiedź od razu padła. Ile mogę wydać? W Nikonie mogę zakupić d300 50 1.4 85 1.8 i zoomik np. T 17-50 lub 28-75 lub uzywany 17-55 Nikkora i te szkła mnie interesują
    a przepraszam, nie doczytałem. Tamrona sobie odpuść. Żadna rewelka. Z tymi tamronami z VR czy bez są niezłe jaja (i nie chodzi o "legendarny" BF/FF, który się często zdarza) raczej o AF. Oobudowa kiepściutka i zasysa kurz. Celuj na pewno w nikkora 17-55/2.8 bez dwóch zdań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serafin1 Zobacz posta
    a przepraszam, nie doczytałem. Tamrona sobie odpuść. Żadna rewelka. Z tymi tamronami z VR czy bez są niezłe jaja (i nie chodzi o "legendarny" BF/FF, który się często zdarza) raczej o AF. Oobudowa kiepściutka i zasysa kurz. Celuj na pewno w nikkora 17-55/2.8 bez dwóch zdań
    Z tym Tamronem troszke przesadzasz, ale Nikkor lepszy.
    D300/ N70-300VR, T17-50/2.8, SB800
    C5D/ 17-40/4L, C85/1.8, 430EXII

st
    Gość

Domyślnie

(...)AF nie da rady dzieciom (...)
    Ciekawa teza...

(...)aby zmienić tryb nie muszę używać obu rąk jak w D300s(...)
    Albo nie trzymałeś D300 (i żadnej profi lub semi-profi puszki Nikona) w ręce, akbo tylko kolega dał potrzymać.

(...) Do fotografowania dzieci K7 się nie nadaje(...)
    Hmmm......

(...) Chciałem do D300s zastosować obiektywy z mocowaniem analogowego Nikona . Niestety przeostrzały permanentnie . Gdy na matówce ustawiłem to na matrycy miałem nieostry obraz i to przy wielu obiektywach . (...)
    No to jeśli piszesz, że z każdym innym obiektywem AF jest wszystko OK (co wyklucza BF lub FF body), i że wzrok masz też OK, tedy radzę ustawić właściwie kompensację wady wzroku w wizjerze. No chyba że manualne szkła masz justowane przez wybitnych fachowców....

(...) Ale w trudnych warunkach nie wyobrazam sobie pracy bez lampy(...)
    A ja, i pewnie wielu innych tutaj, sobie wyobrażam.

(...)Pentaxami zrobiłem ponad 200 tyś zdjęć . Manualami , cyfrą DS , K10 , K20 i tylko kilkaset K7 . (...)
    Pozwól że będę w to wątpił.

Cytat Zamieszczone przez serafin1 Zobacz posta
    Z tą oceną AFu w Kasiedem byłbym ostrożny. (...)
    Ja byłbym ostrożny do całej tej Pawłowej oceny.

(...)Z ważniejszych rzeczy - HDR z puszki nie wychodzi, bo K7 tak wali migawką, że żaden statyw tego nie utrzymuje (miałem Manfrotto z tych droższych), (...)
    Gdy wywołasz 3 JPG z jednego RAW to da radę. No chyba że chcesz mieć coś dziwnego a nie HDR. Do podniesienia tonalności zdjęcia wystarczy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez st ; 05-06-2010 o 12:43

Oszczędny w słowach Awatar Muhozol
    Miasto
    Killarney, ROI

Domyślnie

Widzę, że dysputa się nieco zaognia dlatego dodam tylko, że wszystkie głosy choćby bardzo odmienne są dla mnie bardzo ważne i wczytuje się w nie uważnie i filtruję. Przeczytałem też masę porównań wymienionych puszek i w sumie pod wieloma względami są sobie równe. Skłaniam się bardziej ku Nikonowi ponieważ skompletowanie w Pentaxie przyzwoitej szklarni na początek to dużo większy wydatek mając na myśli szkła 77 1.8 zamiennie 70 2.4 oraz zoomy 16-50 i 50-135. Tego w sumie sprzętu używałbym najczęsciej. Posiadając niewiele z systemu Pentaxa przejscie do Nikona nie powinno być wiele droższe niż k-7 i kilka ciekawych szkieł. Dzięki za opinie i głosy i proszę o kilka słów podsumowania dla mojej wypowiedzi bo jak to się mówi klamka jeszcze nie zapadła.
    Może pytanie banalne ale w sumie dręczy mnie od dawna...czy z systemem Pentaxa ktoś zarabia na fotografii czy wszyscy nawet niższych lotów zawodowcy siedzą raczej w Nikonie i Canonie? Czy Pentax jest dla hobbystów a N i C dla
    profesjonalistów. Bo mam aspiracje jeśli nie żyć z to przynajmniej dorabiać fotografią i myślę, że moje pytanie ma sens.
    Pozdrawiam i przepraszam za nudny elaborat ;-D ot dylematy początkującego forumowicza.

Domyślnie

muhozol
    16-50 i 50-135 pentaxowe masz niemal identyczne w nikonie - odpowiedniki tokiny
    różnica to brak uszczelnień i cichego autofocusa oraz pentaxowych powłok, ale za to ceny są bardziej strawne

ja bym na twoim miejscu przymierzył oba korpusy do ręki - czasami to wystarczy żeby korpus zdyskwalifikować

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Muhozol Zobacz posta
    Skłaniam się bardziej ku Nikonowi ponieważ skompletowanie w Pentaxie przyzwoitej szklarni na początek to dużo większy wydatek mając na myśli szkła 77 1.8 zamiennie 70 2.4 oraz zoomy 16-50 i 50-135. Tego w sumie sprzętu używałbym najczęsciej.
    Trzy obiektywy, które kryją zakres używany przez 99,9% fotografów:

Pentax P-DA SMC 16-50mm f/2.8 ED SDM nówka ( 3499.00 zł )
    Pentax P-DA SMC 50-135mm f/2.8 ED SDM nówka ( 3849.00 zł )
    Pentax P-DA 60-250mm f/4 ED SDM (4999.00 zł ) / ten odpada, bo pewnie Ciebie nie interesuje Lepiej chyba odpuścić zakres 50-135 i kupić ten ostatni, żeby się pokrywał ? Chyba, że interesuję Cie światło.

+ K7 ( 3800 pln ) = razem 11148 zł

Nikon:

Nikon Nikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED (nówka 5000 zł, używka ok 3500)
    z tele może być ciężko chyba, że Nikon Nikkor AF 80-200 mm f/2.8D ED za 4000 zł. Ze światłem 2.8 to u N drogo

+ d300 (4.499,00 z) = ok 8400 z używanym 17-55/ 13500 pln z nówką.

Właśnie, że N jest drogim systemem nie dla każdego. Stałka 85 mm f/1.8D w stosunku do 77/1.8 wychodzi o wiele oszczędniej Zobacz jak oba body leżą ci w łapie. To bardzo ważne

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów